Знаеш ли колко са ме снима̀ли такива като тебе? Следва

...
Знаеш ли колко са ме снима̀ли такива като тебе? Следва
Коментари Харесай

Родната полиция ни гази 2, еп. Пернишка трагедия

" Знаеш ли какъв брой са ме снима̀ли такива като тебе? " Следва тишина, а след това - удари. " Ей са ше ти покажем по какъв начин се снима, бе утепляк! " Следват нови удари. Така през лятото на 2018 година стартира историята на 32-годишния Калин Ивков от Перник. Той е обичай, задържан, по думите му - без да получи пояснение за какво. За да е издържано случилото се в стилистиката на българската полиция, униформените от 2-ро РПУ в града пробват да го обвинят в това, че той е нанесъл на един от тях междинна телесна щета. Историята завършва на 8 ноември тази година, когато Калин постъпва в пандиза в Бобов дол, с цел да изтърпи 4-месечна присъда, която съгласно съда в Перник явно се явява разумно продължение на премеждията му.

Сагата е показно за съществени пороци на правоохранителната система у нас - полицейската експанзия и омертата сред униформените, която не разрешава на жителите да се защитят от тези, които по закон са призвани да ги пазят.

Темата за насилието с държавна фуражка закупи особена новост след митинга против Българския футболен съюз (БФС) от предходната седмица, когато Министерство на вътрешните работи нанесе брутални побои на нищо неподозиращи жители в столицата. И в случай че в София сходни случаи по-лесно стигат до медиите, то когато става дума за по-малките обитаеми места, своеволията на полицията не просто остават покрити, а битите се оказват и наказани.

Биячите служители на реда пък не понасят отговорност даже когато ударите им ясно се чуват в аудиозапис, който е потвърдено достоверен. Една от евентуалните аргументи е, че проверяващият вероятно принуждение служител на реда работи в същото районно ръководство с тези, чиито дейности ревизира. Класика, залегнала и в практиката на Европейски съд по правата на човека. Обстоятелството, че потърпевшият от полицейското принуждение има предишни присъди и по смисъла на закона се води рецидивист, улеснява маргинализирането му в системата. Предходните му присъди са за каране след приложимост на алкохол, владение на марихуана и съглашение с прокуратурата след обвиняване в машинация на стойност 900 лв..
Реклама Началото: 10 юни 2018 година
Този ден Калин Ивков и негов другар отиват в кръчмата " Котвата " в махала Горно Драгичево на пернишкото село Драгичево - да полеят раждането на племенница на Ивков.

Преди да попадат там, не са знаели, че ресторантът е бил посетен от полиция преди среднощ поради несъразмерен звук. Очевидно след втори подаден сигнал към 2 часа сутринта пред " Котвата " идват пет полицейски коли, очевидно с желанието да разгонят посетителите. Калин вади мобилния си телефон, с цел да снима струпаните патрулки и това отприщва последвалите събития.

Според документите по делото Ивков е арестуван, тъй като е " направил непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото ", т.е. не е извършил устни разпоредби на старши служител на реда Симеон Методиев от 2-ро РПУ в Перник. Впоследствие служителите на реда настояват, че при опита да бъде арестуван, той е пречил на униформените да го качат в патрулната кола и по този начин се стигнало до второ нарушение - " ритайки с крайници, блъснал служител на реда Методиев в региона на дясната длан ". Това действие е квалифицирано като непокорство на орган на власт. Накрая обаче Ивков е упрекнат и че по несъобразителност е нанесъл междинна телесна щета на същия служител на реда. Че двете обвинявания си опонират е нещо, за което юристите на Ивков са съумели да убедят съда.

По-едрият въпрос е различен: допустимо ли е полицията да е излъгала напълно за събитията към ареста на Ивков, след това той да е пребит, а прокуратурата да не обърне внимание на сходен " подробност "?
Реклама " Ей са ше ти покажем, бе утепляк "
Според документите по делото, с които " Капитал " разполага, служителите на реда настояват, че Ивков е нарушавал нощната тишина, крещейки им, че са " никои ", заплашвал ги с уволняване, а по-късно и с ликвидиране - викайки " Ще ви избием ", а най-после ги обиждал с най-разнообразни думи: " мишки ", " мърши " и " утепляци ". Твърдейки всичко това и описвайки го писмено обаче, пернишките униформени не са знаели, че откакто са забранили на Калин да снима, при прибирането на телефона в джоба му, той е минал на видео запис . Така карцерът и вкарването на Ивков в патрулката (при което служителите на реда настояват, че той ги е заплашвал) се оказват записани с бистър тон.

Назначената след това експертиза потвърждава, че аудиото не е манипулирано, а данните на файла съответстват с деня и часа на ареста.

Записът, с който и " Капитал " разполага, оборва версията на полицията. На него се чува глас, който споделя " Знаеш ли какъв брой са ме снима̀ли такива като тебе? ". Следват удари. Впоследствие се чува по какъв начин Калин вика за помощ своя другар: " Ради, Ради! "

Ивков на никое място не заплашва служителите на реда, нито се съпротивлява при вкарването му в колата, което излиза наяве от записа. Не се чува да буйства (както след това настояват полицаите), нито се чува тон от ритници, каквито служителите на реда настояват, че е нанасял, с цел да се стигне до наранената длан на Симеон Методиев. Няма ги и обидите, за които свидетелстват униформените. Ясно се чува обаче друго: отваря се врата на кола и глас произнася: " Ей са ше ти покажем по какъв начин се снима, бе утепляк ". Следват удари, псувни и още удари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР