Здравни специалисти от сдружение “Въздух за здраве официално се обърнаха

...
Здравни специалисти от сдружение “Въздух за здраве официално се обърнаха
Коментари Харесай

Писмо с мастило от основните замърсители на въздуха връчиха на кмета на Столична община

Здравни експерти от съдружие “Въздух за здраве ” публично се обърнаха към кмета на Столична община Йорданка Фандъкова с връчване на писмо зов “Всички дишаме това писмо ”. Този зов произтича от самото правене на писмото, тъй като мастилото, с което е написано, е било особено направено от експерт-технолог, ползвайки като съставки съществени замърсители на въздуха в България.

Особен акцент в акцията се слага върху съдействието с институциите от здравния бранш, тъй като единствено с общи старания могат да се предложет подобаващи политики, в центъра на които да е публичното здраве. Аналогични писма-послания от сдружението са изпратили и до основни политически фигури, институции и авторитетни персони. Всяко от тях е изписано ръчно от българските калиграфи Жаклина Жекова, Тодор Георгиев, Галин Ганчев, Даяна Доросиева, Цветислава Колева, Венцислав Джоков, Яел Тайг-Дуев, Весела Карапетрова и Наталия Чайкина.

“Въздухът е нужен и еднакъв за всички нас. Нивото на неговото замърсяване е отговорно за увеличението на хроничните болести при уязвимите групи като хора в преклонна възраст, деца и хора с хронични болести. Според публични данни за интервала 2015-2019 година жертвите на въздушното замърсяване надвишават най-малко десетократно тези в резултат на случаите на пътя в същия интервал ”, разяснява доктор Александър Симидчиев, експерт по белодробни заболявания и ръководител на съдружие „ Въздух за здраве “.

Повод за началото на самодейността е започващият отоплителен сезон, а от Столична община за поредна година изостават с по този начин нужната за всички осведомителна акция, която да способства за в допълнение възстановяване качеството на въздуха.

На България ѝ следва да съобрази своите сегашни и бъдещи политики за запазване на чистотата на въздуха с решенията, които напълно скоро следва да бъдат взети от Европейския парламент по отношение на новите рекомендации на СЗО, които са правнообвързващи под формата на инструкция за осъществяване.

Въпреки направеното до този миг за понижаване на замърсяването на въздуха, то се явява незадоволително (потвърдено от съда на Европейски Съюз в каузи против България и други наказателни процедури). Пред България още веднъж ще изникне предизвикването да отговори на нови, най-малко 2,5 пъти по строги (по-ниски) правила за въздушно замърсяване, което ще сложи страната ни пред следващо тестване - да би трябвало да навакса бързо в изработването и използването на по ефикасни и ефикасни ограничения за чист въздух под опасността от нови наказания инициирани от Европейска комисия пред съда на Европейски Съюз. Мерките се внасят по рекомендация на СЗО заради високите равнища на преждевременна смъртност, до която води неприятното качество на въздуха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР