Земеделският министър Десислава Танева предупреди търговските вериги, че ще следи

...
Земеделският министър Десислава Танева предупреди търговските вериги, че ще следи
Коментари Харесай

Танева предупреди веригите да не вдигат цените на българските стоки

Земеделският министър Десислава Танева предизвести комерсиалните вериги, че ще следи цените на главните хранителни артикули българско произвеждане и в случай че се забележи голословно повишение, ще предприеме съответните ограничения. 

Предупреждението е мотив острите реакции на огромните търговски вериги против план на министерско разпореждане, с който те ще бъдат задължени да заградят половината от комерсиалните обекти за артикули българско произвеждане.

В прессъообщение, публикувано късно нощес, земеделският министър определя като манипулативна позицията на Сдружението за съвременна търговия във връзка с заканите за повишаване на цените. " В препоръчаните текстове има единствено въвеждане на едно само обвързване - площи за предложение на продукцията на локалното население. По никакъв метод обособяването на площи, особено избрани за български артикули не би могло да бъде интервенция в прилаганите модели на комерсиалните вериги, още по-малко фактор за повишаване на цените на стоките ", се споделя в прессъобщението.

В него земеделското министерство изяснява, че дейностите му са ориентирани в подкрепа на дребните и локални производители. " Голяма част от родната продукцията е ориентирана към ресторантьорството и хотелиерството, които поради пандемията сега са затворени. Чрез монополното си състояние на пазара в България, комерсиалните вериги могат да оказват помощ за съхраняването на българските аграрни производители, а не да злоупотребяват с тяхната ниска организираност и незадоволителна логистична готовност ", показва Танева.

Тя изяснява, че планът на постановлението е бил изпратен до всички заинтригувани страни за мнение.  Разговорите с комерсиалните вериги обаче не довел до схващане от тяхна страна. Според Танева дейностите й никога не е опит за регулация в тяхната активност. " Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от локалния обичай и просвета. Потребителите би трябвало да имат право на достъп до локалното произвеждане, а техен е изборът какво ще предпочетат ", счита агроминистърът.

Земеделското министерство цитира и продуктите, създадени от български компании, за които комерсиалните обекти се задължават да обособят специфични площи: мляко и млечни артикули от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; месо и месни продукти; ориз; брашно; хляб; яйца и яйчни продукти; масла и мазнини; мед; картофи и кореноплодни; зеленчуци – сурови (полски и оранжерийни), сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове; плодове – пресни (полски и оранжерийни), замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти; месни и месно-растителни консерви; подготвени за консумация храни в консервиран, замразен, съсредоточен или изсушен тип.

Регионалните производители са производители или организации на производители с място на реализиране на активност на територията на региона, в която се намира съответният търговски обект или до 200 км от регионалния център, прецизират от МЗХГ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР