Зеленото движение в район Оборище организира масово изпращане на сигнали

...
Зеленото движение в район Оборище организира масово изпращане на сигнали
Коментари Харесай

Софиянци се тревожат за съдбата на Къщата с ягодите

Зеленото придвижване в регион " Оборище " провежда всеобщо изпращане на сигнали до Направление " Архитектура и градоустройство " към Столичната община при гл. проектант на София Здравко Здравков във връзка застрашеното бъдеще на емблематичната " Къща с ягодите ", която е и монумент на културата (намира се на ул. Сан Стефано " 6).

" Следя проблема от 2015 година, когато се появиха мнения, платени от притежателя на къщата Валентин Златев, за това, че постройката е несигурна и би трябвало да бъде съборена ", Димитър Димитров от придвижването, който е дълготраен гражданин на квартала. Тогава с петиция от столичния кмет Йорданка Фандъкова е поискана самостоятелна експертиза, само че тя не е осъществена и до този миг.

По закон най-малко наставление към притежателя би трябвало да бъде направено, с цел да се укрепи постройката и да се предотврати рушенето, разяснява още Димитров.

По думите му нито постройката, нито дворът " са пипани ", откогато са купени от Валентин Златев.

" Дори бихме се събрали и бихме му помогнали. Не имаме вяра на експертизите, които настояват, че е невероятно опазване и подсилване на къщата. Единствените годни експертизи са назначени от Столичната община и са самостоятелни ", сподели още Димитър Димитров.

Каква е историята на Къщата с ягодите?

Красивата постройка в жанр сецесион е оповестена за монумент на културата през 1978 година Тя носи това името си поради декоративните ягоди, посадени в двора й.

Архитект на къщата е Георги Кунев, който приключва образованието си във Виена и Карлсруе. Построена е през 1927-1930 година за банкера Димитър Иванов и брачната половинка му Надежда Станкович. Сградата е с обща приблизителна повърхност от 500 кв.м. Има три входа, като основният съставлява впечатляващо извита колонада с външно стълбище. Не по-малко удивителни са и двата странични входа, които са особено проектирани за файтони и карети.

Към момента от интериора на този монумент на културата не е останало доста. Двуетажната къща е с подземна маза, пет спални, салон за банкет на посетители, сцена за музиканти, кабинет и стаи за прислугата.

Имотът е национализиран през 1944 година Първоначално в него се обитава румънското посолство. По-късно къщата става комерсиално посланичество на Съюз на съветските социалистически републики в България. През 1990 година Къщата с ягодите е върната на наследника на първия притежател, за който е строена - Димитър Иванов. През 2001 година в къщата е сниман българският филм " Опашката на дявола " с Мариус Куркински и Самуел Финци. От 2004 година тя е благосъстоятелност на шефа на " Лукойл " Валентин Златев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР