Здравното министерство започва масово проверки в търговската мрежа за това

...
Здравното министерство започва масово проверки в търговската мрежа за това
Коментари Харесай

Започват масови проверки какви дезинфектанти предлагат магазините


Здравното министерство стартира всеобщо инспекции в комерсиалната мрежа за това какви артикули се оферират на клиентите като дезинфектанти. Има голям брой случаи, в които козметични артикули за разчистване на ръце се показват като дезинфекциращи, съобщи Нова тв.

Още с началото на пандемията от COVID-19 на пазара се появиха всевъзможни козметични артикули за ръце, които претендират, че убиват вируса. Привличат потребителите с надписи „ антибактериален”, „ антивирусен” или съответни съставки. Без обаче да са минали каквито и да е проби, и инспекции, предизвестяват от здравното министерство.

Лично съм подписал над 100 писма до производители на козметичен артикул, които имат претенциите да са дезинфектанти. И им дадохме период или да ги изтеглят от мрежата, или да трансформират надписите на етикета, изясни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Козметичните артикули за разчистване на ръцете доближават до пазара единствено след документално съобщение от производителя до портала на Европейска комисия. За разлика от тях, дезинфекциращите артикули, наричани биоциди, би трябвало да имат особено позволение от здравното министерство. То се получава след прекосяване през редица проби.

Биоцидът има за цел да дезинфекцира и понижава нездравословното влияние на микроорганизмите. Ако продуктът бъде утвърден от Министерството на здравеопазването значи е първокласен и прави работата, за която е очакван, уточни Димо Аладжов – началник на лаборатория.

Номерът на разрешителното за стартиране на пазара наложително би трябвало да е изписан на етикета на дезинфектанта. Така, всички консуматори могат да са сигурни, че продуктът е минал тестванията и има дезинфекциращ резултат в реалност.

Необходимо е да прочетем етикета. Трябва да обърнем внимание дали продуктът има издадено позволение от Министерството на здравеопазването за стартиране на пазара и надлежно да го открием изписан на етикета на продукта, изясни Теодора Вълчанова - маркетинг управител във компания производител.

Препоръките на специалистите са спиртът в дезинфектантите, които убиват ковид, да е сред 60 и 80 тегловни %.

Компаниите в последните години се насочили към групата 60-65%, тъй като това е безусловно задоволително количество алкохол, с цел да бъде превантивна мярка против вируси с обвивка, какъвто е и коронавирусът. Те би трябвало да могат да се оправят с подобен вид микроорганизми, би трябвало да имат задоволителна успеваемост. Като времето за експозиция би трябвало да е уместно от приложимост от хора, обясни Димо Аладжов – началник на лаборатория.

Освен спирта в биоцидите могат да се влагат и субстанции, които омекотяват или ароматизират ръцете при втриване. Но и за тях се минава през строги проби.

Производството както на препаратите за стерилизация на повърхности, по този начин и на дезинфекциращите гелове за ръце става при строги правила.

От асоциация „ Етерични масла, парфюмерия и козметика” поучават да купуваме дезинфектанти единствено от комерсиалните вериги, дрогериите и другите огромни магазини. Трябва да внимаваме с покупките на гелове и течности с неразбираем състав и генезис от железарии, магазини за 1 лева или пазари, защото доста от тях даже са рискови за здравето ни.

При препратите за стерилизация на повърхности в дома и на работното място - съветът е да се употребяват най-много при дръжките на вратите, ключовете на лампата, хладилника, шкафовете, пода, масата и местата, където оставяме храна.

За да избегне нерегламентирана продажба на артикули без регистрация, които имат подозрителен антибактериален резултат, от здравното министерство стартират всеобщи инспекции.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР