Здравният министър Асена Сербезова разкритикува създателите на електронния софтуер за

...
Здравният министър Асена Сербезова разкритикува създателите на електронния софтуер за
Коментари Харесай

Сербезова: До понеделник разработчиците на е-направленията да дадат обяснение за фалстарта

Здравният министър Асена Сербезова разкритикува основателите на електронния програмен продукт за фалстарта на системата за издаване на електронни посоки. Тя е безапелационна, че ще търси законов метод, по който да бъдат наложени наказания и ще поддържа всеки, който реши да си търси правата по правосъден път. Министърът даде период до понеделник разработчиците на електронната система да дадат пояснение за създалата се обстановка. Това се споделя в позиция на министъра, публикувана от Министерство на здравеопазването.

След старта на електронните посоки на 1 юни лекари споделят, че новата системата вместо да улесни, усложнява и забавя процеса. А неточност в една от стратегиите, препращала всички пациенти на гинеколог, без значение какво ги боли.

„ От 1 юни, към този момент трети ден, е в ход издаването на електронните посоки. Трети ден български жители не могат да получат нужните им посоки за прегледи и проучвания “, регистрира министърът. Според нея е " неприемливо " поради една компания, снабдител на програмен продукт, „ която е неглижирала процеса по въвеждането на този тип електронна здравна услуга, пострадали да са жители и лекари “, декларира още министърът. И добавя: „ Две години доставчиците на програмен продукт са обучавани, с цел да са подготвени на 1 юни 2022 година да започват модулите за електронно направление. Въпреки това „ неразбрали “ не липсват – може би тъй като упованията им са били Министерството на здравеопазването да отсрочи старта на е-направление, което се е случвало неведнъж през годините – изключително във връзка с електронното опазване на здравето “, безапелационна е Сербезова, представена от Dariknews.bg.

Тя дефинира като „ недопустим “ фактът, че законодателят не е планувал никакъв механизъм за наказания „ по отношение на тези, които саботират процеса на електронизация “. Не може за толкоз основен детайл в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или проучвания, да се разчита само на положителната воля на частни субекти, добавя Сербезова. И оповестява, че ще упорства за намирането на законови механизми, които да глобяват сходна безнаказаност. „ Ще поддържа всички съсловни организации и жители, които ще потърсят правата си по правосъден път поради ограничавания им през последните два дни достъп до опазване на здравето – по причина „ неразбрали “ частни субекти “, твърди министърът.

И заключва, че чака най-късно в понеделник, 6 юни, създалите медицинския програмен продукт, „ който и все още дава редица неточности при издаването на електронни посоки, да отговори за създалата се обстановка “.

„ На всички други, които подходиха отговорно, благодаря! “, написа още Сербезова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР