Запознайте се с Байба Байковска и нейното помощно куче Елфа.

...
Запознайте се с Байба Байковска и нейното помощно куче Елфа.
Коментари Харесай

Най-добрият приятел на човека: историята на Байба и Елфа

Запознайте се с Байба Байковска и нейното помощно куче Елфа. Двете сa неразделни от пролетта на тази година. Живеят дружно в апартамент в латвийската столица Рига, само че обичат да пътуват и по света. Това лято са били в Италия, а през декември възнамеряват да посетят Холандия.

Байба е един от най-слънчевите хора, които познавам. А Елфа без подозрение е най-умното и очарователно куче, което съм виждал до момента.

Преди четири години Байба, която има двигателен проблем от дете, попада на уеб страницата на асоциацията за помощни кучета " Teodors " и влиза в контакт с нейни представители. Около година по-късно получава покана да се срещне с евентуално куче-водач (но не Елфа). Още същата вечер взема решение, че се нуждае от куче-асистент.

Байба не е платила нищо, с цел да бъде през днешния ден господарка на златистокосместия женски лабрадор Елфа, тъй като латвийската неправителствена организация " Teodors " работи с помощта на средствата от частни донори. " За страдание, държавното управление в Латвия към момента не поддържа финансово образованието на помощни кучета ", споделя тя.

Байба твърди, че Елфа е 50% нейна другарка и 50% на практика асистент .

" Винаги съм имала доста обществени контакти. Но към този момент не се усещам самотна когато съм сама, както от време на време се усещах преди Елфа, най-много поради моя двигателен проблем и стандартите, които имах за себе си ", споделя Байба. Покрай Елфа съумява да основава и поддържа от ден на ден познанства. " Не можеш да си представиш с какъв брой доста хора съм разговаряла на улицата, откогато имам Елфа, и какъв брой доста фотоси на техните кучета съм видяла благодарения на нея ", споделя тя.

Елфа също по този начин оказва помощ на Байба да се изправи от леглото заран , да си съблече якето откакто се върнат от разходка, да отваря порти, да включва и изключва осветлението, да вземе нещо от пода, в случай че инцидентно го е изпуснала, и така нататък " Скоро ще я образоваме да дърпа инвалидния ми стол и по този начин да ми оказва помощ да се движа из града ", казвай Байба.

Байба може да върви на всички места с нейното куче. За всеки случай обаче е решила да се снабди с копие на закона и да го носи на всички места със себе си, тъй като не всички хора схващат какво значи куче-помощник. " Неотдавна имах подобен случай в едно кино. Когато им обясних закона, чиновниците в киното схванаха какъв брой значима е тя за мен ", споделя Байба.

Не всяко куче е податливо на такава дресировка. Елфа е била обучавана две години – първата без Байба и втората в нейно наличие. Насетне всяка година двете ще би трябвало дружно да държат тест за това по какъв начин се оправят в екип.

 Елфа, лабрадор
© Личен списък

Елфа, лабрадор

Елфа е куче-помощник, само че тя също има потребностите на всяко обикновено куче – да се разхожда и да играе. Затова двете вършат всеки ден дълги разходки. Байба я пуска да тича в парка и двете постоянно си играят у дома или на открито с нейните си кучешки играчки.

Байба е извънредно деен човек. Бакалавър е по " Политически науки " и магистър по " Информация и връзки ", а сега е докторант по " Комуникационна просвета и мултимедия ". Тя прави проучване за проблемите на хората с увреждания в политическия дискурс в Латвия.

Освен че учи, тя също по този начин работи за християнската организация за хора с двигателни увреждания " Wings for Wheels " от ноември предходната година. Преди това към пет години е работила в християнската студентска организация " Agape Student’s ", където е пособия на студенти да се развият прочувствено, духовно и интелектуално. Байба е щастлива, че има работа, само че споделя, че за жалост някои от нейните другари с увреждания имат огромни компликации да намерят професионална реализация.

 Най-добрият другар на индивида: историята на Байба и Елфа
© Личен списък

Според Байба образованието в Латвия е налично за хора с увреждания на документи, само че постоянно на родителите им се постанова да се борят за това децата им с увреждания да получат качествено обучение, изключително в началното учебно заведение и в прогимназията.

Хората в Латвия от ден на ден преодоляват стандартите си във връзка с хората с увреждания, твърди Байба, само че към момента рядко се срещат хора с увреждания по улиците . Според нея доста родители и институции в някогашната руска република изолират хората с увреждания, с цел да ги предпазят от неоправдателното отношение на обществото. Обаче пък към този момент всички нови здания в Латвия се строят по този начин, че да са напълно налични за хора с увреждания.

" Младите родители и хора с увреждания в Латвия към този момент повече се стремят да живеят, а не просто да съществуват ", споделя тя. Байба е пътувала в доста страни по света и твърди, че най-адекватно отношение към нея и нейните двигателни проблеми е срещнала в Съединени американски щати и Норвегия. " В Норвегия, където учих в продължение на 6 месеца, моят двигателен проблем не играеше безусловно никаква роля ", споделя тя.

Байба мощно има вяра в Бог. Тя приказва за своето увреждане не като за проблем, а като за предизвикателство . Живее независимо от 2013 година в апартамент чартърен в латвийската столица. За нея е извънредно значимо да бъде самостоятелен човек. " Няма да те неистина, от време на време е мъчно да имаш такова предизвикателство и да живееш самичък. Но през по-голямата част от времето е занимателно. Всеки ден ме учи на нещо ново, узнавам доста нови неща за себе си и по какъв начин да се оправям с моето увреждане ".

Позволява си съвсем всички удоволствия, които си разрешава и всеки различен човек. Десетки пъти е скачала с бънджи и десетки пъти е ходила на рафтинг. Обича също по този начин да играе боулинг и да се вози на джип по офроуд трасета. Веднъж даже е спала в палатка. Освен тези " луди занимания ", както ги назовава, Байба обича да върви на спектакъл, кино и опера, както и да чете книги. А това лято е разкрила и едно ново занимание – да се разхожда с Елфа в гората.

България, за жалост, също е измежду страните, в които обучаването на кучета-асистенти не е държавен ангажимент. Единственото у нас учебно заведение за помощни кучета е на Фондация " Очи на четири лапи ". В него се образоват кучета-водачи за хора със зрителни увреждания. Те се дават безплатно на хора в потребност след осъществяване на образование.

До момента фондацията е обучила най-малко 60 двойки и се финансира само от дарения и спонсорства, както и посредством планове с външно финансиране, а всяка година се търсят и доброволци за отлеждането на бебетата кучета преди да навършат нужната възраст от 1 година, с цел да стартира образованието им. От предходната година учебното заведение образова и кучета асистенти в помощ на диабетици и хора с двигателни проблеми.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР