Зимата се завръща, предупреждават от Meteo Balkans.Новата седмица ще започне

...
Зимата се завръща, предупреждават от Meteo Balkans.Новата седмица ще започне
Коментари Харесай

Завръща ли се зимата? Кога да очакваме сняг и студове

Зимата се завръща, предизвестяват от Meteo Balkans.

Новата седмица ще стартира с утежняване на времето и намаляване на дневните температури. Очакват се превалявания от дъжд, а в Предбалкана и планинските региони - и от сняг. Подобрение на времето се чака от четвъртък, само че температурите ще са към нормата за февруари и ще остане студено.

Времето в понеделник

В утринните часове в понеделник тук-там в Горнотракийската равнина и в Дунавската низина ще се образуват и мъгли.

Минималните температури ще се намалят и ще бъдат сред 2° и 5°С, като още веднъж по-хладно ще се задържи в планинските региони и котловините от Западна България, Средногорието и част от Северозападна България - до минус 2 °С. Най-топло чакаме да е в Централна България и в югозападните региони - до 4-5°С.

В първия ден от новата седмица облачността преди обяд ще е по-често раздрана, а към обяд над доста региони намаляваща до слънчево.

Разваляне на времето чакаме в следобедните часове. Тогава от северозапад ще стартира ново нарастване на облачността и до вечерта на доста места в Западна България ще превали слаб дъжд, а над крайните северозападни и централни региони даже е допустимо да прегърми. Вятърът в страната ще е слаб, а северно от Стара планина и до сдържан от юг-югозапад и температурите ще се покачат, предвиждат от Meteo Balkans.

Максималните температури в страната ще се покачат и ще са сред 15° и 21°С. Най-топло ще бъде в Централна България - до 19-21°С, а най-ниски ще са градусите в Северозападна и в котловините от Западна България – до 15-16°С.

Понижение на температурите и по-значителни превалявания чакаме в нощта против вторник и във вторник.

Времето във вторник

По-сериозна валежна конюнктура се чака във вторник. Причината за утежняването на времето е преминаващ южно от страната средиземноморски циклон.

Времето в страната ще бъде облачно и на доста места с превалявания от дъжд. Около обяд от северозапад вятърът ще се усили и чакаме намаляване на температурите. С рухването на градусите след обяд в Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще премине в влажен сняг. По- основни снеговалежи чакаме в планините и в Средногорието, където ще се образува и бяла завивка.

Минималните температури ще бъдат сред 2° и 6°, а оптималните в страната ще са в необятни граници от 5°-9° в северозападните региони до 13°-14° в южните и югоизточните.

Вятърът в югоизточните региони към момента ще е от югозапад, само че с прекосяването на студения фронт ще се образуват и гръмотевични стихии и температурите ще се намалят.

В сряда и четвъртък ще се задържи без основна смяна със слаби превалявания от дъжд в южна и източна България, а от сняг в планинските региони. Ще продължи да духа северозападен вятър и преобладаващите оптимални температури ще бъдат сред 4° и 8°

Подобряване на времето се чака в четвъртък. Очаква се то да е прохладно, с променлива облачност, която след обяд ще се раздира. Слаби превалявания от сняг са вероятни единствено на обособени места, основно в планинските региони.

Подобряване на времето и стопляне се чака и в петък. Около обяд облачността в страната ще се раздра до слънчево. В утринните часове тук-там в равнините и котловините ще се образуват и мъгли. Ще остане студено с минимални температури от минус 6°С до минус 1°С. Максималните ще се покачат и ще са сред 8-13°С.

В събота и неделя се чака нарастване на облачността и в Западна и Централна България ще стартират нови превалявания от дъжд, а по високите полета и в планините – и от сняг. Вятърът в Източна България ще се усили и ще е югозапад. Максималните температури ще са в необятни граници - от 5°-10° в северозападните и западни региони до 14°-17° в Източна и Южна България.

Нова синоптична конюнктура с превалявания от дъжд и сняг чакаме в неделя . Вятърът от северозапад ще се усили и с него ще нахлува по-студен въздух. В Западна България и в Предбалкан до вечерта ще завали сняг, а в Горнотракийската равнина и Източна България преваляванията ще са от дъжд. Температурите ще се намаляват и оптималните ще бъдат от 3-5° в северозападните региони до 13-14° в Южна и Източна България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР