Защо размерът на корема се увеличава с възрастта? Нека разгледаме

...
Защо размерът на корема се увеличава с възрастта? Нека разгледаме
Коментари Харесай

Метаболитният синдром при жените: Защо пълнеем неконтролируемо?

Защо размерът на корема се усилва с възрастта? Нека разгледаме по-подробно хормоналните нарушавания при дамите, защото тe дефинират развиването на метаболитния синдром и обвързваното с него затлъстяване.

Метаболитният синдром (МС) към този момент е известно като пандемията на 21-ви век. Разпространението му е 20 до 40%, а при по-възрастните дами честотата на това положение доближава 50% и повече.

Метаболитният синдром усилва неведнъж вероятността от захарен диабет вид 2, от артериална хипертония (АХ) и развиването на сърдечно-съдови болести. Освен това Министерски съвет визира бъбреците и черния дроб. Този синдром се смята за предклиничен стадий от развиването на атеросклероза и диабет вид 2. При навременно лекуване неговите феномени са обратими, рискът от затруднения е доста понижен.

 жена

Защо поражда метаболитен синдром?

Точната причина за болестта не е изцяло известна на науката, само че факторите, провокиращи развиването му, са разпознати, а точно:

1. Наследствена предразположеност: при родственици с диабет вид 2 Министерски съвет се открива доста по-често.

2. Прекомерното хранене, преяждането, изключително консумирането на скотски мазнини. Мазнините са два пъти по-калорични от протеините и въглехидратите. Освен това те трансформират клетъчната мембрана по подобен метод, че тя престава да възприема инсулина и обезпечава притока на глюкоза в клетката. Този развой се назовава инсулинова устойчивост (IR). Това е значим фактор за развиването на заболяването.

 понички

3. Ниската физическа интензивност забавя метаболизма на мазнините.

4. Високото кръвно налягане води до неприятно кръвообращение и ускорява резултатите на инсулиновата устойчивост.

5. Дисбаланс на хормоните. При дамите преди менопаузата повишението на равнищата на тестостерон, което се случва при синдрома на поликистозните яйчници, е рисково. При пациентки в менопауза метаболитният синдром се отключва от физиологичното понижаване на равнищата на естроген. Нека разгледаме по-подробно хормоналните нарушавания при дамите, защото тези нарушавания дефинират развиването на метаболитния синдром при тях.

На възраст 50-60 години 60% от дамите усилват телесното си тегло с 2-5 кг или повече. Затлъстяването придобива черти не на гиноиден (женски), а на андроиден (мъжки) вид. Това се дължи на понижаване на производството на женски полови хормони (естроген) в яйчниците. В същото време синтезът на мъжки полови хормони в надбъбречните жлези и яйчниците не се трансформира.

Тестостеронът (мъжкият сексуален хормон) при дамите предизвиква струпване на мастна тъкан към вътрешните органи – това е по този начин нареченото висцерално затлъстяване. Така че наддаването на тегло е обвързвано с метаболитни характерности, свързани с възрастта и дисбаланс на половите хормони с преобладаване на андрогенните.

 жена

Мазнините се натрупват не в бедрата, а в корема. Дисбалансът на половите хормони директно визира липидния метаболизъм, повишавайки наличието на " неприятния " холестерол (липопротеини с ниска плътност) в кръвта и намалявайки концентрацията на " положителния " холестерол (липопротеини с висока плътност). Отпадането на менструалната функционалност при дамите, без значение от възрастта (в резултат на болести, интервенции, менопауза) води до нарушена функционалност на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове (ендотелна дисфункция) и нараснало кръвно налягане.

Дефицитът на естроген е един от самостоятелните фактори за високо кръвно налягане при дамите. При дисфункция на яйчниците секрецията на прогестерон понижава, системата ренин-ангиотензин-алдостерон се задейства, което води до повишение на кръвното налягане и образуването на висцерален вид затлъстяване.

Всичко казано дотук демонстрира значимата роля на хормоналния декор на дамата при образуването на признаците на метаболитния синдром при нея. Учените са дефинирали концепцията за " менопаузален метаболитен синдром ", като се концентрират върху високия риск от това заболяване при дами над 45-годишна възраст.

Клинични признаци на този синдром са: растежът на телесните мазнини към вътрешните органи, понижаване на реакцията на тъканите към инсулин, утежняване на усвояването на глюкозата от тях, повишение на равнищата на инсулин в кръвта. В резултат на това се нарушава метаболизмът на въглехидратите, мазнините, пикочната киселина и се покачва кръвното налягане.

Основният симптом на метаболитния синдром при дамите е увеличение на обиколката на талията с повече от 80 см. Допълнителни знаци: артериална хипертония, повишение на наличието на триглицериди в кръвта, намаление равнището на " положителния " холестерол, увеличение на количеството на " неприятния " холестерол, повишение на равнищата на кръвната захар, нарушен глюкозен толеранс.

Метаболитният синдром се диагностицира при съществуване на главния симптом и на всеки два спомагателни признака. Този синдром се развива последователно. При пациенти с тежко заболяване може да се подозира още при обзор. Най-интензивните затлъстявания се означават в региона на корема и раменния пояс. Ако се откри този вид затлъстяване, се предписват спомагателни диагностични проучвания.

Диагностика

Увеличаването на обиколката на корема е един от обективните признаци на метаболитния синдром. На равнище поликлиника се правят следните проучвания и измервания: височина и тегло, обиколка на талията, установяване на показател на телесна маса, тест за кръвна захар на гладно, тест за глюкозен толеранс, разбор на наличието на общия холестерол, триглицеридите, пикочната киселина, тестостерона, премерване на кръвното налягане.

А в болнични условия могат да се правят следните проучвания: тест за глюкозен толеранс с установяване на равнището на инсулин (за оценка на IR), всекидневно наблюдаване на кръвното налягане, проучване на липидния набор, установяване на микроалбуминурия, проучване на индикаторите за коагулация на кръвта, компютърно или магнитно резонансно изображение на хипофизата и надбъбречните жлези, ултразвуково проучване на щитовидната жлеза, установяване на хормоналния декор на пациента.

Лечението
Принципите на лекуването на метаболитния синдром при дамите са: намаляване, промяна на хормоналните нарушавания, нормализиране на кръвното налягане, попречване на сърдечно-съдови затруднения.

В основата на лекуването са нелекарствени способи, ориентирани към понижаване на телесното тегло. Достатъчно е да намалите тежестта си с 5-10% от първичното, без да употребявате строги диети. За да отслабнете, би трябвало да образувате хранително държание, което ще ви помогне за консолидиране на резултата. Жената би трябвало умерено да понижава наличието на калории в храната си, да се откаже от животинските мазнини и да води дневник за храненето.

Трябва да употребявате нискокалорични и нискомаслени храни във вашата диета, колкото е допустимо повече. Краткосрочните нискокалорични диети и гладуването не водят до дълготрайна загуба на тегло, предизвестяват лекари. Оптималната за здравето загуба е по 2-4 кг на месец.

Задължително е да се усили физическата интензивност. Важна е НЕ интензивността, а продължителността на натоварването и изминатото разстояние. Така едночасова разходка с умерено движение е за предпочитане пред 30-минутен джогинг. Освен това могат да се предписват и медикаменти за лекуване на затлъстяване. Сибутрамин и неговите аналози не би трябвало да се употребяват, защото те фрапантно покачват риска от сърдечно-съдови затруднения (инсулт, инфаркт).

При затлъстяване II до IV степен се употребяват хирургични способи: стомашна лента (ендоскопска интервенция, при която върху стомаха се слага специфичен пръстен, разделящ го на две камери); ръкавна резекция на стомаха (отстраняване на част от органа при опазване на всичките му физиологични функции), стомашен байпас (намаляване на размера на стомаха и смяна в придвижването на храната през стомашно-чревния тракт), билиопанкреатичен шунт, мини-стомашен байпас.

В допълнение към лекуването на затлъстяването, следните области се употребяват при лекуването на метаболитния синдром: Коригирайте нарушаванията на метаболизма на глюкозата с перорални хипогликемични медикаменти. При висок риск от сърдечно-съдови затруднения се предписват медикаменти за намаление на равнищата на холестерола. Не забравяйте да коригирате равнището на кръвното си налягане благодарение на метаболитно неутрални медикаменти. Назначава се антитромбоцитна терапия (аспирин).

За поправяне на хормоналните нарушавания при дамите се употребяват комбинирани препарати, съдържащи дроспиренон и естрадиол. Знайте обаче, че те се изписват се САМО след взаимна консултация сред кардиолог и гинеколог.

Автор: Вера Чубейко

 

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР