Знаете ли какво значи “Калоян? Едно от най-хубавите имена, един

...
Знаете ли какво значи “Калоян? Едно от най-хубавите имена, един
Коментари Харесай

Слави изригна рано в понеделник, заговори за убийства и ослепени: Що свали правителството, бе

Знаете ли какво значи “Калоян ”? Едно от най-хубавите имена, един от най-смелите мъже, толкоз значим за българската история – цар Калоян. “Калоян ” идва от гръцки и значи “Хубав Иван ”. “Кало ”- прекрасен и “ян ” – Иван. Защото цар Калоян е бил висок, наедрял мъж, прекрасен, и оттова – Калоян. Много български мъже съм сигурен, че с горделивост носят това име – Хубавия Иван. Цар Калоян… Много улици в България, учебни заведения и какви ли още не здания и институции, носят името на цар Калоян. Това написа във фейсбук Слави Трифонов и продължава:

А знаете ли какво значи “Скилоян ”? Означава “Звярът Иван ” или “Кучето Иван ”, тъй като по този начин са му викали гърците, византийците по-точно. Защото ги е клал, драл и обезкостявал в дословния смисъл и доста ги е било боязън от него. А знаете ли какво значи “Василий Втори Вулгароктонос ”? Може би някои от вас са се сетили – значи “Василий Втори българоубиец ”. Той е ослепил бойците на цар Самуил. Хиляди. На всеки 100, по един с едно око да ги води. Можете ли изобщо да си визиите тази неописуема, чудовищна и нечовешка по своята свирепост сцена? Как едни хора с нажежени стоманени железни пръчки ослепяват човек след човек. Аз не мога да си го показва. Щото ми става нечовешко. Заради това адско “геройство ” Василий Втори е наименуван “българоубиец ”.

И за какво ви описвам всичко това? Защото 8 улици в Атина и 10 улици в Северна Гърция се назовават “Василий Втори българоубиец ”. “Къде живееш, бе малака? ” “На Василий Втори българоубиец 35 ”. Колко неуместно, нереално и откачено звучи, само че е реалност. Толкова доста българи вървят в Гърция. Само да пристигна празник или лято, и на българо-гръцката граница не може да се мине. Десетки хиляди българи отиват в Гърция, тъй като в Гърция е готино. И аз съм ходил в Гърция доста пъти, само че през днешния ден разбрах за тия улици. 18 улици. 10 в Северна Гърция и 8 в Атина се споделят “Василий Втори българоубиец ”. Значи гърците се гордеят. Няма проблем да ни взимат парите като туристи и няма проблем да си кръщават улиците с името на индивида, носещ прякора “Българоубиец ”.

И к’во в този момент, би трябвало ли да стартираме да си кръщаваме улиците цар Скилоян, българският цар, който е клал и драл гърци в дословния смисъл? “Къде живееш, бе Пешо? ” “Ми на улица цар Скилоян 35 ”. Даа.. огромни сме патриоти. Тая информация надали ще промени българо-гръцката граница да се задръства от хора, които ще отиват да ядат дзадзики в Гърция. И няма безусловно никакво значение по какъв начин им се споделят улиците. И по този начин, в случай че виждам обстоятелствата, има разлика сред нас и гърците. Те накараха македонците да си прекръстят страната от Македония на Северна Македония, а ние ги пуснахме да аплайват в Европейския съюз, макар че ни псуват, наскърбяват и обругават всеки ден по всевъзможен метод. Щото сме патриоти. Особено на маса, когато ядем дзадзики. “Ти ли, бе Слави Трифонов, ти ли си най-големият родолюбец? Не ми приказва за история, а ми кажи що бутна държавното управление ”. Опа, обърках се, това би трябвало да е първият коментар под това, което написах.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР