Зелените са на път да се разцепят. За това намеква

...
Зелените са на път да се разцепят. За това намеква
Коментари Харесай

Депутатът-милионер с корен от ДС Владислав Панев цепи „зелените“

Зелените са на път да се разцепят. За това загатва самият Владислав Панев тези дни, откакто в медиите се появи отчет на анкетна комисия, определена от необятното управление на партия „ Зелено придвижване ”.

В документа е разказан механизмът, по който депутатът Владислав Панев е определен за съпредседател по подозрителен метод. Група кариеристи, правилни нему, подсигуряват „ подобаващи ” делегати за партийния конгрес, на който да гласоподават за него. В подмяна те чакат, а някои даже и получават назначения във властта, написа „ Уикенд “.

Признаци, че нещо не е наред в партията има от дълго време. Най-малкото тъй като две от знаковите лица на зелените – Тома Белев и досегашният съпредседател Борислав Сандов – са пратени в шеста глуха.

На последните избори те изрично отхвърлиха да се включат в листите на обединението ПП-ДБ. Симпатизантите им на вятъра чакаха, че може да ги предлагат още веднъж за министър и зам.-министър на екологията, както беше в първия кабинет на Промяната.

Нищо сходно обаче не се случи – вместо тях за началник на ведомството беше изстрелян парашутистът Юлиан Попов, който няма нищо общо с партията и не е зает с нито една от нейните дела. Това беше последната капка, която затвърди съмненията, че при зелените е пристигнало време разделно.

„ Хора, които цялостен живот се борят за зелената идея, са зачеркнати, а се стартира незнаен господин от Лондон, който не сме виждали на митингите и даже не е в час защо става въпрос ” – гневят се симпатизанти на зеленото придвижване. 

Сега изтеклият отчет на анкетната комисия потвърждава, че съмненията за скорошното разединение не са единствено клюки. От към година партията е овладяна от кликата на Владислав Панев.

Да не отегчаваме читателите с цялостни описания на механизма, по който се е случило това, само че ще посочим, че най-интересни истории оферират структурите в Разград и Варна. Зеленото придвижване в квартал „ Приморски ” в морската столица е завладяно от хора с крими биографии.

Много деен там се оказва Лъчезар Попов, който подрежда в партията целия си жанр. За ръководител той стартира някой си Димитър Димитров, който разказва като „ локален схемаджия ”. А за какво му отстъпва мястото – ами тъй като на самия Попов не му се занимавало с локалната организация – „ в случай че няма нови разновидности да се изкарват пари от планове ” – цинично изяснява той пред комисията.

В отчета написа, че лансираният от него Димитър Димитров е наказан през 2010 година г. за данъчни измами в изключително огромни размери, а по-късно КПКОНПИ конфискува част от благосъстоянието му за стотици хиляди левове. В годините, когато върти схемите с Данък добавена стойност, въпросният Димитров е непосредствен с Българска социалистическа партия.

След ареста минава през „ България без цензура “ на Николай Бареков. В отчета четем: „ и има клюки, че се е занимавал с извършване на покупки на гласове. ” През 2019 година Димитров е към този момент минал към „ Български социалдемократи ”, след това прави съдружие „ Силна Варна ”, обвързвано с локалните наркобарони, и най-после каца при зелените.

Партийната настойчивост му е нужна, тъй като както той самият изяснява: „ Имаме Неправителствени организации за чиста Варна, вършим и второ – „ Дишай Варна ”, имам строителна компания с всички категории и вземам участие в огромни публични поръчки… Имам адвокатска адвокатска фирма, която аз менажирам, имам две адвокатки на заплата. ”

Анкетната комисия предлага да бъде заличена организацията във варненския регион Приморски.

В Разград „ екозащитниците ” също оферират материал за размисъл. Там в основната роля е някоя си Милена Орешкова, която е учебна директорка. Дълги години тя е член на ГЕРБ и общински консултант, само че е изключена от партията през 2016 година тъй като е на страната на Кирил Домусчиев във войната му против кмета на Разград от ГЕРБ Валентин Василев.

Реклама

След това Орешкова се настанява в „ Демократична България ” и съумява да стане и зам.-кмет. Тя влиза и в локалното съдружие „ Клуб за социална и гражданска интензивност ” дружно с Джипо Джипов, който е общински консултант. Внимание, той се оказва наследник на прословутия Никола Николов, някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили, един от кръга „ агнешки главички ”.

По времето, когато е авторитетен наследник политик, Николова, както знаем, стартира протежето си от Разград Иво Прокопиев. Нещо повече, шефът на „ Агнешките главички ” е в основата на най-големите приватизационни покупко-продажби на медийния олигарх, безапелационни са осведомени.

Години по-късно Никола Николов става парламентарен консултант по енергетиката на Владислав Панев в 47-ото и 48-ото Народно заседание. Явно на никого не му пука, че съветникът Николов, както и Иво Прокопиев, имат ползи в зелената сила.

При това Николов е измежду шефовете на фотоволтаичната асоциация, която лобира за закриване на въглищните централи за сметка на тока от слънчева и вятърна сила. На собствен ред компания на Джипо Джипов подарява „ Зелено придвижване ” с 25 000 лева, разкрива отчетът на анкетната комисия.

Чудно ли е тогава, че за екоминистър зелените стартират Юлиян Попов, който пък неотдавна позволи да се покрият със слънчеви панели хиляди декари в страната, в това число и в естествените паркове, без освен това да се прави оценка за въздействието им върху околната среда и човешкото здраве?!

Напоследък Българска фотоволтаична асоциация очевидно крепко нагазва в овладяната от Владислав Панев партия „ Зелено придвижване ”. Той самият признава, че въпросната асоциация, в чието управление е и много съмнителната бизнес дамата Гинка Върбакова, е дарила половин годишната заплата на пиарката на партията Диляна Стоянова.

В отчета написа, че на месец тя взема по 4167 лв.. Впрочем, Стоянова също е доведена при зелените от Владислав Панев. Специално за персоналния си пиар той употребил услугите на организация, обвързвана с шефа на ПИБ Цеко Минев. Да отбележим, че тъкмо против неговите планове за втори въжен превоз в Банско партията на зелените от години води поредна битка.

Лица на тази борба са тъкмо изританите от Панев – Сандов и Белев. Редови членове по тази причина подозират, че Владислав Панев е скрита лимонка на „ Юлен ” – компанията, която стои зад ски оборудванията и плановете в зимния курорт, още повече че той самият постоянно се снима с нейни видни представители. Един от тях – Марио Граченов, даже е назначен неотдавна за началник на Югозападното горско дружество, а това предопределение няма по какъв начин да не е било в съгласие с Панев.

Докладът на анкетната комисия разкрива и механизма, по който е определен самият партиен водач.

Оказва се, че консултантът Николай Йорданов, дясна ръка на Владислав Панев и негов консултант в 48-я парламент, в закрит чат в интернет инструктирал по какъв начин тъкмо делегати от другояче кухи структури в страната да гласоподават на партийния конгрес.

Явно не му е било доста мъчно да ги убеди, тъй като тези, с които е комуникирал са изявени партийни номади в главната си част, скачали от партия в партия в търсене на кариерен разцвет. Например, в Шумен един от тях е бил на челно място в листата на „ Българско лято ” на Васил Божков през 2021 година

Препоръката, с която приключва отчетът, е да бъдат заличени няколко локални организации на зелените, сходни на тези във Варна и Разград, а също и да бъдат осъдени и изключени  над 30 души от партията.

Въпреки че е посочен като основател на сходни афери, Владислав Панев не е препоръчан за наказване. Това обаче не е финалът. Предстои народен съвет на партията да разиска документа със скандалните обстоятелства. Едва тогава ще се види какво бъдеще чака зелените.

Източници от придвижването описват, че следва колосален конфликт сред двете фракции – на еколозите към Борислав Сандов и Тома Белев и другата – на кариеристите към усмихнатото лице на депутата-милионер Владислав Панев, прочее и той наследник на ДС-агент и приватизатор в Димитровград. 

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР