Заровено съкровище, нацисткият златен влак и проектът Riese – приблизително

...
Заровено съкровище, нацисткият златен влак и проектът Riese – приблизително
Коментари Харесай

Заровено съкровище, нацисткият златен влак и проектът Riese

Заровено богатство, нацисткият златен трен и планът Riese – почти на 80 км югозападно от Вроцлав в Полша, планините Сови ( Owl Mountains Landscape Park ) преобладават над пейзажа. Те са едни от най-старите планински вериги в Полша и са формирани от стръмен, недосегаем терен, изпълнен с обрасла гора, която се издига против чешката граница.

Тук през 1943 година, когато войната стартира да се обръща против Третия райх, Хитлер подрежда основаването на под земята комплекс, прочут като Project Riese или „ Гигант “. Тази мистериозна, голяма и строго секретна интервенция е един от най-амбициозните проекти на Хитлер. Въпреки това, малко се знае за плана и неговата цел. Като такава тя остава една от най-големите мистерии на Втората международна война.

Проектът Riese

Каквото и да се е случвало тук, планът е бил в голям мащаб. Около 90 000 кубически метра изкопани бетонни тунели били издълбани в планините Сови със седем съществени точки за достъп, които водят до Walim-Rzeczka, Jugowice, Wlodarz, Sobon, Sokolec, Ksiaz Castle и Osowka.

Всеки, който мине през планинските тунели през днешния ден, ще открие плашещи следи от военни казарми, хранилища, бункери, здания и отвори на тунели, като че ли водещи наникъде. Много от тях били обковани с дъски, зазидани и блокирани с торби с цимент. Някои били цялостни с вода, до момента в който други като че ли се простирали в незнайното.

През 1943 година съдружниците стартират своите въздушни набези против Германия и Третия райх. В отговор и в обезсърчение Германия стартира да децентрализира инфраструктурата си и да се реалокира в конспиративност. Тази област на Полша била идеалното място за тези комплицирани и секрети подземни локации.

Планините били идеални за ролята, сериозна спънка за съюзническите офанзиви и в регион със мощна минна традиция. Комплексът Riese наподобява като че ли е издигнат главно за под земята цех за произвеждане на оръжия. Той е извънредно сходен на други модерни оръжейни места.

За да построи комплекса Riese, Хитлер употребявал полски, руски и италиански военнопленници при условия на натоварен труд. Всички те са били пандизчии, в началото настанени в концентрационния лагер Грос-Розен. Условията били в действителност ужасяващи с тиф, който бушувал в лагера.

Били направени доста опити за бягство, само че малко на брой съумели. Процесът на създаване на този комплекс не бил бърз. През април 1944 година Хитлер дава инструкция за прекачване на производството на този план на организацията “Тод ”, ръководена от Алберт Шпеер, великият проектант на Третия райх.

Най-големите изгубени съкровища на света – Топ 10 ранглиста

Алберт Шпеер трансформирал посоката на плана. Той избрал да направи замъка Ксиаз тяхна оперативна база и изкопал удивителните два километра тунели от скалната основа под замъка. Те били свързани с повърхността посредством петдесетметрова асансьорна шахта.

Според това, което е оживяло от актуалните документи и очевидци, Хитлер е възнамерявал да направи собствен скришен щаб в замъка дружно с Вермахта. Подчинените на Хитлер обаче считали, че това е на ръба на лудостта.

Според записите на Шпеер в планините има 213 000 кубични метра тунели. Днес обаче са открити по-малко от 100 000 кубични метра. Сметките за тунелите допускат, че нелогичното разположение на проходите, както и невъзможността да се проучат изцяло тунелите, е направило невероятно потвърждаването на същинския размер на комплекса. Смята се, че тунелите в последна сметка са били предопределени да бъдат свързани с подземна железопътна линия. И тук нещата стартират да стават забавни.

Защо са направени тунелите – заровено богатство, нацисткият златен трен и планът Riese

Разпространени са голям брой теории за това за какво тунелите може да са издигнати. Докато източниците сочат, че щабът е съществена цел, някои създатели считат, че източниците са прекомерно открити по отношение на немските проекти и би трябвало да са били употребявани, с цел да се скрие същинската цел.

Някои считат, че тук е имало супер оръжие в развой на разработка, само че нищо не подсказва, че казусът е бил подобен. Други обаче считат, че е употребявано за укриване на иззети нацистки съкровища, в това число изчезналото злато и съкровища от Вроцлав и известната съветска Кехлибарена стая, която изчезнала от Санкт Петербург.

По-лошото от това е, че всеобщите гробове на пандизчии, работили в комплекса, в никакъв случай не са открити. Това води до ужасяващо умозаключение: вкарани ли са в комплекса, преди да бъде взривен, или смазани от унищожаването на Riese, или запечатани, с цел да умрат?

Какво е станало с нацисткото заровено богатство?

През август 2015 година двама мъже на име Андреас Рихтер и Пьотр Копер стартират да настояват, че имат информация за заровен нацистки трен със злато от човек на смъртно легло. Полското държавно управление, което определило историята им за правдоподобна, стартира да договаря с тях. Търсачите на съкровища поискали 10% такса за всичко, което извадят.

Техните доказателства за влака били допълнени от радар, проникващ в земята, който посочил незнайна до момента подземна шахта. Местното държавно управление се присъединило с военните, които направили неинвазивно търсене. Те обаче не разкрили нищо.

Двамата иманяри обаче не се възпират да търсят златния трен и неговото заровено богатство. Те си обезпечили позволение за копаене и почнали работа през 2016 година Работите били спрени единствено след седем дни, когато не се разкрили тунел, релси, трен или богатство.

Било заключено, че радарните изображения са естествени ледени формирания. Тези първични следствия провокирали интерес в целия свят и доста търсачи на съкровища почнали да търсят. По този метод се подтикнал туризма в локалния регион.

Двамата търсачи на съкровища, които почнали цялото това търсене, към този момент не били сътрудници. Въпреки че имали съответна религия, че в последна сметка ще намерят скритото богатство, оставено от германците, до момента в който бягат от Вроцлав и Валбжих в края на Втората международна война. Андреас Рихтер, сътрудникът на Пьотр Копер, най-сетне прекратил издирването. Копер заречен да продължи.

Скрити съкровища по света, които още можете да намерите – топ 10

Рихтер споделил пред пресата, че макар че не е изгубил религия в намирането на съкровището, той към момента има вяра, че е там, казвайки „ 95 % съм сигурен, че съществува “. Той разкрил, че е бил отчаян от неточностите в процеса на разкопките. Рихтер считал, че първичните разкопки не са били задоволително дълбоки и че вторите разкопки по този начин и не са се случили, тъй като Копер продължавал да отсрочва работата.

Рихтер разкрил, че е станал малко отчаян от процеса и че не може да харчи повече пари за него. Той разкрил, че това му е коствало 93 400 $ против малко заплащане. Въпреки че не го счита за загуба, защото е научил доста и си е прекарал добре.

Копер остава индиферентен и желае да продължи търсенето си, макар че водещи историци и специалисти настояват, че подобен трен не е съществувал. Това, което остава правилно, е, че въпреки да не е намерено злато подземен, то се оказа елмаз за локалния град Валбжих, който съумял да завоюва пари от туризма, генериран от тази история.

Има ли прикрит нацистки златен трен и заровено богатство под планините на Полша? Докато всички тунели в плана Riese не бъдат изцяло проучени, никой не може да каже сигурно.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР