Значителното увеличение на производството на слънчева енергия в Южна Европа

...
Значителното увеличение на производството на слънчева енергия в Южна Европа
Коментари Харесай

Слънчевата енергия спасява електропреносната мрежа на Южна Европа

Значителното нарастване на производството на слънчева сила в Южна Европа e изиграло водеща роля за попречване на дефицита на сила по време на горещите талази през последните седмици, когато температурите счупиха върхове и провокираха невиждано търсене поради засиленото потребление на климатици.    Този вид сила е изключително подобаваща за справяне с летните горещини, защото слънчевата радиация е най-силна в най-горещата част на деня, когато и търсенето на електрическа енергия за изстудяване е най-голямо, показва Reuters.    " Значителният растеж на слънчевата сила по принцип компенсира пиковете, които се предизвикват от климатизацията ", споделя Кристиан Руби, общоприет секретар на групата на електроенергийния бранш Eurelectric, за обстановката в Испания.    Испания и Гърция са измежду страните, които инсталираха доста слънчеви панели в изискванията на рекордно високите цени на силата през предходната година и устрема за повишение на енергийната сигурност, обвързван с нахлуването на Русия в Украйна.    През предходната година Испания е добавила рекордните 4,5 гигавата фотоволтаични мощности, вследствие на което производството на слънчева сила през юли - нормално един от най-слънчевите месеци, е достигнало рекордни в исторически аспект стойности, оповестява испанският оператор на електропреносната мрежа Red Electrica пред осведомителната организация.   

Данните на Ember демонстрират, че слънчевата сила е осигурила съвсем 24% от електрическата енергия в Испания през юли тази година, спрямо 16% през юли 2022 г. 
Когато внезапното повишаване на температурите и търсенето на изстудяване водят до пик в търсенето на електрическа енергия в Сицилия на 24 юли, съвсем половината от свръхпотреблението - което възлиза на 1,3 GW, е покрито от слънчева сила, сочат още данните на Refinitiv. Производството на слънчева сила в Сицилия през предишния месец е било повече от два пъти по-голямо от това през юли 2022 г.    " Без спомагателната слънчева сила въздействието върху стабилността на системата щеше да се окаже доста по-лошо ", безапелационен е енергийният анализатор на Refinitiv Натали Герл.    Слънчевата сила сама по себе си не може да поддържа мрежите, подложени на съществено напрежение. Катания, ситуирана под планината Етна в източната част на Сицилия, да вземем за пример се сблъсква с спирания на електрозахранването и водоснабдяването, за които локалните управляващи частично упрекват горещините. В Атина операторът на електропреносната мрежа IPTO пък оповестява, че горски пожари са развалили елементи от електропреносната мрежа. По-голямото количество слънчева сила обаче е помогнало да се задоволи търсенето и в двете страни. По време на пика на потреблението на електрическа енергия в Гърция тази година, също на 24 юли, фотоволтаиците са покрили 3,5 GW от общо 10,35 GW ползване, оповестяват от IPTO. Дори в по-хладни и по-малко слънчеви западни страни като Белгия слънчевата сила е покрила повече от 100% от спомагателната сила, нужна по време на среднощните пикове в търсенето.   Намаляване на търсенето    Въпреки бързия си напредък слънчевата сила към момента е относително дребен дял от енергийния микс в множеството страни, където източници, включващи вятърна, газова, въглищна и нуклеарна сила, нормално покриват по-голямата част от търсенето през годината.   

Според анализатори има и втори фактор, който е оказал помощ за поддържането на енергийните системи в Европа това лято - като цяло търсенето на електрическа енергия е било относително ниско.  
Тази наклонност се следи от енергийната рецесия в Европа през предходната година, когато Русия понижи доставките на газ за Европа, насам. Цените на силата в Европа към момента са високи спрямо историческите равнища, което принуждава потребителите и индустрията в района да употребяват по-малко сила.    Екстремните горещини през това лято на моменти нарушават тази наклонност. Като цяло обаче търсенето е под естественото - междинната почасова консумация на електрическа енергия в Италия през юли е била с 4,4% по-ниска от тази през юли 2022 година, а в Испания - с 3,6%, сочат данните на Refinitiv.    " Единствената причина, заради която това е било търпимо, е средата на ниско търсене на електрическа енергия, в която се намираме сега ", споделя Герл от Refinitiv.   Най-лошото занапред предстои     Учените чакат, че изменението на климата ще направи горещите талази, от които Южна Европа пострада това лято, по-чести и още по-тежки през идващите години, което ще усили тежестта върху енергийната инфраструктура на Европа.   

" Нашите енергийни системи в действителност не са проектирани да се оправят с такива обстановки ", сподели Симоне Талиапиетра, старши теоретичен помощник в мозъчния концерн Bruegel. “Още преди тазгодишните горски пожари и рекордните температури, горещините и сушата през предходната година понижиха производството на електрическа енергия от Водноелектрическа централа, затрудниха превозването на гориво по реките и принудиха някои атомни електроцентрали да понижат производството си, когато охлаждането им беше лимитирано от високите температури на реките ”. 
В писмо до Европейската комисия предходната седмица индустриални групи, в това число SolarPower Europe, приканиха политиците да ускорят вложенията в енергийните мрежи и да насърчат планове, които съчетават слънчевата сила с удачни способи за нейното предпазване, с цел да се подсигурява, че слънчевата сила се уголемява задоволително бързо, с цел да се реализиран задачите, свързани с изменението на климата.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР