Земята, заснета от борда на автоматичната междупланетна станция “Джус. Photo

...
Земята, заснета от борда на автоматичната междупланетна станция “Джус. Photo
Коментари Харесай

Мисията Джус фотографира Земята от космоса, преди да се отправи към Юпитер

Земята, снимана от борда на автоматизираната междупланетна станция “Джус ”. Photo credit: ESA/Juice/JCAM

Изминаха броени часове от изстрелването на задачата на Европейската галактическа организация “Джус ” по посока Юпитер, а тя към този момент изпрати своите първи фотоси от космоса, на които се вижда Земята!

Почти се изкуших да напиша, че това са прощални фотоси – само че в действителност не е по този начин. “Джус ” пътува по дълъг път към Юпитер с голям брой облитания на други небесни тела, с цел да употребява тяхната гравитация и да се форсира към планетата-гигант. Автоматичната междупланетна станция още веднъж ще приближи Земята през август 2024 година, като тогава тя ще има опция да се сближи и да изучи в детайли и нашата Луна. Други визити на Земята ще има през септември 2026 година и януари 2029 година. А през август 2025 година “Джус ” ще облети и Венера!

Фотография на Земята от космоса, получена от “Джус ”. Photo credit: ESA/Juice/JCAM

“Джус ” разполага с съществена научна камера, която ще може да снима елементи фотографии на Юпитер и повърхността на неговите луни. Но с изключение на нея са инсталирани и две инженерни камери JMC1 и JMC2, които имат сериозната задача през първите часове и дни да снимат борда на автоматизираната междупланетна станция и по този начин да потвърдят, че разгръщането на слънчевите акумулатори, антени и научни принадлежности е сполучливо. Камерите JMC1 и JMC2 ще се употребяват и с цел да снимат Луната, Земята и Венера по време на пътешествието към Юпитер.

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР