Началникът на Главното управление на комуникациите на въоръжените сили на

...
Началникът на Главното управление на комуникациите на въоръжените сили на
Коментари Харесай

Висш началник от Генералния щаб на руската армия е арестуван за подкуп в особено големи размери

Началникът на Главното ръководство на връзките на въоръжените сили на Руската федерация военачалник Вадим Шамарин е арестуван по делото за приемане на рушвет в изключително огромни размери. Това оповестиха за ТАСС от 235-и гарнизонен боен съд, който издаде решение за ареста.

„ На 22 май съдът избра за Шамарин мярка за неотклонение задържане под стража за период от два месеца. Той е упрекнат в част 6 на член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация (получаване на рушвет в изключително огромни размери), сподели събеседникът на организацията.

Съдебното решение не е влезнало в действие и може да се апелира пред въззивната инстанция. Максималното наказване по обвиняванията на Шамарин член е 15 години отнемане от независимост с санкция в многократен размер на подкупа. Съставът на закононарушението демонстрира, че размерът на подкупа е минимум 1 милион рубли.

Това е следващият арест на върховен съветски боен по обвинявания в корупция. На 21 мйй
съдът постанови ареста на някогашния пълководец на 58-ма войска на въоръжените сили на Руската федерация (ВС на РФ) ген. Иван Попов. Миналата година ген. Попов заяви, че е бил уволнен, откакто разказал на военното управление каква е истината за тежката обстановка на фронта в Украйна към оня миг.

Ген. Попов, с позивна Спартак, командваше съветските формирования в Южна Украйна. Миналата година той категорично повдигна въпроса за това, че съветските бойци стават жертва на украинската артилерия и сподели, че им липсват подобаващи оръжейни системи и разузнаване, с цел да могат да ѝ противодействат. Освен това ген. Попов се разгласи срещу така наречен " месни щурмове ", в които съветското военно командване хвърляше многочислени човешки талази в убийствени офанзиви, които взимаха доста

Преди десетина дни следствените органи се обърнаха към 235-и гарнизонен боен съд с искане за задържане под стража на началника на Главното ръководство на личния състав на съветското министерство на защитата генерал-лейтенант Юрий Кузнецов по наказателно дело за корупция.

Кузнецов бе задържан по съмнение за взимане на рушвет в изключително огромни размери. Според проверяващите от Кузнецов по престъпното дело са конфискувани над 100 млн рубли и първокласни предмети.

Арестът на Кузнецов беше вторият арест на върховен началник във военното министерство на Русия за последния месец. Преди него зам.-министърът на защитата на Руската федерация Тимур Иванов е арестуван по обвиняване за взимане на рушвет в изключително огромни размери.

Техният шеф – военният министър Сергей Шойгу – беше заменен по искане на президента Путин с изпълняващия длъжността първи вицепремиер Андрей Белоусов, който не е боен, а е икономист.

Шойгу бе упрекван от мнозина за неуспеха на Русия да завземе Киев при започване на сраженията в Украйна и бе упрекнат в непросветеност и корупция от водача на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин, който през юни 2023 година подвигна протест с искане за изгонването на Шойгу и началника на генералния щаб Валерий Герасимов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР