Заради ниския процент на ваксинация срещу COVID-19 в България страната

...
Заради ниския процент на ваксинация срещу COVID-19 в България страната
Коментари Харесай

Еврокомисар: От България може да тръгне нов вариант на ковид

Заради ниския % на имунизация против COVID-19 в България страната може да се трансформира в източник на нов вид на вируса. Такова предизвестие насочи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, който дава отговор за имунизацията в Европейския съюз,.

По негови данни у нас 26% от пълнолетното население е изцяло имунизирано, до момента в който в Европа междинният % на имунизирани жители е 76%.

Според Бретон отговорност на българското държавно управление е да организира имунизационната акция в страната.

Експертно мнение

" Делта разновидността е толкоз инфектиран, че който не е имунизиран, тази зима или пролетта ще се разболее. Ако бяхме работили с къс и стегнат локдаун за седмица преди към месец, умрелите дневно щяха да са под 100 дневно ". Това съобщи доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн, в изявление.

Според него задачата на опазването на здравето е пикът да не е изострен, а кривата да е по-ниска.  " 2020 година беше единственият миг, в който нямахме безусловно никаква вълна. Сертификатът и тестванията на учениците бяха доста верни решения. Тестовете трябваше да дойдат още през август. Съмнявам се, че вълната спада поради дейностите на държавното управление, просто това беше естественият ход ", съобщи той.

Медикът счита, че претоварването на лечебните заведения е толкоз огромно, че би трябвало още много време да мине, с цел да се възстановява ситуацията. И разяснява, че РНК вирусите имат вълнообразно протичане.  " Смъртта се движи сред 1 и 2% от всички регистрирани случаи, а дългият коронавирус настава при 15% от заболелите. Притеснителното е, че вирусът визира всички кръвоносни съдове, всички се възпаляват. Възможно е преболедувалите да имат атеросклеротични промени ", разяснява доктор Илиев.

По думите му популистките партии са употребявали по престъпен метод рецесията. 

Ограниченията в Германия той дефинира като съвсем задължаване към имунизиране.

Актуална статистика

2785 са новите случаи на ковид у нас през последното денонощие, демонстрират последните данни на Единния информативен портал. Направени са 31 318 теста, което значи, че позитивните проби са 8.9 % от изследваните.

4484 заболели обаче са посочени като излекувани. Това е съвсем двойно повече от новозаразените.

Активните случаи в страната са 109 144. 82.94 % от новозаразените не са имунизирани. Приблизително същият дял (88.15 процента) са неимунизираните и измежду постъпилите в болница 734 пациенти с коронавирус.

Общият брой на приетите в болница е 7414 души, от които 775 се намират в интензивни отделения.  

145 са умрелите. От тях 91 % не са били имунизирани.

22 055 дози ваксина са сложени в четвъртък. Броят на хората със приключен имунизационен цикъл у нас е достигнал 1 673 851 души. Бустерна доза до момента са си сложили 55 589 души.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР