Зениците на очите не просто реагират на светлината, но издават

...
Зениците на очите не просто реагират на светлината, но издават
Коментари Харесай

Големината на зениците определя интелигентността ни

Зениците на очите не просто реагират на светлината, само че издават и прочувственото ни положение. Когато сме изключително раздразнени или уплашени, когато изпитваме омерзение, гадност или боязън, те се уголемяват. Така по размера им може да се съди и за интелигентността.

Изследователи от Технологичния институт в американския щат Джорджия са разкрили, че има връзка сред размера на зеницата и коефициента на просветеност (IQ) у човек, написа trafficnews.bg. В изследване, оповестено в профилираното списание ScienceDirect, са взели участие 500 доброволци на възраст сред 18 и 35 години. Преди опитът да стартира е била измерена размера на зеницата на всеки участник в проучването в затъмнено помещение, защото тя може да варира сред 2 и 8 мм.

След това участниците е трябвало да решат разнообразни проби за просветеност. Така в първия стадий била оценена по този начин наречената „ флуидна просветеност “, т.е. способността да се мисли разумно при търсенето на решения на разнообразни проблеми. На идващия стадий от проучването е бил измерен потенциалът на работната памет, т.е. какъв размер от информация може да запази паметта за избран интервал от време. Накрая е била направена инспекция на способността за централизация над избрана задача, без значение от съществуването на разнообразни странични разстройства.

Наблюдава се изненадващо безапелационен резултат: колкото по-големи зеници, толкоз по-добри резултати са регистрирани на тестванията.

Разликата в размера на зениците при обособените участници е била толкоз огромна, че се е виждала и с просто око.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР