Заради мигрантите, пристигащи от Турция, нараства напрежението в Кипър, съобщава

...
Заради мигрантите, пристигащи от Турция, нараства напрежението в Кипър, съобщава
Коментари Харесай

Расте напрежението в Кипър заради мигрантите

Заради мигрантите, идващи от Турция, нараства напрежението в Кипър, оповестява БНР.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис е провел изключителна среща с министрите на вътрешните работи, на външните работи и на защитата. След срещата държавното управление в Никозия изрази сериозна угриженост за обстановката, като чака усилване на потока мигранти към острова по суша, през окупираната северна част и буферната зона, както и по море.

Лодка със 101 сирийци, измежду които 43 деца и 13 дами, четири от които бременни, дойде в Кипър през вчерашния ден късно следобяд. Бежанците са тръгнали от турския пристанищен град Мерсин.

Кипърските управляващи са нащрек, защото има информация, че още лодки ще изоставен Мерсин към острова.

С тази последна група пристигналите в Кипър мигранти единствено за трите дни от началото на март са съвсем 330 души, като доста от тях са от страни в Африка. Повечето от тях минават пешком през 180-километровата „ зелена линия ”, разделяща острова.

Само във вторник над 130 души са подали молби за политическо леговище.

В Кипър в този момент има 12 000 души, които към този момент са получили интернационална протекция, а дружно с очакващите леговище броят на мигрантите надвишава 32 000, заяви вътрешният министър Никос Нурис. Това съставлява близо 3.8% от популацията на страната – най-високият дял в Европейски Съюз.

За последните 2 години потокът мигранти към Кипър се е нараснал с 320%. Кипър към този момент е надхвърлил своите граници и не може да ръководи броя на икономическите мигранти, акцентира Нурис.

Правителството ще предприеме ограничения, с които да подсигурява, че демографският темперамент на страната няма да бъде килнат, като в това време не подценява човешката тъга, съобщи президентът Никос Анастасиадис.

Никозия още веднъж прикани и за помощ от Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР