Д-р Ангел Манчев: Проблемът е, че все повече отказват да

...
Д-р Ангел Манчев: Проблемът е, че все повече отказват да
Коментари Харесай

Български доктор би камбаната: След коклюша идва нова напаст

Д-р Ангел Манчев: Проблемът е, че от ден на ден отхвърлят да се имунизират

След епидемията от коклюш в България се чака взрив и на морбили. За това алармират лекари и се аргументират със зачестилите случаи на тази болест и в Европа в последните години.

„ Ние не сме на остров и контактуваме със света. С епидемиите ще е по този начин. Сега има коклюш, след това ще е морбили, по-късно нещо друго. Лекарите са готови и не мисля, че има мотиви за мощно терзание. Особено за тези, които са виновни към личното си здраве “, разяснява пред „ Здраве с „ Телеграф “ общопрактикуващият лекар д-р Ангел Манчев.

Риск

„ Както и с коклюша, по този начин и с морбилито рискът идва от обстоятелството, че от ден на ден хора отхвърлят да се имунизират. Особено в квартали, в които има проблеми с хигиената, това си е всеобща процедура. Не мога да си изясни от какво ги е боязън, само че тази тематика не е в компетенцията на моята скромна процедура “, показа още лекарят. Той напомни, че при започване на годината Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) прикани европейските страни да проведат незабавни имунизационни акции, защото през първите 10 месеца на 2023 година на континента са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили, в сравнение с година по-рано. Организацията съобщи, че намаляващите равнища на имунизация са виновни за възраждането на вируса, който предизвиква тресчица, кашлица и в редки случаи пневмония, инфектиране и гибел.

Ръст

СЗО записва повече от 30 хиляди случая на морбили в интервала от януари до октомври 2023 година, до момента в който през 2022 година - единствено 941. Според СЗО случаите на морбили са се нараснали през последните месеци и се чака тази наклонност да продължи, в случай че не се подхващат незабавни дейности. Пандемията от ковид е попречила на плановата имунизация на деца през 2020-2022 година Изчислено е, че повече от 1,8 милиона бебета не са били имунизирани срещу морбили през този интервал.

Досега случаи на болестта са регистрирани в страни, където морбили официално е оповестено за ендемично заболяване. През януари Здравната организация на Обединеното кралство (UKHSA) разгласи национално изключително състояние заради повишаване на случаите на морбили в цялата страна. Миналата година в Румъния за първи път от началото на епидемията умря човек от морбили. През 2018 година заболеваемостта в Европа доближи 10-годишен връх, което провокира безпокойствие. От началото на тази година в България е регистриран единствено един случаи, но лекарите са в подготвеност, в случай че картината се промени в идващите седмици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР