Избирателите в Европейския съюз отиват до урните след седмица. Очаква

...
Избирателите в Европейския съюз отиват до урните след седмица. Очаква
Коментари Харесай

ЕС е изправен пред възраждане на крайната десница

Избирателите в Европейския съюз отиват до урните след седмица. Очаква се крайнодесните и националистическите партии да се показват доста по-добре в интервал на обществена и геополитическа неустановеност.

Резултатите от изборите на 6-9 юни ще оказват помощ за определянето на състава на идната Европейска комисия, чийто началник Урсула фон дер Лайен се надява да завоюва втори мандат.

Залогът е позицията, която Европейският съюз ще заеме през идващите пет години в световен проект в партньорство с основния съдружник - Съединените щати, на които следва да създадат личен избор през ноември сред Джо Байдън и Доналд Тръмп.

Според изследванията гласоподавателите в Европейски Съюз се интересуват най-много от въпроси като войната в Украйна, икономическите вероятности, комерсиалния протекционизъм, в това число в Съединените щати, риска от изкуствен интелект /ИИ/ за работните места, миграцията и изменението на климата.

Според изследване на Евробарометър съвсем седем от 10 европейци виждат Европейски Съюз като „ място на непоклатимост в един раздорен свят “, в страните членки няма огромен вкус за стъпки, сходни на Брекзит.

Вместо това извънредно десните претенденти се обръщат към гласоподавателите с националистически - постоянно етнонационалистически - прокламации, като дават обещание да останат в Европейския съюз, въпреки и с очебийно евроскептична позиция.

Те се афишират за отстояване на културни и стопански желания, стягане на граничния надзор и усилване на двустранното, а не " брюкселското " взимане на решения.

Техните обещания намират отклик измежду основни групи гласоподаватели, като европейските аграрни производители и - посредством умелото потребление на TikTok - европейската юноша.

Възходът на националистическите държавни управления в Италия, Унгария и Нидерландия също способства за нормализиране на тяхната прелест.

Центърът ще се задържи

Според изследванията на публичното мнение двете съществени извънредно десни фракции ще завоюват към една четвърт от местата в идващия 720-членен парламент.

Като цяло обаче се чака политическият център на Европа да се резервира.

Двете съществени парламентарни групи - дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) на Фон дер Лайен и лявоцентристките Социалисти и демократи - се чака да излязат отпред, въпреки и със загуба на няколко места.

И въпреки всичко, с цел да се реализира парламентарно болшинство, може да се наложи да се образуват по-широки обединения, най-малко на ad hoc основа. Например с партията на Еманюел Макрон.

Друга опция е ЕНП да работи с извънредно десни депутати, за което Фон дер Лайен остави отворена врата - стига те да не са срещу Европейски Съюз или „ марионетки “ на Москва.

Тя категорично изключи опцията да си партнира със скандалната немска партия „ Алтернатива за Германия “ (АзГ). Това може да предвещава по-голяма роля за партията на италианския министър-председател Джорджа Мелони, която наподобява желае да работи като силова фигура в идващия парламент.

Разногласия във връзка с Украйна

Разследванията на изказванията за съветска политическа интервенция посредством десни депутати, ориентирани основно против АзГ, тормозиха европейската последна десница в навечерието на вота.

Но евентуално по-голям проблем за крайната десница са различията ѝ във връзка с Украйна.

Една от фракциите, Европейските консерватори и реформисти, в която влиза и партията на Мелони „ Италиански братя “, поддържа Киев в битката му против силите на Русия.

Другата група - „ Идентичност и народна власт “, в която членува Национален фронт на Марин льо Пен, е скептична във връзка с даването на спомагателна помощ на Украйна.

Проучванията демонстрират, че войната е преди всичко в съзнанието на гласоподавателите.

Повече от три четвърти от тях поддържат общата политика за защита и сигурност, а съвсем толкоз желаят увеличение на военното произвеждане, съгласно Евробарометър. Мнозинството утвърждава изпращането на военно съоръжение в Украйна и глобите против Русия.

Една от главните спънки пред поддръжката на Европейски Съюз за Украйна е Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан не крие близостта си с Путин.

Правителството на Орбан ще поеме ротационното председателство на Европейски Съюз през последната половина на тази година - то ще дефинира дневния ред на блока тъкмо когато заседава новият парламент.

По-голямото наличие на крайната десница в Брюксел и в Народното събрание на Европейски Съюз може да повлияе на няколко посоки в политиката на блока.

Сред тях са договарянията с Украйна за присъединение, укрепването на защитата на Европейски Съюз против експанзионистична Русия и запазването на пътя на Европа към неутрално въглеродно бъдеще.

Гласувайки в границите на четири дни от 6 до 9 юни, 370 милиона европейци са призовани да дадат гласа си за националните партии в своите страни, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР