Здравословното хранене е важна стъпка в грижата за доброто здраве.

...
Здравословното хранене е важна стъпка в грижата за доброто здраве.
Коментари Харесай

Полезни храни, грижещи се за зрението

Здравословното хранене е значима стъпка в грижата за положителното здраве. Не всеки се замисля, само че очите също имат потребност от специфични грижи, реализирани посредством храната.

Как да се ориентираме кои храни са потребни за зрението? Съвсем елементарно за досещане - по яркия им цвят. Наситено зелени, слънчево жълти, блестящо червени или оранжеви - плодовете и зеленчуците, обагрени блестящо са не просто приятност за окото, само че и здравословна изгода за зрението.

Кои са най-важните храни, които ще се погрижат освен за насладата от храната, само че и за положителното зрение? Ето някои от храните, грижещи се за зрението:

Морковите и сладките картофи

Морковите несъмнено са отличник в една такава ранглиста. Бета каротинът и антиоксидантите в зеленчука понижават заплахата от разнообразни очни заболявания, в това число за рисковият катаракт на очите. Морковите са освен потребни, само че и лесни за консумация. Могат да се гризкат както сурови, по този начин и да се включат в разнообразни предписания. Присъствието на сладките картофи в тази група е поради бета каротинът в тях.

Броколите и брюкселското зеле

 броколи и брюкселско зеле са положителни за очите

И в двата зеленчука има доста витамин С. Ключовият антиоксидант се грижи за очното здраве. Консумацията им също е разнообразна - в чорба, салата, ястия, гарнитура.

Спанакът

В спанака се съдържат четири съставки, грижещи се за очното здраве. С бета каротина си, антиоксидантите лутеин и зеаксантин, с витамин С този зарзават е най-полезната храна за очите. Консумиран на чорба, ядене или салата, спанакът всмуква сред 40 и 90 % от нездравословните лъчи на слънцето и работи като слънцезащитен очен крем.

Рибите сьомга и сардина

Храните, богати на омега-3 мастни киселини, пазят кръвоносните съдове, ситуирани в очите. В риби като сьомга и сардина се съдържат най-вече от тях. По към 150 грама седмично са чудесно решение за диетата в помощ на зрението.

Птиче месо от щраус и пуйка

Месото от щраус е към момента другоземен деликатес в нашата кухня, само че пуешкото е от постоянно употребяваните меса. И двете заместват доста добре други меса като телешко, свинско, агнешко и пилешко. Нискокалорични са, а дружно с това съдържат скъпи за очите детайли - протеин, цинк и желязо. Консумират се в разнообразни ястия, на сандвичи и като съставна част в салати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР