Затворник не е бил конвоиран до погребението на починалата си

...
Затворник не е бил конвоиран до погребението на починалата си
Коментари Харесай

Гробището не е съд. Как затворник не бе допуснат да погребе майка си

Затворник не е бил конвоиран до погребението на умрялата си от ковид майка, макар че съдът е разпоредил това да бъде сторено. В отговор обаче от основните дирекции " Охрана " и " Изпълнение на наказванията " към правосъдното министерство са решили да поясняват закона и са стигнали до извода, че имат обвързване да конвоират пандизчии единствено до правосъдни здания. А гробището не е съд. И по тази причина са отказали да изпълнят разпореждането, написа Mediapool.

Това излиза наяве от отворено писмо на арбитър Мирослава Тодорова от Софийския градски съд до правосъдния министър Десислава Ахладова. В него тя споделя историята и декларира, че в тази ситуация има нарушаване на правото на ценене на персоналния живот.

" Не се изисква никаква експертност, с цел да се разпознае съществуването на това главно човешко право. В такива обстановки естествената човешка реакция, в това число и на държавните чиновници, търси средство за изложение на почитание и емпатия, а не спънки да се извърши правосъдния акт ", написа арбитър Тодорова.

Чака се отговор от Албания

Мъжът, чието извеждане от пандиза, с цел да участва на погребението на майка си, е разпоредила Тодорова, в действителност е наказан в Албания. В момента у нас се води дело за самото осъществяване на присъдата, а самият той чака резултата в пандиза. Процесът е бил плануван за 11 декември, само че защото няма отговор на заложени до албанската страна въпроси, е избрана и последваща дата – 6 януари 2021 година

Междувременно майката на пандизчията умира от ковид. Той желае от съда позволение да я изпрати. Тодорова преценя, че производството се е проточило не по виновност на мъжа, защото отговорът от Албания се бави. Освен това регистрира, че страната ни към този момент е осъждана от Европейския съд по правата на индивида по подобен проблем – обвинен не е бил пуснат на погребението на брат си.

" Същевременно съдът е отбелязал неизбежната нужда да бъде регистрирано, че молбата е във връзка на гибелта на майка, а връзката сред майка и дете съставлява значителен съставен елемент от наличието на персонален живот на всеки човек ", написа арбитър Тодорова. Затова тя се разпорежда пандизчията да бъде конвоиран до Централните софийски гробища.

Гробището не е съд

Ден по-късно от пандиза в София връщат отговор, че е не от тяхната подготвеност да изпълнят разпореждането и съдът следва да се обърне към друга институция. Същия ден се получава отговор и от дирекция " Охрана ", които охраняват правосъдните здания. Те също отхвърлят да конвоират пандизчията. В него се показва:

" Групово дело " Охрана " конвоира обвинени и подсъдими, за които се желае или е постановена мярка за неотклонение задържане под стража, или лица, изтърпяващи санкции в местата за отнемане от независимост, до органите на правосъдната власт. В случая Централните софийски гробища не се явява орган на правосъдната власт и следва да отправите Вашето предписание към различен способен орган ".

Затворникът по този начин и не е изведен и не е участвал на погребението.

Случаят е явен

В писмото си арбитър Тодорова показва, че отговорностите на двете основни дирекции са ясно написани в закона. Дирекция " Охрана " да вземем за пример има обвързване да конвоира арестанти за потребностите на правораздаването.

" Вместо да изпълнят правосъдния акт изброените държавни институции са приели, че правосъдният акт не ги овластява да окажат подпомагане. Нещо повече – те са счели, че могат да разискват наличието и основанието на правосъдния акт и в последна сметка умишлено не са го изпълнили и също по този начин умишлено, макар припомнянето на осъждането на Бъгария по делото " Вецев ", са нарушили главното право на арестувания ", написа тя.

Според нея в тази обстановка страната би трябвало да покаже, че почита скръбта и да поднесат опрощение в уместна форма. Засега обаче липсва реакция.

" Случаят, за който Ви сезирам, има това предимство да е доста явен, тъй като визира обстановка, която е обвързвана с въпроси от общата ни човешка подготвеност, още повече в изискванията на пандемия вследствие на мощно вирулентно заболяване и агресия на смъртността – правото на ценене на скръбта от гибелта на родител и на достойното прощаване ", написа тя до Ахладова.

Проверка

Правосъдният министър е разпоредила инспекция по случая, оповестиха от ведомството ѝ. Освен това е поискала да се изготви разбор на делото " Вецев ". На база на разбора може да се предложат законови промени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР