"Заради ефекта от глобалното затопляне славата на върха като лесен

...
"Заради ефекта от глобалното затопляне славата на върха като лесен
Коментари Харесай

Трима българи се отправиха към седемхилядника връх Ленин

"Заради резултата от световното стопляне славата на върха като елементарен седемхилядник е към този момент в предишното ", споделя лидерът Антон Стефанов

Тази заран трима български планинари се насочиха към Лагер 1 на седемхилядника връх Ленин (7134 м) в планината Памир, на границата сред Киргизстан и Таджикистан.

Антон Стефанов, 32 година, е уредник и лидер на експедиции, с близо 20-годишен опит в планините. Водил е групи на Елбрус, Арарат, Казбек, има изкачвания в Юлийските Алпи, Европа и на Балканите.

Николай Борисов, 40 година, върви по планините като занимание от 15 години, изкачил е Казбек и Елбрус. Участва с Антон в опит за зимно нанагорнище на Арарат през 2021 година Полицейски чиновник в София.

Даниел Янев, 35 година, е дистрибутор на спортна екипировка. От 15 години върви по планините като занимание. Също е изкачил Казбек и Елбрус, и също взе участие в несполучливия опит за зимно нанагорнище на Арарат.

В групата е бил и 33-годишният преподавател Симеон Кателиев, който обаче се наложило да се върне в България поради вирусна зараза.

"Стилът ни е напълно експедиционен, с цел да може да се аклиматизираме и да си помогнем с багажа. Използваме локална организация за услугите в Базов лагер и в Лагер 1, като нагоре употребяваме единствено техни палатки за Лагер 2 и 3. Изнасяме си всичко - храна, газ и прочие " - заяви за Антон Стефанов.

Според него изискванията на място са доста тежки и нямат нищо общо с това, което е било в планината преди пет години, та даже и преди година.

"Много е топло и цепнатините са големи. Още повече, че хванахме някакъв интервал с ужасни ветрове. И снеговалеж се чака през идващите дни. Денем е извънредно топло и ледникът непрекъснато се мести, има сривания ".

"Заради резултата от световното стопляне славата на върха като елементарен седемхилядник е към този момент в предишното ", споделя още Антон.

Тази година процентът на съумелите е доста дребен, най-много поради вятъра.

Тримата българи са се аклиматизирали с нанагорнище на връх Юхин (5130 м). По проект те би трябвало да доближат върха на 17 август.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР