Райчо Райчев е Мъж на годината“ за 2023 година. Той

...
Райчо Райчев е Мъж на годината“ за 2023 година. Той
Коментари Харесай

Райчо Райчев е „Мъж на годината“ за 2023 година

Райчо Райчев е „ Мъж на годината “ за 2023 година. Той бе разгласен довечера на гала в столичен клуб.  Номинирани за премията бяха също писателят Георги Господинов и баскетболистът Александър Везенков.

Тримата номинирани са определени от „ Академията на „ Дарик “, а по-късно спечелилият се избира с избор на публиката. Гласували са 1500 души, а Райчев е определен с 48% от гласовете. Програмният шеф на „ Дарик радио “ Константин Вълков по традиция връчи на спечелилия сабя. „ С тази сабя желая да съсека страховете си, че няма да съумея “ , сподели Райчо Райчев. И прикани присъстващите да мечтаят и да сбъдват фантазиите си.

Райчо Райчев е създател и изпълнителен шеф на „ ЕндуроСат “ - новаторската българска компания за създаване на високотехнологични и аерокосмически планове, която при започване на 2023 година изстреля собствен спътник на борда на ракетата Falcon-9 на SpaceX. До края на същата 2023 година компанията създаде и рекордните осем наносателита, удвоявайки оборота си до 27 млн. лева За 2024 година Райчев и екипът му възнамеряват да създават по 10 спътника на месец, а напълно скоро да пуснат и ново потомство дребен сателит. Той е основател на програмата „ Космически провокации “ - безвъзмездна просветителна платформа, отдадена на галактическите науки и изследователска активност, съосновател е на съдружие „ Циолковски ". Работил е в Бразилската галактическа стратегия и в Института за Космически проучвания и технологии. През 2010 година става първият българин, взел участие в софтуерната стратегия Singularity University в НАСА. Райчев е първият народен представител за България в Космическия съвещателен съвет към Организация на обединените нации, както и част от плана на Дарик - „ 40 до 40 “, сезон 2.

Водещи на събитието бяха Михаил Дюзев от „ Дарик радио “ и актрисата от последния клас на Стефан Данаилов Стела Димитрова. Екипът на „ Дарик радио “ отличи трима мъже и една жена със специфични награди. Отличието в категория „ Легенда “ бе присъдено на Красимир Балъков. В категория „ Смело сърце “ бе награден 14-годишният Никола Байкушев, който на 7 март 2013 година потушава пожар край езерото Вая. 

Конкурсът „ Мъж на годината “ се провежда от 1990 година Сред отличените в него са Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, Филип Димитров, Иван Костов, Стефан Софиянски, Бойко Борисов, Цонко Цонев, Емил Костадинов, Христо Стоичков, Пламен Константинов, Димитър Бербатов, Христо Борисов и Бойко Караджов, Манол Пейков. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР