Земетресението, последвано от продължаваща и днес поредица от силни вторични

...
Земетресението, последвано от продължаваща и днес поредица от силни вторични
Коментари Харесай

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни! И няма никой

Земетресението, последвано от продължаваща и през днешния ден поредност от мощни вторични земетресения, е най-голямото, записано в международен мащаб от година и половина.

Предишното бе това в отдалечения Южен Атлантик през август 2021 година, засечено от Геоложката работа на Съединени американски щати.

 

Сегашният трус е най-смъртоносният в Турция след този с сходен магнитуд през 1999 година, който умъртви повече от 17 000 души.

 

Загиналите при земетресението от понеделник и последвалите вторични земетресения в Турция се усилиха до 3381 души, заяви Агенцията за битка с бедствията и изключителните обстановки (AFAD). Според нейния представител Орхат Татар:
ранените са 20 426разрушените здания са 5775вторичните земетресения все още са 285.
От прилежаща Сирия оповестяват за близо 1500 жертви, което значи, че починалите в нещастието са съвсем 5 000

 

Повече от 24 часа след мощното земетресение, блъснало Турция и Сирия, двете страни са изправени пред мащаба на бедствието, от което ще би трябвало да се възвръщат години.

 

Продължават избавителните работи - постоянно под дъжд и влажен сняг, прекъсвани от още вторични земетресения, на път е помощ от целия свят.

 

Но и стартират да се чуват мъчително известните въпроси от огромната покруса от 1999 година - за какво рухнаха над 5600 здания и единствено силата на земетресението ли е отговорна за това.

 

Мразовитото зимно време затрудни напъните за търсене на оживели през нощта. Г

 

Гласът на жена се чу да вика за помощ под купчина отломки в южната провинция Хатай. Наблизо безжизнено лежало тялото на малко дете, споделя " Ройтерс "

 

Плачейки под дъжда, Дениз кърши ръце от обезсърчение: " Вдигат звук, само че никой не идва ", сподели той. " Опустошени сме, опустошени сме. Боже мой... Те викат. Казват " Спасете ни ", само че ние не можем да ги спасим. Как ще ги спасим? Няма никой от сутринта. "

 

Поне 3500 военни оказват помощ на евентуално 4-5 пъти повече спасители и доброволци, само че регионът на бедствието е огромен, не доближава тежка техника за покачване на руините над затрупаните оживели, а и инфраструктура и пътища са прекратени на доста места.

 

В Кахраманмараш, северно от Хатай, цели фамилии се събраха към огньове и се увиха в одеяла, с цел да се топлят. " Едва се измъкнахме от къщата ", сподели Несет Гюлер дружно със скупчените към огъня четири нейни деца. " Положението ни е бедствено. Гладни сме, жадни сме. Мизерия. "

 

В турския град Искендерун спасителите търсеха оживели под голяма купчина парчета, която в миналото е била част от интензивното поделение на държавна болница.

 

Здравните служащи направиха каквото могат, с цел да се оправят с новия напор от ранени пациенти. " Имаме пациент, който беше откаран в интервенция, само че не знаем какво се е случило ", сподели Тулин, жена на към 30 години, която плаче пред болничното заведение и се моли, споделя " Ройтерс ".

 

Това е един от разрушените обекти, повдигнали въпроса по какъв начин е издигнат и за какво е рухнал, откакто би трябвало да са спазени специфични условия за резистентност на трусове на такива здания.

 

Времето изтича за спасяването на стотици фамилии, които към момента са в капан под руините на разрушени здания, сподели във вторник ръководителят на ръководената от сирийската съпротива работа за гражданска отбрана.

 

Раед ал Салех сподели пред " Ройтерс ", че е нужна незабавна помощ от интернационалните групи за избавителните старания на организацията, известна като Белите каски, в следената от бунтовниците Северозападна Сирия, където убитите и ранените са стотици.

 

Но непрекъснатият координатор на Организация на обединените нации Ел Мостафа Бенламлих - почитан чиновник на филантропичната организация на Организация на обединените нации - сподели, че вредите по пътищата, дефицитът на гориво и суровото зимно време в Сирия попречват реакцията на организацията.

Още преди земетресението Организация на обединените нации пресметна, че повече от 4 милиона души в Северозападна Сирия, доста разселени от 12-годишния спор и живеещи в лагери, зависят от трансгранична помощ.

 

Броят на жертвите може да нарасне до над 20 000 души, сподели за организация " Франс прес " Катрин Смолууд, старши чиновник по незабавни случаи на Световната здравна организация за Европа.

 

" Продължава да съществува капацитет за още сривания на здания, тъй че постоянно виждаме от порядъка на осемкратно нарастване на първичните данни ", сподели тя. Коментарът ѝ бе изработен, когато жертвите бяха към 2600, т.е. два пъти по-малко от известията от тази заран. " Винаги виждаме едно и също нещо при земетресенията за жалост, а то е, че първичните известия за броя на починалите или ранените хора ще се усилят доста през идващите седем дни. "

 

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) съобщи във вторник, че е изключително смутен за региони в Турция и Сирия, от които не се появява информация след огромно земетресение, което умъртви хиляди.

 

" Ние сме изключително загрижени за области, за които към момента нямаме информация ", сподели доктор Тедрос Аданом Гебрейесус на срещата на изпълнителния ръб на СЗО в Женева. " Картографирането на вредите е един от методите да разберем къде би трябвало да насочим вниманието си. "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР