Земята може и да не е плоска, нито да е

...
Земята може и да не е плоска, нито да е
Коментари Харесай

Древни вярвания, за които науката е доказала, че са верни

Земята може и да не е плоска, нито да е център на Вселената, само че това не значи, че вярванията на античните хора са били напълно неправилни. В реалност, през последните години актуалната просвета потвърди, че редица учения и вярвания, вкоренени в античната мъдрост, са правилни. Представяме ви няколко практики от предишното, които са доказани от актуалната просвета.

Щастието и удоволствията ни вършат по-здрави

В търсенето на най-хубавия метод, по който могат да живеят, гръцките философи от Античността спорели за преимуществото на хедонистичното и епикурейското благополучие. Хедоничното благоденствие вижда щастието като главен фактор за реализиране на удоволствието и прекъсването на болката.

Епикурейското благополучие е по-скоро обвързвано с търсеното на благополучие, до момента в който осъзнаваме смисъла на живота. Скорошно изследване на Университета на Северна Каролина потвърди, че хората, които се усещат по-щастливи и не си постановат ограничения (какъвто е и смисълът на двете метафизичен течения), са по-здрави физически и живеят по-дълго.

Акупунктурата може да възвърне салдото на тялото

Традиционната китайска медицина цели да се оправи с несъответствията в Чи (циркулиращата сила в границите на всяко живо същество) и да възвърне хармонията на тялото. Ново проучване на Калифорнийския университет потвърди неотдавна, че акупунктурата може да бъде ефикасен метод за облекчение на мигрена, артрит и други хронични болки.

 Акупунктура

Тай чи лекува

Това антично китайско бойно изкуство се основава на убеждението, че постигането на баланс с мозъка и тялото основава изцяло чувство за успокоение и естетика и естествено води до по-дълъг живот. Тази теза бе доказана в отчет на Медицинския лицей към Харвард.

Там се показва, че този тип характерна медитация може да помогне за попречване и лекуване на доста свързани с възрастта здравословни проблеми. Редица проучвания през последното десетилетие демонстрират, че тай чи може да бъде потребно за тези, които страдат от артрит, ниска компактност на костите и сърдечно-съдови болести.

Състраданието е ключът към по-смислен живот

Тибетски будистки обичаи включват процедура, наречена мета, която съставлява тип медитация, чийто фокус е състраданието. Проучване на учените от Университета Емори откри, че състраданието въз основа на този тибетски модел може дейно да увеличи способността на човек да усети съпричастност с другите, като метод на четене на техните изражения.

Така с течение на времето тази процедура усилва позитивните страсти на участниците, като им разрешава да намерят по-дълбок смисъл в връзките си с другите, цел в живота, да открият поддръжка от хората към себе си и да подобрят здравето си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР