Знаете ли какво е Sextuply-eclipsing sextuple star system“? Така астрономите

...
Знаете ли какво е Sextuply-eclipsing sextuple star system“? Така астрономите
Коментари Харесай

Откриха звездна система от шест звезди в Млечния път

Знаете ли какво е „ Sextuply-eclipsing sextuple star system “? Така астрономите назовават система с шест звезди, като всички се въртят към себе си и всички постоянно се затъмняват една друга от гледната точка на Земята. Астрономите преди малко откриха една такава система – TIC 168789840.

Тази шестзвездна система е задоволително надалеч от Земята (малко по-малко от 2000 светлинни години), тъй че телескопите не могат да разграничат обособените й звезди, които се размиват дружно в една светлинна точка. Вместо това астрономите съумяха да виждат тази точка на огряване и затъмняване на светлината по необикновен модел, с помощта на това, че звездите се затъмняват постоянно.

Тези затъмнения са забележими заради шанс: звездите на TIC 168789840 обикалят в низина, която се подрежда идеално към Земята, тъй че всякога, когато една от звездите премине пред друга, тя основава затъмнение, което се вижда от телескопите на Земята. От друга позиция звездите в никакъв случай не биха се затъмнявали и системата би била просто друга светлинна точка в космоса.

Това не е първата система от шест звезди, открита в миналото, означават астрономите. Но тя се причислява към клуб единствено с трима други членове, в това число Кастор, известната система, открита през 1920г.

Кастор, прочут от антични времена като една от звездите в съзвездието Близнаци, е разпознат в началото като двоична система през 1719 година от британския свещеник и астроном Джеймс Паунд. Само на 51 светлинни години от Земята, системата се разкрива пред Паунд през телескоп като две светлинни точки, танцуващи една към друга. Към 1905 година астрономите осъзнават, че тези две точки в действителност са две двойки звезди, компактно обикалящи една друга и дружно обикалящи общ център; а през 1920 година различен екип вижда трета двойка звезди, които обикалят вътрешната четворка, трансформирайки я в система от шест звезди.

Има и други способи шестзвездните системи да се провеждат. ADS 9731 да вземем за пример включва четири светлинни точки, които обикалят общ център. Две от тези точки обаче, са стегнати двойки, което я прави шестзвездна система.

„ TIC 168789840 е най-подобен на системата Кастор “, пишат създателите. Има две вътрешни двойки звезди, всяка от които се върти в тесни орбити. (Първата двойка приключва бинарна орбита на всеки 31 часа, втората на всеки 38 часа.) И тези двойни звезди – „ вътрешната четворка “ – приключват орбита към общ център един път на 3,7 години. В съпоставяне с вътрешните двойки, двете звезди на външната двоична система имат бинарна орбита която изминават един път на 197 часа. Така двойката приключва обиколката си на цялата система един път на всеки 2000 години.

Идентифицирането на далечната, неразбираема система TIC 168789840 е високотехнологично достижение за разлика от наблюденията на Джеймс Паунд с телескоп на близкия, ослепителен Кастор. Изследователите са употребявали суперкомпютъра на NASA Discover, с цел да проучват през годините данни от директния сателит за проучване Exoplanet Survey (TESS), който е надъхан да търси промени в светлината на звездите по цялото небе.

Изследователите са обучили „ невронна мрежа “ – тип изкуствен интелект – работещ на Discover, с цел да търсят модели на затъмняване и изсветляване, които могат да демонстрират комплицирани системи. Но множеството от това, което са намерили, са скучни двойни звездни системи.

Внимателното изследване на TIC 168789840 обаче разкрива нещо извънредно и последващите наблюдения удостоверяват съществуването на шест звезди.

Изследователите към момента не знаят тъкмо по какъв начин се образуват комплицираните системи с голям брой звезди, пишат създателите в публикацията. Това изобретение предлага нови данни за изясняването на този проблем. А скоро може да има и още данни.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР