Златото и криптовалутите често са определяни като устойчиви на инфлация

...
Златото и криптовалутите често са определяни като устойчиви на инфлация
Коментари Харесай

Златото и криптовалутите засега не оправдават очакванията

Златото и криптовалутите постоянно са определяни като устойчиви на инфлация вложения, само че с покачването на цените с най-бързите темпове от десетилетия насам нито една от тях не се показва добре на фона на инфлацията.

Биткойнът, най-популярната цифрова монета в света, да вземем за пример се намали с близо 71% от рекордния си връх от 65 000 $ през ноември. Цените на златото също паднаха - към 23 септември спадът бе с близо 20% по отношение на върха през март.

Криптовалутите постоянно са наричани “дигитално злато ”, защото, сходно на златото, те са спекулативни вложения, които теоретично могат да се употребяват като валута, написа CNBC.

Освен това предлагането на злато и криптовалути като биткойна е по-ограничено, в сравнение с щатския $, което елементарно може да бъде увеличено от Федералния запас. На доктрина този недостиг би трябвало да направи активите по-устойчиви на възходяща инфлация.

Най-бързото покачването на цените от десетилетия обаче не удостоверява това.

Как се показаха криптовалутите като инвестиция през 2022 година?

По-рано тази година цените на криптовалутите се сринаха, откакто Федералният запас стартира да покачва лихвените проценти в устрема си да се оправи с инфлацията.

Цената на биткойна спадна до съвсем една трета от ранния си пик по време на пандемията и към 23 септември бе малко над 18 000 $.

Вярвам, че покачването на криптовалутите преди тази година се дължи на извънредно ниските лихвени проценти, което направи рисковите активи привлекателни, споделя Дейвид Хаас, сертифициран финансов плановик (CFP) в Cereus Financial Advisors.

Хората можеха да вземат заем с съвсем никаква рента и да го влагат в криптовалути и други активи. С покачването на лихвите, ликвидността понижава и ненадейно търсенето на такива активи изчезва, добавя той.

Според Хаас цената на този вид активи може да се стабилизира и даже да се усъвършенства по-късно по време на рецесията, когато Фед или намали, или спре да покачва лихвите.

Как се показа златото през 2022 година?

Въпреки статута на златото като дефицитна стока, цената му се намали до 1 645 $ на 23 септември. През март тя доближи пик от 2 069 $.

Историческа информация сочи, че златото демонстрира смесени резултати като хеджиране против инфлацията. То може да отбрани покупателната дарба за дълъг интервал от време - да вземем за пример 100 години, само че обезпечава дребна отбрана против инфлацията в кратковременен проект, споделя казва Кевин Лум, създател на Foundry Financial.

Един от факторите, предопределящи представянето на златото, бе силата на щатския $, който тази седмица доближи най-високото си равнище от две десетилетия насам.

Икономическото закъснение в Китай и Европа тласна вложителите към $, който е определян като сигурен по време на международна икономическа несигурност. Инвестициите в злато обаче не се показват добре, когато доларът е мощен.

Запитан за какво златото има репутацията на хеджиране против инфлацията, Лум дава образец от предишното: сред 1972 и 1980 златото се покачва от 38 $ за унция до над 600 $.

Всеки, който е живял през този интервал от историята, вечно ще бъде уверен, че златото е най-хубавият хедж против инфлацията, акцентира Лум, допълвайки, че тогава цените на златото са били резултат от балон на активите, обвързван с края на златния стандарт в Съединени американски щати.

Оттогава насетне обаче златото се оказа обезсърчителен хедж против инфлацията, споделя още той.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР