Защото нищо по-добро в света някоя държава не е приложила

...
Защото нищо по-добро в света някоя държава не е приложила
Коментари Харесай

България се оказа далеч от стандартите за борба с коронавируса

" Защото нищо по-добро в света някоя страна не е приложила от България! Точно противоположното! Всички мои сътрудници, които се вършиха на бабаити, които обясняваха - леко грипче, едно грипче, сега хилядите трупове ги поставят по найлонови чували и няма къде да ги погребат! Ние, бог да е с нас, по този начин да минем "

Това бе днешната поредна порция хвалби на премиера Бойко Борисов за направеното от неговото държавно управление в битката с ковид COVID-19 . Изречена бе при визитата му в Банско, но бе предшествана от доста сходни - по брифинги, публични и неофициални срещи на министър ръководителя.

Оказва се обаче, че не е напълно по този начин. В ранглиста, направена от консорциума Deep Knowledge Group (DKG), България освен не е това, което я изкарва министър председателят Борисов, а е в дъното по индикатора " сигурност "  на страните в изискванията на пандемията .

С общо 526.45 точки, страната ни заема едвам 27-о място от 33 следени страни в Европа , като след нея са единствено Румъния, Андора, Англия, Сан Марино, Италия и Испания. Тук №1 е Германия с 631.07 т. , следвана от Швейцария (619.24), Австрия (616.61), Унгария (613.90) и Дания (609.17). 

Затова и няма по какъв начин България да е напред  и на международната ранглиста по сигурност. В нея сме отвън 40-те челно класирани държави, като водач е Израел (632.32), следван от Германия, Южна Корея (628.17), Австралия (626.78) и Китай (626.22).

Методологията по правене на рейтингите на DKG, чиито ранглисти разгласяват международни медийни колоси като " Der Spiegel " и  " Forbes ", е доста комплицирана и обгръща практически всички аспекти. Изследват се:

- резултатност на карантината (мащабност, последователност, нарушавания на карантината, икономическа поддръжка за карантинираните, свиването на икономическите и търговски връзки, рестрикции за пътувания);

- наблюдаване и разкриване (обхват на диагностичните способи, необятно тестване на популацията спрямо болничното тестване, резултатност на тестването (време за излизане на резултата), диагностика и прогнозиране, държавно следена технология за мониторинг, надеждност и бистрота на данните); 

- успеваемост на държавното ръководство (наблюдаващи системи и ръководство при бедствия, равнище на сигурност и отбрана, равнище на държавните технологии, бърза готовност по спешност)

- подготвеност за незабавно лекуване (брой на обдишващите апарати, брой на болничните кревати, брой на медицинските чиновници, напредничавост на равнището на опазването на здравето, инфраструктура за бързо произвеждане на екипировка, готовност на нови запаси в здравеопазването).

Оказва се, че българското държавно управление не съумява да се вмести в рейтинга на тези, които най-вече поддържат жителите на страните си. В Топ 15 България отсъства , а челото е Германия, Съединени американски щати, Япония, Англия, Австрия.

За наше утешение специалистите на DKG не слагат България и в челото на друга една ранглиста, обвързвана с ковид. Тя е за рисковите страни и в нея са общо 20. В Топ 5 на страните в максимален риск са Италия, Съединени американски щати, Англия, Испания, Франция. От европейските страни вътре са още Швеция (№6), Румъния (№10) и Русия (№12).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР