Златният медал на руските хокеисти на Зимните олимпийски игри в

...
Златният медал на руските хокеисти на Зимните олимпийски игри в
Коментари Харесай

Сбъдна се най-заветната мечта на Русия


Златният орден на съветските хокеисти на Зимните олимпийски игри в Пьонгчан кара Русия да не помни всички наказания, дисквалификации и допинг кавги. Първото от 1992 година олимпийско злато за националния тим по хокей окрилява руснаците, установи австрийският в. " Ди Прессе ".

В хода на трагичното нажежаване на пристрастеностите към финала, тимът на играещите под безпристрастен байрак съветски хокеисти реализира в спомагателното време победа над Германия с резултат 4:3. " Златната шайба " във вратата на съперника беше забита от Кирил Капризов.

И към този момент не е значимо, че при връчването на премиите съветските хокеисти запяха националния си химн - глобите, въведени поради допинг абсурда на Олимпиадата в Сочи през 2014 година по разпоредбите на МОК им не разрешават това. Русия не се опасява от по-нататъшни санкции. Това беше митинг, който в последна сметка всички чакаха.

Олег Знарок, основният треньор на съветските хокеисти, приемаше поздравления незабавно след мача – изначало от президента Путин, след това от министър - ръководителя Медведев и шефа на Руския олимпийски комитет Жуков. Още преди началото на мача всички негови състезатели знаеха, че на заключителната гала все пак няма да им разрешат да носят съветското знаме. " Ние се отнесохме умерено към това. Русия има вяра в нас, на тези игри ние бяхме обединен тим. Един за всички - и всички за Русия ", цитира " Ди Прессе " думите на съветския треньор.

Хокеистите извършиха задачата, предоставена от Путин

" Кой знае – може би датата, на която Русия чества Денят за бранителя на Отечеството (23 февруари -бел. ред.) може да бъде преместена на 25 февруари (когато се игра хокейният мач) ", разяснява швейцарският в. " Нойе цюрхер цайтунг ".

" Именно в този ден хокеистите приключиха задачата, която им разпореди персонално ръководителят на страната Владимир Путин и която трябваше да стане симетричен отговор на отстраняването на Руския олимпийски комитет от Олимпиадата поради допинг операциите преди четири години в Сочи ", разяснява изданието.

За финален път съветските хокеисти станаха олимпийски първенци през 1992 година на игрите в Албервил, Франция. Тогава те се явиха като единен тим спортисти от някогашния Съветски съюз. Този тим, по подигравка на ориста, също се състезава под олимпийския байрак, а не под националния, отбелязва БиБиСи.

Германия на край – това е знамение

Олимпиадата в Пьонгчан се отливаше от редица предишни с това, че в нея не участваха водещи експерти в хокея, които играят в клубовете на Националната хокейна лига.

Едно от непредвидените последици на обновяването на тимовете се оказа появяването на Германия на олимпийския край. По мотив паниките от по-слаб интерес на аудиторията (преди всичко в Съединени американски щати и Канада) към финала с присъединяване на руснаците и германците, президентът на Международната федерация по хокей Рене Фазул сподели: " В Германия никой не се вълнува, че тук няма играчи от Националната хокейна лига. Участието на Германия на край – това е знамение! "

През април 2017 година северноамериканската Национална хокейна лига промени разпоредбите, отказвайки да пусне играчите от своите клубове на Олимпийски игри.

Професионалистите от лигата участваха в пет олимпиади – от 1998 до 2014 година До тогава МОК позволяваше това единствено на непрофесионалисти. Съветските спортисти също се смятаха за фенове, а не за експерти, защото официално не получаваха пари за присъединяване си в надпревари.

Всеки път присъединяване на звезди от Националната хокейна лига в Олимпийски игри е било резултат на особено съглашение, само че за 2018 година такова не бе реализирано.

Това внезапно намали равнището на националните хокейни тимове, явили в Пьонгчан – вместо звезди от водещите клубове на Съединени американски щати и Канада, на Олимпиадата дойдоха хокейсти, състезаващи се в студентски шампионати.

Руският тим неотложно се оказа любимец на букмейкърите. На Олимпиадата можеха да вземат участие играчи от Континенталната хокейна лига, сплотяваща професионални клубове от Русия, Беларус, Словакия, Финландия, Латвия, Казахстан и Китай. Тяхното ниво е задоволително високо, като се има поради, че в тази лига се включват доста хокеисти, които към този момент са завършили кариерата си в Националната хокейна лига.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР