Съветът на Европейския съюз прие реформа на европейската система за

...
Съветът на Европейския съюз прие реформа на европейската система за
Коментари Харесай

Съветът на ЕС реформира системата за убежище и миграция

Съветът на Европейския съюз одобри промяна на европейската система за леговище и миграция. С това се откриват набор от правила, които ще оказват помощ за проведено ръководство на идващите, ще основат ефикасни и единни процедури и ще обезпечат заслужено систематизиране на тежестта от миграцията сред държавите-членки. Това Съветът разгласява на уеб страницата си.

На 14 май бяха приети общо 10 законодателни акта, които реформират цялата европейска рамка за ръководство на убежището и миграцията.

Регламентът за скрининга ще разреши на националните органи да насочват противозаконни мигранти и претенденти за леговище на външна граница към съответната процедура и ще подсигурява, че инспекциите за идентификация, сигурност и накърнимост и оценка на здравето се правят по идентичен метод.

Новите правила ще разрешат събирането на по-точни и цялостни данни - в това число биометрични - за разнообразни категории мигранти, включително претенденти за интернационална протекция и лица, които идват нелегално в Европейски Съюз. Това ще помогне за по-добрата осведоменост при правенето на политики и ще ускори контрола върху противозаконната миграция и неразрешените придвижвания.

Регламентът за процедурата за убежище рационализира европейската процедура за леговище, като се вкарва наложителна гранична процедура в тъкмо избрани случаи. Регламентът за граничната процедура за връщане се занимава с връщането на хора, чиято молба в тази гранична процедура е отхвърлена.

Регламентът за ръководство на убежището и миграцията определя коя страна членка дава отговор за разглеждането на молбите за интернационална закрила и за първи път вкарва заслужено шерване на отговорността сред страните членки.

Регламентът за квалификацията и директивата за изискванията на приемане определят единни правила за критериите за даване на интернационална протекция и стандартите за приемане на лица, търсещи леговище. Това също би трябвало да помогне за понижаване на вторичните придвижвания сред държавите-членки.

И най-после, регламентът за презаселване се занимава със законни и безвредни пътища към Европейски Съюз посредством определяне на общи правила за презаселване и филантропично приемане.

Държавите-членки разполагат с две години, с цел да приложат на процедура признатите през днешния ден закони. Европейската комисия скоро ще показа общ проект за осъществяване, с цел да окаже помощ на държавите-членки в този развой.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР