Защо новосъздадените COVID- зони не работят и има ли желаещи

...
Защо новосъздадените COVID- зони не работят и има ли желаещи
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Разкриваха COVID-зони под натиск, а те не помагат на пациентите и лекарите

Защо новосъздадените COVID- зони не работят и има ли искащи за третата доза? Отговор на тези въпроси в студиото на " Денят ON AIR " даде заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

" Определено има искащи. Нека разгледаме националната статистика. Това, което сподели изследването на " Галъп " - 45% от българите не желаят да се имунизират. Трябва да приемем този факт, това е тяхно гражданско право. Трябва да търсим способи да се оправим с епидемията в България ", уточни заместник-председателят на Българския лекарски съюз.

Ваксинираните са уверени, че са предпазени. Като огромна част от тези, които са ваксинирани в кабинетите на персоналните лекари, са хора в риск с спомагателни болести. Те наблюдават информацията за новата доза, посочи медикът.

" До момента няма публична заповед по кои критерии ще се ползва тази спомагателна доза. Тя е спомагателна за избрани хора, както може би за специалности, които са най-рискови ", посочи доктор Брънзалов.

Заместник-председателят на БЛС разяснява, че лекарите са дали образец на обществото, защото 70% от тях са имунизирани, а 20% са преболедували COVID-19. Специалистът акцентира, че слагането на третата доза би трябвало да бъде при хора с спомагателни болести.

" COVID- зоните не работят. В този тип лечебни заведения, пунктове, не може да се следи, който и да е пациент в динамичност в този интервал, в който се открива, че той е болен, досега, в който излезе от карантината здрав ", настоя доктор Брънзалов.

По думите му нито хоспитализации са намалели, нито смъртността. А COVID- зоните не са от изгода за пациентите и за лекарите, уточни той пред Bulgaria ON AIR.

" Знам от шефове на медицински центрове, че са подложени на напън, с цел да бъдат открити такива центрове. Използват се разнообразни способи на напън. Чуват се приказки, че в случай че надали не не открият подобен център, лекарите няма да получават така наречен средства за работа при неподходящи условия на работа, които се отпускат за тях ", посочи заместник-председателят на БЛС.

Медикът изясни, че тези центровете са финансирани в допълнение.

" Един обзор ще бъде 25 лева А в случай че би трябвало да пристигна за второстепенен обзор, центърът ще получи още 25 лева Откъде ще се вземат тези средства, с цел да се закупи спомагателна техника? Тези лечебни заведения ще бъдат субсидирани за петата или шестата вълна ", приключи доктор Брънзалов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР