Днес във всички епархии на БПЦ трябва да се проведат

...
Днес във всички епархии на БПЦ трябва да се проведат
Коментари Харесай

Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх

Днес във всички епархии на БПЦ би трябвало да се проведат избори за делегати, които ще избират бъдещия български патриарх по време на събора, плануван от Св.Синод за 30 - ти юни.

В 15 те епархии, 13 в страната и две зад граница, епархийските гласоподаватели би трябвало да дефинират кой ще ги съставлява на патриаршеския събор.

Светият Синод към този момент избра за наместник-председател на Българската православна черква (БПЦ) Врачанския митрополит Григорий. Той управлява краткотрайно Софийската митрополия и се занимава с организацията по избора на нов патриарх.

За патриаршеския трон нормално се борят трима претенденти, които би трябвало да дават отговор на няколко условия. Две от тях са да е над 50-годишна възраст и най-малко 5 години да е управлявал епархия като митрополит.

Листата с тримата митрополити, които ще вземат участие в патриаршеския избор ще бъде оповестена на 20 юни. Св. Синод ще уточни владици, които са навършили 50 години и най-малко пет години са управлявали епархия. На 30 юни патриаршеските представители, ще би трябвало да изберат един от тях за български патриарх.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР