Земеделският министър проф. Христо Бозуков откри в сряда изложенията за

...
Земеделският министър проф. Христо Бозуков откри в сряда изложенията за
Коментари Харесай

Бозуков: Ще помогна за презентацията на качествените ни храни

Земеделският министър проф. Христо Бозуков откри в сряда ревютата за храни и питиета Месомания, Булпек, Светът на млякото, Салон на виното и Интерфууд&Дринк. Те се организират в Интер Експо Център и ще продължат до 2 октомври. Ето какво сподели проф. Бозуков пред " Стандарт ":

- Проф. Бозуков, какви промени намирате в хранително-вкусовия бранш спрямо 2017 година, когато още веднъж бяхте министър на земеделието в длъжностен кабинет?

- Заради епидемиологичните ограничения присъединяване на ревютата е по-свито. Но това, което видях, е, че има много нововъведения, много нови неща, които съставляват интерес и ще дадат опция на нашата промишленост да пробие и на непознатите пазари.

Бизнесът показа и своите неудачи. Помолиха ме да оказа помощ да се провеждат събития, каквито прави Лидл - на френската, на италианската, на исландската кухня - в случай че е допустимо да създадем показване на българската храна в Лидл в Испания, в Италия, в Германия. Ние нямаме механизми за влияние, само че ще създадем среща, ще беседваме с ръководителите - в случай че е допустимо, да презентираме нашите артикули.

Това, което виждам, са в действителност качествени артикули, които могат да се харесат и на западноевропейските консуматори.

- Казахте, че подкрепяте 9% Данък добавена стойност. Как може да се понижи ставката?

- Това е политическо решение. Ако държавното управление вземе такова решение, това може да стане факт.

- Но нямаме парламент.

- Нашето държавно управление няма по какъв начин да направи това, само че ние ще го внесем и ще го предложим още в първия ден на новото държавно управление. 

- Другият огромен проблем - скъпите газ и ток, които морят бизнеса и усилват цените на храните...

- Проблемът не е единствено наш, той е общоевропейски. Дори към този момент се обрисува като международен. Правим всичко допустимо доколкото ни разрешават финансовите благоприятни условия. Знаете, че служебното държавно управление е лимитирано финансово, то може да разполага с някакви средства единствено при актуализация на бюджета. И с помощта на това, че имаше в последния парламент такава актуализация, ние успяхме да подпомогнем много аграрни производители.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР