Лекари спасиха новородено бебе на 22 дни с коклюш и

...
Лекари спасиха новородено бебе на 22 дни с коклюш и
Коментари Харесай

След тежки усложнения от коклюш: Лекари спасиха живота на бебе на 22 дни

Лекари избавиха новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки затруднения от болестта след денонощна битка за живота му и триседмично лекуване в Отделението по неонатология на частна болница в София.

Навременното диагностициране и високоспециализираните действия, подхванати от медицинските експерти, оказват решаващо значение за справяне с инфекцията и настъпилите затруднения , оповестиха още от болничното заведение.

Новороденото бебе постъпва в интензивното неонатологично поделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна активност. Направената рентгенография открива данни за лобарна пневмония с възпалителна интензивност . Поради негативна серология за нормалните инфекции на бебето е изработен PCR тест за коклюш, който се позитивира. Неонатолозите навреме стартират ориентирано лекуване за коклюшната зараза. Налага се включване на спомагателни антибиотици и лекарства поради повишаваща се по време на престоя възпалителна интензивност и извънредно повишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция. Детето има нужда от подкрепяне на дишането и кислородотерапия.



Въпреки интензивното лекуване то развива полиорганна непълнота , засягаща белия дроб и функционалността на сърцето.

„ След триседмично лекуване, в границите на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната непълнота, както и възпалителната интензивност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лекуване и рекомендации за следващо следене “, уточни доктор Радка Масларска, шеф на Отделението по неонатология.

Предвид извънредно тежкото протичане на болестта при бебетата тя посъветва бременните дами да се ваксинират против коклюш сред 27 и 36 гестационна седмица . Целта е да се реализира отбрана на новородените посредством пасивно добит от майката имунитет досега на приемане на първа доза ацелуларна коклюшна ваксина от бебето, която към този момент ще стартира от шестата седмица от раждането му.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР