Засега нещата по отношение на COVID-19 вървят добре. Съгласно текущия

...
Засега нещата по отношение на COVID-19 вървят добре. Съгласно текущия
Коментари Харесай

Витанов за зеления сертификат: Все още е полезен

Засега нещата във връзка с COVID-19 вървят добре. Съгласно настоящия сюжет, по който се движи страната, тази седмица би трябвало да има изкривяване на последния тренд - на смъртността. Това изясни в студиото на „ Здравей, България” математикът проф. Николай Витанов.

„ Случаите спадат. Преди една седмица по това време бяха 6 000, преди две - 8 000, а в този момент са към 4 000. За края на март в едно изявление споделих, че чакам под 5 000 случая дневно. Ето ги”, разяснява той.

Проф. Витанов обясни, че когато заболеваемостта падне под 400 на 100 000 души население, огромна част от страната ще е излязла от Етап 2 и ще се намира в Етап 1. Когато заболеваемостта пък падне под 150 на 100 000 се излиза от Етап 1 и се отива в Етап 0.

„ Може да се каже, че много неща зависят от това нагледно казано по какъв начин ще си вържем гащите. В сегашния миг не сме си вързали добре гащите, тъй като имунизацията е слаба, част от народа е много инатест”, счита математикът.

По думите му какво ще се случи през есента зависи от това по какъв начин народът ще се отнася към пандемията и доколко ще е имунизиран. „ Кой умира сега - възрастни хора, които не са ваксинирани”, посочи проф. Витанов.

„ Веднъж бях споделил, че 25% от хората желаят да се имунизират - те ще се имунизират. За идващите 50% би трябвало да има спомагателни ограничения - такива бяха спомагателните 75 лева към пенсиите и т.н.”, добави експертът.

На въпрос за какво отпада зеленият документ, той съобщи: „ Когато духа вятър - всяко нещо, с което може да се наметнете, даже да има дупки, е потребно. Така че той към момента е потребен. Като спре вятърът - няма да има потребност от него и ще си отпадне”, уточни математикът.

Проф. Витанов обясни и отношението си към критиците в интернет, които назовава „ юрдечета”. „ Наричам единствено тези от тях, които приказват откровени нелепости и ми лепят неща, които не съм казвал. Нека прочетат баснята за крокодила и юрдечетата”, показа с усмивка математикът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР