Завърши кампанията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

...
Завърши кампанията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор
Коментари Харесай

Приключи кампанията Безопасно лято 2023. Установиха се нарушения

Завърши акцията на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) под мотото " Безопасно лято 2023 ". Инспектори от Главна дирекция " Надзор на пазара " (ГДНП) при ДАМТН направиха инспекции на плавателни средства за образование по плуване – пояси за ръце и жилетки за плуване в 242 търговски обекта в цялата страна, оповестиха от Агенцията. 

Проверени са общо 546 броя плавателни средства за образование по плуване - пояси за ръце и жилетки, а тези съответстващи на условията са били общо 337 броя. С установени несъответствия са 209 броя, включително: 25 броя са без маркировка за съответствие; 86 броя не се съпровождат от указания за приложимост и информация за сигурност на български език; 44 броя са без оповестена информация за название и адрес на производител; 38 броя са без оповестена информация за название и адрес на вносител; 96 броя не се съпровождат от декларация за сходство, или от разгласен интернет адрес, на който такава може да се намери; при 143 броя декларацията за сходство е без превод на български език. 
-->
При 88 броя са открити артикули с забележими несъответствия, а точно: без трайно нанесена маркировка за идентификация върху тях, която да съдържа информация и предупредителни текстове по отношение на вярната им и безвредна приложимост, без превод на български език, както и липса на информация по отношение на период на приложимост.

За откритите нарушавания по настоящото законодателство към икономическите оператори се подхващат административно-наказателни дейности. За продуктите без нанесена маркировка за сходство и тези с забележими несъответствия са издадени заповеди за прекъсване на разпространяването им.

По време на акцията " Безопасно лято 2022 " бяха тествани 380 броя пояси за ръце, предлагани в търговски обекти в цялата страна. От тях за 161 броя бе открито, че дават отговор на условията. За 219 броя са открити несъответствия, като най-вече - при 180, бе открито, че декларацията за сходство е без превод на български език, 109 броя не се придружаваха от декларация за сходство или от разгласен интернет адрес, на който тя може да се откри, а при 41 броя бе открито, че не се съпровождат от указания за приложимост и информация за сигурност на български език.

Във връзка с направените констатации ГДНП към ДАМТН ще продължи да реализира инспекции в границите на своите пълномощия, с цел да се ограничи предлагането на пазара на артикули, които не подхождат на условията, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР