Заради задващата се икономическа криза реализацията на проекта за нова

...
Заради задващата се икономическа криза реализацията на проекта за нова
Коментари Харесай

АЕЦ "Белене" също може да стане жертва на вируса

Заради задващата се икономическа рецесия реализацията на плана за нова нуклеарна централа на чисто пазарен принцип може да пропадне.

© Красимир Юскеселиев Сроковете по процедурата за избор на стратегически вложител в АЕЦ " Белене " ще бъдат удължени с месец и половина, разгласи енергийният министър Теменужка Петкова. В момента търга е на стадий обвързващи предложения, които трябваше да бъдат подадени до края на април. Заради извънрдното състояние обаче това евентуално ще се случи през юни и то в случай че няма удължение на карантината.

Причината за отлагането е, че сега представители на петте компании, декларирали интерес, нямат достъп то така наречен осведомителна стая, която се намира в НЕК. Именно в нея те могат да се срещнат с документи по плана. " Това, върху което ще се концентрираме е, че срокът за подаване на обвързваща оферта ще стартира да тече от момента, в който тези компании ще имат достъп до осведомителната стая тъй като там е цялата база данни за плана ", разяснява Петкова пред БНР.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От енергийното министерство не дадоха отговор на питане на в. " Капитал " дали настрана от това някоя от петте компании е настояла за пролонгация. Не е ясно и за какво документите с налични единствено на хартия в стая в постройката на НЕК, а не могат да се четат онлайн с оторизиран достъп напримр.

Сред деклариралите интерес да влагат в плана за нуклеарна централа са " Росатом " и Китайската държавна нуклеарна корпорация, а снабдители на съоръжение желаят да бъдат " Дженерал Електрик " и френската " Фраматом ". Заради икономическия резултат от ковид обаче е доста евентуално инвестицита в АЕЦ " Белене ", която се прави оценка на най-малко 10 милиарда евро, да бъде напълно отсрочена. Още повече, че изискванията на държавното управление са планът да се осъществя на чисто пазарен принцип без държавна помощ, гаранции или изкупване на електрическата енергия.

И още незнайни

Безспорно изключителната обстановка ще докара до известна метаморфоза във връзка с дейностите, свързани с " Балкански поток ", изясни Петкова пред БНР. Въпреки това по думите й все още газопроводът, който е продължение на " Турски поток " през България, както и интерконектора с Гърция, се движат в границите на периодите, планувани в договорите.

Но е доста евентуално закъснение да има поради казуса с веригите на доставки и затворените фабрики. В случая с газовата връзка тръбите се вършат в Гърция и не е несъмнено дали цялото количество ще може да бъде създадено в уговорените периоди превид внезапния скок на заболелите с COVID-19 там.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР