“Знаете ли, че глобално затопляне няма. То не съществува, казва

...
“Знаете ли, че глобално затопляне няма. То не съществува, казва
Коментари Харесай

``Знаете ли, че глобално затопляне няма`` |

“Знаете ли, че световно стопляне няма. То не съществува ”,

споделя дикторски глас във видео на потребителя “wakeup867 (Събуди се!) ”, оповестено в Tik Tok на 28 август. И прибавя: “Знам, че това ще ви се коства много необичайно и недопустимо, само че си е реалност. ”

Такива лъжливи известия за климатичните промени, които претендират за меродавност, не се появяват за първи път. През последните две десетилетия в интернет се популяризират голям брой сходни изказвания – от фалшифицирани първи страници на списание Time от 70-те години на XX век, които афишират идно световно застудяване; през тайната доктрина за ХААРП – устройство, с което по неестествен път “новият международен ред ” основава катастрофични естествени бедствия; до теза за естествена цикличност на температурата на Земята, която отхвърля отрицателното въздействие на човешката активност върху климата.

Активизирането по тематиката в обществената мрежа Tik Tok, употребена най-вече от най-младите, родени след 2000 година, идва откакто през август беше оповестен новият отчет за климатичните промени на междуправителствената експертна група на Организацията на обединените народи (ООН).



Глобално стопляне има

Документът на Организация на обединените нации е най-всеобхватният отчет за климатичните промени досега. Междуправителственият панел за климатичните промени, основан през 1988 година, е анализирал над 14 хиляди научни разработки. В изследването са взели участие 234 създатели от 66 страни. Сред главните изводи в отчета са:
Температурата на земната повърхнина се е повишила с 1.09 градуса сред 2011 и 2020 година по отношение на 1850 и 1900 година, а последните пет години са били най-топлите; От средата на XX век вълните с горещи температури са по-чести и по-интензивни, до момента в който студените са по-редки и по-малко интензивни. Атмосферни феномени, които преди са били считани за рисково редки, стават все по-обичайни и това ще продължи, даже в случай че повишението на температурите остане 1.5 градуса по отношение на доиндустриалните нива; Покачването на морското ниво се е ускорило три пъти в последните години спрямо следеното сред 1901 и 1971 година Прогнозите са, че до 2100 година крайбрежните региони ще бъдат заливани от приливни талази, които преди този момент са се случвали по един път на век. А топенето на ледниците в последните 30 година е доста евентуално породено от човешката дейност; Киселинността в океаните, която нараства при повишение на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата, ще продължи да се усилва още дълго време.


“Докладът споделя, че световното стопляне се развива по-бързо от предстоящото. Новото е категоричността, с която се показва, че индивидът е виновен за климатичните промени с дейностите си ”, сподели пред Factcheck.bg метеорологът Паулина Вълчанова, с над 30 години опит в авиационната метеорология. Тя прибавя, че климатичните промени настъпват постепенно, само че един път настъпили, ще продължат стотици или хиляди години. Това е и повода в отчета си от Организация на обединените нации да разгласят код “червен ” за заплаха.

“Учените намират директна връзка сред световното стопляне и съществуването на екстремални горещини, суши, проливни превалявания, торнадо и повишен брой на тропическите циклони ”, сподели още Вълчанова. Тези събития се разследване на увеличението на междинната температура на земята, което е довело до “увеличение на сушите 2.4 пъти, поройните дъждове 1.5 пъти, понижило е снеговалежите с 5% и е нараснало мощните тропически циклони с 10% ”.

Метеорологът показва, че учените предвиждат нарастване с 1.5 градуса на температурите до 20 години. “Докладът споделя, че има късмет това нарастване да се предотврати, в случай че се подхващат фрапантни и мигновени дейности ”, прибавя Вълчанова.

Кой е отговорен?

Освен че няма климатични промени, във видеото на потребителя “wakeup867 (Събуди се!) ” в Tik Tok още се споделя: “Идеята за световното стопляне идва от глобалистите и демократите, които сякаш ги е грижа за планетата и природата. И упрекват хората, че замърсяват околната среда, до момента в който тъкмо те самите и техните великански компании го вършат, в това число и персоналните им самолети, с които се возят. ”

По същата тематика пишат в уеб страницата си от неправителствената организация “Горичка ”. Под заглавие се слагат двете тези, които обаче не отхвърлят световното стопляне. Техни покровители от Жюстин Томс и Апостол Дянков от неофициалната гражданска група „ Анонимните климатици “.

Според Томс, която е обществен бизнесмен и маркетолог, „ тайната на триумфа “ е в дребните стъпки – решенията, които всеки взима в всекидневието си и навиците, които основава. Според Дянков – част от природозащитната организация WWF, дейностите от жителите са извънредно незадоволителни, даже и всички да се активизират, тъй като огромните замърсители са бизнесите и точно те би трябвало да подхващат незабавни ограничения, въпреки и смяната да не е най-удобното за тях.

Старши специалистът във WWF споделя още, че през 1960-те и 1970-е някои от най-хубавите климатични учени са били наети точно от огромните петролни компании като Exxon. “Енергийната рецесия през 1970-е е предоставила идеална опция тези компании да стартират промяна, само че те не са се възползвали. Вместо това са почнали целенасочена акция, с която да трансферират отговорността за климатичните промени и другите екологични проблеми върху самостоятелните избори на техните консуматори ”, прибавя Дянков с причини от книгата на Майкъл Ман “ ”.

“А преди беше световно захлаждане ”

Точно заглавия на западни издания от 1970-те не престават да се популяризират и до момента като доказателство, че учените преди няколко десетилетия са планували идно световно захлаждане. В мнения под български онлайн медии след публикуването на новия отчет на Организация на обединените нации пред август консуматори цитират заглавия от предишното.



Източник: https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/08/09/4241056_oon_obvini_horata_za_promenite_v_klimata_pokachvaneto/#comments-wrapper

Част от тях са съществуващи, а пояснение за тях дава издание на.: “Реалността е, че учените през 1970-те години едвам стартират да схващат по какъв начин изменението на климата и аерозолното замърсяване могат да въздействат на световните температури ”. Според изданието тези истории, оповестени в архивите, намират нов живот в интернет и биват употребявани от така наречен “климатични скептици ” (които отхвърлят климатичните промени).

А списание по тематиката през 2013 година поради случай с, която става известна в интернет. Твърди се, че през 1977 година изданието са разгласили заглавна страница How To Survive The Coming Ice Age ( “Как да оцелееш в настъпващия ледников интервал ”). TIME пишe опровергаване, че в никакъв случай не са разгласили такава история, а в действителност с Photoshop е сменено истинското заглавие от 2007 година The Global Warming Survival Guide ( “Глобалното стопляне: Наръчник за оцеляване ”).



Има и друга корица на изданието, която и до през днешния ден дезинформатори употребяват като мотив, че на учените не би трябвало да се има вяра, тъй като преди са очаквали захлаждане, а в този момент – стопляне. През декември 1973 година TIME излизат със заглавна страница, за която се твърди, че споделя за иден нов ледников интервал и намаление на междинните температури вбъдеще. В реалност обаче историята на Time, пред която е изправена администрацията на президента Ричърд Никсън, а не споделя за климатични промени.



“Но както, световното захлаждане беше доста повече откритие на медиите, в сравнение с същинско научно предизвестие. Проучване на рецензирани научни публикации, оповестени сред 1965 и 1979 година, демонстрира, че по-голямата част от проучванията по това време плануват, че Земята ще се затопли с повишение на равнищата на въглероден диоксид – както в действителност се случи ”, написа TIME през 2013 година

ХААРП, цикли, агитация

В друго на видео на “wakeup867 (Събуди се!) ” в Tik Tok се демонстрират фрагменти от злополучие в Турция от миналото лято с надпис “Наводнения, породени от ХААРП ”. Климатични феномени, които преди са били необичайност или не са нормални за дадени територии, стават все по-чести, за което учените предизвестяват от десетилетия.

И все пак, една от най-разпространените теории на конспирацията е за устройство, наречено ХААРП, ръководено от “новия международен ред ” (каквото и да значи това), което може да трансформира внезапно климата и да провокира бедствия.

“Въздействието върху времето е доста привлекателна тематика. Казват, че който владее времето, владее света. Не един поврат в борби и даже във войни е настъпвал в предишното поради неприятно време и „ нечовечен “ мраз. ХААРП е технология от 1950-те години, почиваща на високочестотно влияние на атмосферата в лимитирана зона (над Аляска) и на височина над 80 км. (в йоносферата). Целяло се е възстановяване на връзките и наблюденията. Понастоящем програмата не е дейна, само че продължава да е обект на интерес от тайни теории ”, сподели пред Factcheck.bg метеорологът Паулина Вълчанова.



Друга известна от десетилетия доктрина, която също се споделя в мнения под текстове за отчета на Организация на обединените нации и в обществените мрежи, е че естествени земни цикли покачват температурите, а не човешката активност.

“Цикли в природата има. Те са обект на проучване от най-дълбока античност. На циклите на въртене на земята и луната към слънцето изискуем измерването на времето в години, месеци, часове и така нататък 11-годишните цикли на слънчева интензивност, които астрономите са открили по броя на слънчевите петна върху слънцето, са известни от дълго време. Науката учи цикличността, употребявайки разнообразни методики (напр. сондиране на ледници, проучване на кръговете на сеченията на дървесните стволове). Можем да кажем, че цикличност има, както и че индивидът е виновен за повишението на температурата на земята със своята активност ”, изяснява метеорологът Паулина Вълчанова. И приканва: “Нека да спрем да се разделяме по отзиви, а да бъдем виновни. Не можем да продължаваме да се държим по този начин, като че ли имаме още две-три планети за живеене. Действия трябват в този момент! ”.

Гледна точка ли е преувеличението?

Независимо дали преувеличението е от едната или от другата страна, то води до това, че гласът на учените се заглушава, а обстоятелствата губят значение за обществото.

“Преувеличението подкопава доверието в добре обосновани данни: в този случай данни, показващи, че изменението на на климата е действително, че значително е породено от парникови газове в резултат на човешка активност като да вземем за пример изгарянето на изкопаеми горива, както и че предприемането на незабавни и огромни дейности в този момент ще коства по-евтино, в сравнение с изчакването да се стигне до недопустимо изменение на климата. А и преувеличението, когато бъде намерено, трансформира настройката на хората към казуса в целокупност ”, пишат в създателите Ханс Рослинг, Ола Рослинг и Ана Рослинг Рьонлунд.

В книгата си “Постистина ” Лий Макинтайър слага акцента върху склонноста да медиите да търсят безусловно и по всеки въпрос две разнообразни (противоречащи си) гледни точки: “Медиите са добре подготвени рефлексивно да показват “и двете страни на историята ” по всеки “спорен ” теоретичен въпрос. В резултат на това обществеността остава объркана ”.



Публикацията е основана с поддръжката на Европейския съюз. Отговорността за наличието е напълно на

Георги Марчев, Factcheck.bg

Георги Марчев е създател, видеопродуцент и повествовател в Story Films. С опит в основаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската публицистика – в. „ Дневник “, уеб сайтът Dnevnik.bg и в. „ Капитал Daily “. Завършил е публицистика и продуцентство в Университета за национално и международно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „ От Истанбулската спогодба, та на Измамата к0вид-19 “, отличен с първо място в хакатона „ Здраве на прицел “ на Асоциацията на европейските публицисти – България.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР