Земното магнитно поле, което предпазва планетата от смъртоносната слънчева радиация,

...
Земното магнитно поле, което предпазва планетата от смъртоносната слънчева радиация,
Коментари Харесай

Магнитното поле на Земята отслабва бързо, предстои обръщане на полюсите

Земното магнитно поле, което защищава планетата от смъртоносната слънчева радиация, отслабва внезапно през последните шест месеца, оповестява Европейската галактическа организация въз основата на информация от сателитната система Swarm.

Най-слабите точки на магнитното поле – което е на 600 000км над повърхността на Земята – се намират над западното полукълбо. От друга страна, полето се е засилило над южната част на Индийския океан.

Учените, провели проучването, към момента не са сигурни за какво магнитното поле отслабва, само че повода най-вероятно е, че магнитните полюси на Земята скоро ще се извърнат. Всъщност, съгласно информацията от спътниците, магнитният север към този момент се движи към Сибир.

„ Подобно превръщане не е мигновено, а става в границите на стотици и даже хиляди години. Случвало се е доста пъти в предишното. “ – изяснява Флобергаген, началник на задачата Swarm.

От известно време знаем, че магнитният север се придвижва. Веднъж на няколкостотин хиляди години, магнитните полюси разменят местата си.

Макар тези промени в силата на магнитното поле да са част от този естествен цикъл, информацията от спътниците демонстрира, че геомагнитното поле отслабва доста по-бързо, в сравнение с в предишното. Преди това учените изчисляваха, че полето е отслабвало с към 5% на 100 години, само че новата информация разкрива, че в действителност отслабва с 5% на десетилетие, което е 10 пъти по-бързо.

В разследване на това се оказва, че цялостното превръщане на магнитните полюси няма да се случи след към 2000 години, както предвиждаха учените преди, а доста по-скоро.

Отслабването на магнитното поле на Земята не е симптом за апокалипсис на Земята. При предишните обръщания на полюсите не е имало всеобщо измиране, нито рискова радиация – най-малко не сме разкрили доказателства за това. При всички случаи обаче, електрическите и информационните мрежи ще бъдат изложени на огромен риск.

Геомагнитното поле работи като голям, незабележим мехур, който защищава Земята от рисковата галактическа радиация, с която ни залива Слънцето. Полето съществува с помощта на желязното ядро на планетата, което е обградено от пласт разтопен метал. Промените в температурата на ядрото и въртенето на Земята загряват и раздвижват разтопения метал към ядрото, което основава магнитно поле.

Именно придвижването на разтопения метал е повода магнитното поле да се ускорява на едни места и да отслабва на други. Когато кипенето на разтопения метал на това място се забави, по-малко заредени частици се освобождават и магнитното поле на повърхността отслабва.

Сателитите Swarm улавят сигнали освен от магнитното поле на Земята, само че също и от ядрото, мантията, земната кора и океаните. Учените от ЕКА се надяват да употребяват данните, с цел да създадат навигационните системи, които разчитат на магнитното поле по-точни, да подобрят прогнозирането на трусове и да откриват места по повърхността на планетата, които са богати на естествени запаси. Учените считат, че съмненията в магнитното поле ще им оказват помощ да разпознават придвижването на континенталните плочи и да вършат по-точни прогнози за трусове.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР