Златимир Йочев се присъединява към редакцията с най-голямо доверие в

...
Златимир Йочев се присъединява към редакцията с най-голямо доверие в
Коментари Харесай

Златимир Йочев: Възможно е да си и добър човек, и добър журналист

Златимир Йочев се причислява към редакцията с най-голямо доверие в България – тази на bTV – през 2020 година с дълготраен опит в малкия екран, в това число и като водещ на утринен блок и вести. Пътят му в ТВ публицистиката стартира още през 2007 година в публичната телевизия и от този момент той натрупа стабилен опит във всички сфери на публицистиката и новинарството – като кореспондент, създател, редактор и водещ на настоящи излъчвания и излъчвания.

Завършил е телевизионна публицистика в СУ „ Св. Климент Охридски”, има и магистърска степен по организационно ръководство от философския факултет на Алма матер. Член е на Съюза на Българските Журналисти от 2015 година, а в хода на кариерата си е бил и хоноруван учител по „ Новини и настояща публицистика” в Нов български университет.

За своята работа Златимир Йочев получава редица награди, измежду които отличие за обективно и задълбочено показване на просветителните тематики през 2020. Три пъти е избиран за водещ на годината от своите сътрудници в нюзрума на Bulgaria ON AIR, а през 2017 е отличен и от Съюза на българските учители с наградата " Журналист на годината ".

Ето какво показа той пред Пепа Йорданова от вестник „ Всичко за фамилията “ за атмосферата в утринния блок на bTV и своя път до позицията на водещ:

Снимка: btvnovinite.bg - В бурни времена стартира работата ви в утринния блок на bTV, имаше ли стрес при привикването?


- Интересен интервал за начало беше - несъмнено, само че за стрес не мога да приказвам. Преобладаваше мощното предпочитание на мен и целия екип да продължим и надградим безапелационната поръчка на „ Тази заран “ за ефирно водачество и за малко време да спечелим феновете с наличие, тематики и повсеместен артикул. А другояче - несъмнено ще си спомняме след години с Биляна по какъв начин сме стартирали в годината с същински избирателен маратон - постоянни, предварителни и президентски избори. Какъв по-добър миг за нас да потвърдим своя темперамент и качества?

- Напаснахте ли се към този момент с Биляна, с екипа?

Краткият отговор е - да. Но имам вяра, че има доста път пред нас да реализираме съвършено стиковане и безспорен синхрон. Радвам се на чудесни сътрудници, които несъмнено построяват добра атмосфера за работа. На нас с Биляна остава да прибавим последния щрих към общите старания за основаване на забавно и свястно предаване всяка заран, а точно срещата със феновете.

- Как пристигна предлагането и имаше ли съмнения да приемете?

Мога да измисля доста колоритни истории по тематиката, само че истината е следната: телефонно позвъняване от Антон (бел. ред. Антон Хекимян, шеф „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ в bTV Media Group), няколко срещи за инспекция на настройките и на двете страни:) и относително бърза процедура " предал - приел ". Колебания не съм имал, тъй като предлагането пристигна в миг, в който за мен беше назряло възприятието за смяна.

- Имаше ли промени, които вие поискахте да се случат?

- Цялата идея на утринния блок беше изменена в първите дни на март, когато се причислих към екипа. Нов начален час, нови рубрики и сегменти, повече динамичност при представянето на тематиките и... двама симпатични водещи, несъмнено (смее се). Хубаво е, че всеки от нас има и свое пространство, което да разпростира и приготвя, а в общите каузи има огромно единодушие. Едно от нещата, които същински желаех се сбъдна за малко време е рубриката с малко известни истории зад датата. Тя е плод на личното ми любознание към историята и значимите каузи на хората преди нас и имам вяра, че съумявам да бъда потребен на феновете.
Снимка: btvnovinite.bg
- Стар въпрос е дали би трябвало да има толкоз политика рано заран, вие какво мислите?

" Толкова " не е константна големина. Има дни, в които въпросите към политическите фигури стават естествени, разумни и нужни поради сериозните промени и динамичност, която визира живота на доста хора. Има и моменти, в които политиката отстъпва на други тематики - здравни, обществени, спортни и други публично значими неща. Приоритет номер едно в утринния блок на bTV е дали това, което създаваме, е значимо за оптимално огромна група в сегашния миг. Около избори би трябвало да се приказва за политика, нали? Само по този начин аудиторията може да получи добра визия за стратегиите, идеологиите и политическите позиции на тези, които се борят за доверието на гласоподавателите. Журналистите и като цяло медиите имаме основна роля в демократичния развой и наш дълг е да изпълваме тази роля със смисъл.

- Има ли граница в студиото, която не бихте прескочили?

Разбира се, че има. Смятам, че ние като публицисти имаме отговорност към признатите граници на морал и нравственос в общуването и не трябва би трябвало да ги пристъпваме в името на каквото и да било телевизионно творчество. Въпрос на нюх и професионализъм е да бъдем по едно и също време аналитични и сериозни към активността на хората, които заемат виновни постове и по едно и също време с това да демонстрираме почитание към личността на всеки събеседник. Убедено мога да заявя, че можем и сме длъжни да пожелаваме отговори от нашите посетители в естествен звук и атмосфера.

- Кои са тематиките, по които работите с максимален хъс?

Не си разрешавам селективност при подготовката. В едно политематично предаване би трябвало да умееш да сменяш силата и ритъма, което значи и изчерпателен прочит на всяко настрана парче от осведомителния пъзел. Чисто човешки имам стабилен опит с представители на културата в страната, които несъмнено заслужават почтено самопризнание. Паралелно с това в никакъв случай не съм си разрешавал да подценя или да подцени следенето на политическите сюжети, които всеки ден оферират ново предизвикателство.

- Какви са правилата ви в работата, които носите със себе си от телевизия в телевизия?

Принципът е един – да бъда добър човек и добър публицист по едно и също време. Опитът ми потвърждава, че в това няма несъгласие, а даже в противен случай. Обещавам да не преставам да се старая в утринните часове на bTV да потвърждавам това!
Снимка: btvnovinite.bg
- За какво ви остава време, кои са вашите персонални моменти на разтоварване?

На първо място времето за мен обричам на спорта и рутинното четене на книги. За филми рядко остава време, само че имам няколко сериала - заредени в бойна подготвеност. Ако – ако ни се открие добра опция да отдъхнем дружно за ден-два, постоянно сме с полуготов багаж за пътешестване в страната или отвън нея.

- Намирате време и за доброволчество. Включихте се неотдавна в самодейността „ Да почистим България дружно “. Какво ви стимулира?

Вярвам, че с дребни крачки и дейности на огромна група хора можем да реализираме доста и да завещаем едно по-смислено и чисто бъдеще на нашите деца! За мен е значимо да имам роля в този развой и се веселя, че като част от огромното семейство на bTV, имах опция да бъда дипломат на „ Добрия образец “ да се включа в първата акция от цяла серия събития, отдадени на това да продължаваме да вършим България по-чисто и прелестно място за живеене.

- Какво ще е триумф за вас, къде желаете да сте след 10 години?

Десет години са дълъг небосвод за човек, който живее крепко стъпил в сегашното, само че въпреки всичко - триумф ще бъде да продължа да върша това, което върша, без да съм изгубил и парченце от себе си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР