Здравно министерство обяви странен стимул за ваксинацията на населениетоОт ведомството

...
Здравно министерство обяви странен стимул за ваксинацията на населениетоОт ведомството
Коментари Харесай

Безумен план за махане на маските

Здравно министерство разгласи чудноват тласък за имунизацията на популацията
От ведомството на доктор Стойчо Кацаров си оставиха малка врата за неиздаването на странните правила

Здравни инспектори се хванаха за главата

Имаш ваксина - сваляш маската, само че преболедувалите да не престават на я носят. Така звучи на първо четене странният, даже неуместен и неправилен проект за режима на защитните маски в дребни търговски обекти, който се приготвя в здравно министерство. Юристи и лекари разясниха пред „ Труд”, че текстовете ще са дискриминационни.

Ваксинираните продавачи, фризьорки или фитнес инструктори можело да са без маски и ще би трябвало да потвърждават имунизацията си при инспекция със документ.

За клиентите им обаче ще важи носенето на маска в пространствата.

Самата инспекция пък ще е на плещите на здравните инспектори, които през днешния ден безусловно се хванаха за главата и към момента не знаеха ще имат ли право да желаят документ за имунизация при инспекция на обектите, в случай, че имунизацията против COVID-19 не е наложителна.

Под въпрос са и хората, които са изкарали ковид и са с имунитет. Лекари от COVID-19 отделения в страната пък припомниха, че към момента не е ясно дали имунизираните не придвижват болестта, или единствено не се разболяват.

Бъдещата заповед на служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров бе обявена от заместника му доктор Александър Златанов: „ Последните данни, които имаме за развиването на пандемията в страната сочат, че заболеваемостта спада до 50 на 100 хиляди души население, което подрежда България по този индикатор на 23-то място в Европейски Съюз, и ни дава учредения да предприемем дейности за облекчение на условието за носене на защитни маски от имунизирани против COVID-19 жители в някои закрити пространства.”

Малко по-късно от здравно министерство обаче допълниха, че задачата по този начин да популяризират ваксинационнатата акция и повече хора да се имунизират: „ По този метод повече българи ще бъдат подтиквани да изберат имунизацията като метод да предпазят себе си и околните си от коронавирусната инфекция”, оповестиха здравните управляващи.

Завършената имунизация ще се удостоверява посредством документ, какъвто у нас се издава на всеки ваксиниран жител. За всеки случай от ведомството на доктор Стойчо Кацаров си оставиха малка врата и за неиздаването на неуместните правила.

„ По съответните текстове на заповедта към момента се дискутира и за решителност може да се приказва след публикуването є на уеб страницата на министерството на здравеопазването”, осведомиха от там.
Адвокат Мария Петрова, експерт по здравно право, пред „ Труд”:Ваксиниран или не е дискриминативен метод


Проблем е обработването на сензитивна здравна информация

Това, което ме тормози по отношение на бъдещата заповед, преди всичко е, че тя към момента обективно не е реалност. Ако бъде призната, по този начин както дадоха поръчка, моите запаси са в две направления. Едното е, че в случай че ние носим маска, с цел да не се заразяваме, от кое място стигаме до извода, че човек с ваксина не е заразоносител. Няма на никое място научни съответни данни, че той не популяризира болестта.

Второто - какво се случва в дребните колективи, в случай че имам един човек, който по медицински показания не може да бъде имунизиран.

Заповедта би трябвало да обгръща другите хипотези, без да опълчва хората и без да нарушава техните права. Ваксинирани или не, още повече с една целесъобразна ваксина, каквато е тази за Коронавирус, не може да се вършат сходни разграничения, сходен метод може да се схване като дискриминативен.

Друг юридически проблем е обработването на сензитивна здравна информация, съгласно Регламента и Закона. Човек може да не желае да споделя какво написа в документа за имунизация и т. н. с всеки - пазач, бакалин, сътрудник.

Министърът на туризма Стела Балтова показа знак за сигурност
Слагат стикери на хотели с ваксиниран личен състав
Първият е в Албена



Служебният министър на туризма Стела Балтова сподели специфичния стикер, който пръв получи хотел в Албена.

Даниела Фархи
ТРУД, Варна

Министерствата на опазването на здравето и туризма ще дават специфични стикери на всеки туристически обект, чийто личен състав е имунизиран. Това съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова, която сложи първия подобен знак за сигурност на хотел „ Маритим Парадайз Блу” в Албена и дружно с основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев посети имунизационния център в комплекса. В парковата му част е самостоятелен Коронавирус хотел, а все още ваксинирани са 70% от личния състав.

Плановете са до юли отбрана против ковид да имат всички работещи, измежду които и 230 чужденци от Киргистан, Казахстан, Украйна, Турция и Италия. „ Кампанията е доброволна. Никого не сме уволнявали, а предлагаме тласъци на искащите да се ваксинират”, разясни изпълнителният шеф на „ Албена” АД Красимир Станев.

Среща в Люксембург
Предстоят договаряния за евросертификатите
Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър Стойчо Кацаров, европейския омбудсман и Европейска комисия за проблем, който имат над 100 000 българи. Те са преболедували COVID-19, само че не могат да получат цифровите документи на Европейски Съюз. Причината е, че вместо PCR, са си създали антигенен тест.

„ Непризнаването на резултатите от бързите антигенни проби за издаване на документ за преболедуване, в рамката на цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз, основава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава цивилен права и е несправедливо”, показва Ковачева.

В рекомендация до Стойчо Кацаров тя обръща внимание и на обстоятелството, че се нарушават правата и на други жители, при които заболяването е протекла безсимптомно, само че е потвърдена с антитела. И те остават без документ.

Омбудсманът е поискала от министър Кацаров да повдигне тези въпроси на срещата на министрите на опазването на здравето на 14 и 15 юни в Люксембург. Зам. здравният министър Димитър Петров предвижда, че тогава въпросът ще се уреди на европейско равнище.
Проф. Радостина Александрова, имунолог от Българска академия на науките, пред „ Труд ": Вирусът изобщо не си е отишъл


Посоката, в която се върви е връщане към нормата. Въпросът е по какъв начин би трябвало да стане това връщане. Това, което хората би трябвало да знаят обаче е че вирусът изобщо не е липсващ.

Това, че броят на инфектираните е понижен не трябва да ни мами, тъй като колкото хора по света взеха решение, че са се преборили с вируса, по-късно им излезе през носа.

Лятото се надявам да е умерено, само че е значимо хората да не си вършат илюзии, че вирусът си е отишъл, тъй като на есен може още веднъж да се засилва и да стане много неприятно.

Има заплаха да настъпи страшна дисхармония, тъй като към този момент се заприказва за хора, които желаят документи без да са се ваксинирали, или да са преболедували. Разправията ще е огромна, само че всички би трябвало да схванат, че нямаме друга алтернатива с изключение на да се имунизираме.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР