Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Един французин на път: Ивановски скални църкви, средновековен град Червен, пещера Орлова чука

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.

Четвърта част на рубриката " Един французин на път в България " показва пътешествията на френския публицист Пиер Анри, който демонстрира многовековната и забавна история на България, както и нейните естествени забележителности през погледа на чужденец.

В новата поредност той разказва осем подобаващи за къси и дълги визити през лятото дестинации по Българското Черноморие, планини, водопади, пещери, екопътеки.

Пристигам късно вечерта в село, чието име до момента не бях чувал - Кошов, с акцентиране на второто " о ". Тук съм още веднъж в търсене на прелестно лятно странствуване, комбиниращо средновековна история, културно завещание и естествени явления и наложително гарнирано с хладина.
Към региона на Природен парк Русенски Лом ме бяха привлекли един каньон в равнината, феодален град-крепост, два скални манастира и красива пещера. И едно отдавнашно предпочитание - да видя черен щъркел.

Вече е мрачно, когато се настанявам в къща за посетители и пътем означавам, че домакините наподобяват общителни, а мястото прелестно. Но същинското осмисляне на мястото идва на сутринта. Разположено на няколко метра от реката, опряно до високи варовикови скали, построено в битов жанр и потънало в зеленина, мястото се оказва ненадейно добра въведения към това, което ми предстоеше през идващите дни.

Съдържанието е направено по план на Министерство на туризма.

Планина под равнината

Природен парк " Русенски Лом " е предпазена територия и обгръща поречието на едноименната река и нейните притоци. Намира се в региона на Община Иваново, на към 30 км на юг от град Русе. Тук за първи път виждам каньон в низина. На пръв взор релефът е типично равнинен и гледайки отдалеко, не позволявам какви гледки ме чакат. Когато приближавам, спирам сюрпризиран - след леки възвишения, земята като че ли пропада. Виещата се река е изваяла каньон с голям брой меандри, с високи отвесни откоси и скални венци, с пещери и скални ниши. Наричат каньона " планина под равнината ".

Теренът е завършен преди 120 милиона години през геоложкия интервал Долна Креда, когато на дъното на Сарматско море са се утаили варовици. Скалите съдържат доста остатъци от тогавашното море - амонити, миди, охлюви.

 Русенски Лом
Русенски Лом

Тук, в региона, именуван още Поломието, е царството на варовика и пещерите. Карстовият терен е причина и за богато биоразнообразие - средиземноморските и южни растения си дават среща със северни и степни типове. Сред тях има един български и пет балкански ендемита, сред които ковачев зановец и диекианов лопен, с само находище в Поломието.

Лятото ми се коства най-подходящия сезон за посещаване на региона - поради обилната зеленина и опцията да се следят забавните растителни и скотски типове. По това време паркът е притегателно място за орнитолози, и то освен от България. Не разбирам доста от птици, само че имам ясна цел - да видя черен щъркел. Видът е хубав, по-рядко срещан от белия щъркел и за разлика от него гнезди надалеч от индивида. Природозащитният статус на черния щъркел в България е на уязвим тип. Чувал съм, че в региона има гнездящи двойки. Обещавам си да оглеждам небето при всяка опция.

 Ивановски скални църкви
Ивановски скални църкви

Ивановски скални църкви

Ивановските скални църкви са един от седемте така наречен материални културни обекта в България, включени в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Това е оценка за изключителното им културно значение за общото завещание на човечеството. Става ми любопитно кои са другите такива обекти и прочитам, че са Боянската черква, Казанлъшката гробница, Мадарския конник, остарелия град на Несебър, Рилският манастир и Тракийската гробница в Свещари.Освен тях има два естествени - Биосферен резерват " Сребърна " и Национален парк Пирин, както и няколко нематериални - Хор на Бистришките баби, нестинарството, традицията на произвеждане на чипровските килими, ритуалът " Сурова/Сурва ", Фестивал на националното творчество в Копривщица.

Ивановските скални църкви са завършени във варовиковия терен в долината на река Русенски Лом, наоколо до село Иваново. Стотиците пространства - параклиси, църкви, килии, са ситуирани на друга височина в скалите и са били част от манастири. Най-големият от тях, " Св. Архангел Михаил ", е учреден през XIII век от монаха Йоаким, нравствен ментор на цар Иван Асен II. Под негово въздействие Иван Асен II връща православието в България, откакто преди него цар Калоян подписва съюз с римския папа в опит да извоюва църковна самостоятелност. След възобновяване на българската православна черква през 1235 година Йоаким е определен за първи Търновски патриарх.

Манастирът " Св. Архангел Михаил " е от 1220 година, обгръща шест комплекса от пространства и е именуван " царски " поради връзката с тогавашните български владетели.

Царете Иван Асен II и Иван Александър са подпомагали разширението на скалната обител, а техните облици могат да бъдат видени на стенописите. В резултат на това съдействие регионът се трансформира в духовно средище по времето на Втората българска страна (XII - XIV век), само че след определяне на турското господство последователно запада.

Най-запазената черква е " Света Богородица ", изсечена на височина от 38 метра. Паркирам в нейното подножие и се изкачвам по туристическата пътека. Спирам на Панорамната канара, от която се открива величествена панорама към виещия се в равнината каньон на Русенски Лом. Оттук се виждат и десетки килии, завършени в скалите от монасите преди епохи.

 Ивановски скални църкви
Ивановски скални църкви

Църквата е от 1360 година Има няколко пространства и дребна тераса, надвесена над скалите. Тази тераса в действителност е същинският вход на църквата. Стенописите изобразяват подиуми от Евангелието и са дело на търновски занаятчия от XIV век. Тези по стените са избледнели, само че разположените на тавана са прелестно непокътнати, в действителност едни от най-добре непокътнатите мостри на Палеологовия ренесансов жанр, изяснява ми Велизар Великов, екскурзовод от Регионалния исторически музей в Русе. Тъй като църквата е под егидата на ЮНЕСКО, стенописите не са реставрирани, а единствено консервирани...

Един от добре съхранените фрески е " Тайната вечеря ", изобразяваща известната сцена от Библията.

Рисуван е 135 години преди Леонардо да Винчи, отбелязва Велизар. Макар стенописът в Ивановски скални църкви да няма международната популярност на този, рисуван от Леонардо на стена в трапезарията на манастира Santa Maria delle Grazie в Милано, въпреки всичко съм впечатлен от посещаемостта. Денят е понеделник, само че в границите на по-малко от половин час през църквата минават огромни групи от Англия, Израел и Румъния, както и единични гости от Франция, Чехия и Полша.

Велизар ми обръща внимание на графит от 1746 година, през която поп Рафаил от Русе изписва името си на стената на църквата - акт, който се приема за знак за окончателното занемаряване на скалната обител.

 Басарбовски манастир
Басарбовски манастир

Басарбовският манастир

Басарбовският манастир е един от дребното настоящи скални манастири в България. Макар в брошури и уеб сайтове да има информация, че е уникален, сещам се за най-малко още един, който посетих неотдавна - Разбоишкият.

Създаден е през XII век и е свързван със Св. Димитър Басарбовски - светец, чийто житейски път през XVII век минава измежду скалите и пещерите. През XVIII неговите мощи са пренесени в Букурещ и през днешния ден се намират в патриаршеската катедрала, а светецът се смята за настойник на румънската столица.

Гледан изпод, скалният манастир е удивителен. Изкачвам се до пространствата по стръмни стъпала около варовиковите скали, в които личат черупки от отдавнашни морски жители. В издълбаните пространства виждам доста листчета, сгънати и пъхнати в скалните пукнатини и ниши. Така хората насочат своите молби и стремежи.

На скалата, като че ли като знак, се е закрепило и ябълково дърво. Малко е, само че е отрупано с изобилен плод. Оттук се откриват красиви панорамни гледки към долината на реката. Манастирът има и нова част, в това число черква и пространства за монасите. Макар да са приветливи и добре изглеждащи, схващам ги единствено като допълнение към достоверната скална част.

 Басарбовски манастир
Басарбовски манастир

Средновековният град-крепост Червен

Останките от средновековния град-крепост Червен са ситуирани на непристъпни отвесни скали над едноименното село на към 30 км южно от град Русе. Река Черни Лом, приток на Русенски Лом , обикаля платото от три страни.

Мястото е било комфортно за заселване и се допуска, че е населявано от траките. Впоследствие тук е съществувало барикада от времето на императорите Анастасий I и Юстиниан I (VI век), чиято цел е била да възпира варварите, идващи от север.

По времето на своя подем през Втората българска страна Червен е бил значим боен, административен, икономически и набожен център. За това са спомогнали близостта със столицата Търновград и с царския скален манастир " Св. Архангел Михаил ". Върху скалния хълм е бил ситуиран вътрешния град - цитаделата, включваща замъка на локалния болярин. В подножието до реката е бил външният град.

Стратегическото разположение е осигурявало преимущества за развиването и защитата на града, само че откритото високо плато през днешния ден е безмилостно в юлските горещини. След изкачването на стълбите към крепостта обикалям останките от средновековния град, затрупан със солидна доза слънцезащитен крем.
Впечатлен съм от огромния брой църкви. Припомням си, че градът е бил седалище на Червенската митрополия.

 Средновековният град-крепост Червен
Средновековният град-крепост Червен

Най-голям интерес у мен провокира добре непокътнатата западна отбранителна кула. Тя е триетажна и се твърди, че е послужила като модел за възобновяване на Балдуинова кула на хълма Царевец във Велико Търново.

В края на XIV век Червен е високомерен от османските турци, а през XVI век е опожарен от влашкия челник Михай Витязул. Населението се реалокира в подножието на платото и градът-крепост на скалистото плато замира, с цел да пристигна времето на археолозите.

Проучванията на крепостта са почнали през 1910 година и са разкрили улична мрежа, два подземни прохода, през които е обезпечавана вода на града, жилищни и публични здания. Намерени са украшения, монети, въоръжение, керамични съдове.

Днес Червен е разгласен за Национален археологически резерват.

 Орлова чука
Орлова чука

Орлова чука

Орлова чука е една от най-красивите и втора по дължина пещера в България - към 14 км общо за всички галерии, като по този индикатор отстъпва единствено на Духлата във Витоша. Името ѝ се свързва със скалния венец над нейния вход, който е бил населяван от орли. Представлява комплициран лабиринт от тунели, галерии, пропасти и зали с разнообразни размери и красиви пещерни формирания.
Посещавам я в ден, когато температурата на сянка е 34 градуса. Сещам се за легендата, която бях чел за откриването на пещерата -

пастир забелязал, че в горещите дни овцете са струпват на едно място. Оказало се цепнатина, която излъчвала хладина и водела към пещера.

И в тази пещера, както в доста други, се влиза единствено с екскурзовод и на кръговиден час. Спускайки се по стръмните каменни стъпала към входа, с неспокойствие чакам да се гмурна в ледения въздух от нейните глъбини, само че оставам леко сюрпризиран. Да, ветровито е, само че температурата във вътрешността ѝ е релативно висока - 14 градуса целогодишно.

Пещерата е на над 2 млн. години, варовикова, облагородена (част от нея) и впечатлява с ексцентричните си форми - тук-там могат да бъдат видени забавни вълнообразни сводове.

Две скални пирамиди като че ли висят във въздуха. Големият сталактон е висок 3.5 метра и необятен половин метър, а Пеещият сталактон при почукване издава тон като камбана. В пещерата има прелестна звучност - Концертната зала получава името си, откакто през 1976 година, по време на Мартенските музикални дни, Русенската филхармония изнася концерт тук.

Друга забележителност е синтровото езерце, наричано " Изворчето ", за което има вярване, че в случай че отпиете от водата, това ще сбъдне ваше предпочитание.
Както и доста от другите пещери в България и Орлова чука е населявана от прилепи - общо 14 типа.

Пещерата е естествена забележителност и археологически монумент от национално значение.

 Орлова чука
Орлова чука

Черният щъркел

Така и не съумявам да зърна черен щъркел. Но получавам отплата.
Къщата, в която съм отседнал, е дом и на 14 гнезда на селски лястовици. Повечето са цялостни с новоизлюпени дребни, немощно протягащи дребните си клюнове.

Наблюдавам ги, седнал на верандата пред стаята. Само на метър и половина над главата ми са. Неуморно хранещите ги родители се стрелкат на сантиметри от лицето ми. Иска ми се да ги виждам с часове, само че не разполагам с толкоз време.

И тогава решението идва от единствено себе си. Ще дойда тук още веднъж. Заради магията на каньона, скалните манастири и следите от Средновековието. Заради една птица - черен щъркел, която не съумях да видя. И поради други - лястовиците, които видях, само че желая да срещна още веднъж идващото лято.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР