Крейг Кохон е канадец, чиито корени са в Източна Европа,

...
Крейг Кохон е канадец, чиито корени са в Източна Европа,
Коментари Харесай

Да извървиш 4 хил. км, за да изчистиш петролен разлив в небето

Крейг Кохон е канадец, чиито корени са в Източна Европа, който минава през България в продължение на 13 дни. Тръгнал е от Лондон и върви към Истанбул, с цел да въвлича мислите на хората по пътя си в това по какъв начин да се понижи отделянето на нездравословни излъчвания в атмосферата. Самият той към този момент е минал над 3 хиляди километра от от началото на пътя, с цел да изплати част от дълга си - всичките излъчвания, които е създал с множеството си полети и живот в десетки страни.

Как стартира всичко

Избира маршрута тъй че да мине през допустимо най-вече страни в Европа и през огромни градове. Истанбул е последна точка, тъй като е най-големият град на контитента, а и част от него е в Азия и дава допирна точка с различен континент. А и за Кохон е алегорично, че се движи в противоположната на емигрантите посока.

Работил е за " Кока кола ", на която е първият чиновник в Съюз на съветските социалистически републики, проправил е път за " Сирк дю солей " отново там, има основана компания за преработване на текстилни произведения.

Не се наема да твърди, че е изцяло наясно с така наречен въглероден отпечатък, само че последователно е навлязъл в тематиката. Интересувал се е от казуса с пластмасовите боклуци, от здравословното хранене, биоразнообразието, преработването на текстилни артикули. Стига до книги, отдадени на въглеродните излъчвания, счита за доста добра тази на Бил Гейтс по тематиката. Започва да взе участие в конференции и да се интересува от от ден на ден елементи, измежду които и този какъв брой огромна екощета нанасят западните общества на останалите. " Зададох си въпроса каква вреда аз персонално съм нанесъл. И тогава започнах да виждам на този мой отпечатък като петролен разлив в небето. Така, че взех решение да го изчистя ", споделя за самодейността си той пред " Дневник ".

 Да извървиш 4 хиляди км, с цел да изчистиш петролен разлив в небето
© Лили Тоушек

Лицемер с идея

Смята, че относително добре е пресметнал какъв брой огромен е отпечатъкът му, главен принос за който имат множеството пътувания със аероплан. И защото продължава да го прави, въпреки и по-малко, признава, че е двуличник. Обаче горделив двуличник, защото към този момент прави всичко допустимо да поправи вредите, споделя пред " Дневник ".

Сред нанасящите вреди е и дизеловата му лодка в Темза, на която живее от 14 година Казва, че счита да я продаде като се прибере в Лондон.

" Откакто съм на път пребивавам в транспортен резервоар, който не създава никакви нездравословни излъчвания ", споделя Кохон. Но на въпроса в действителност ли счита по този начин откакто този резервоар би трябвало да го следва, признава, че и в това има известна доза двуличие.

Да, аз съм двуличник, тъй като моят въглероден отпечатък не е нулев. Той може да бъде подобен, в случай че се върнем 100 година обратно, само че ние няма по какъв начин да го създадем и това е ясно.

Старая се да пребивавам като не създавам никакви нездравословни излъчвания, само че е доста мъчно. Нямам кола, ще си продам лодката, само че ще продължа да хвърча, с цел да навестявам фамилията си в Съединени американски щати и Канада, допъва той. Смята обаче да компенсира замръсяването, създадено при тези полети.

Дава за образец " Бритиш еъруейз ", която с изключение на личните си старания да понижи или компенсира създадените излъчвания, дава опция пасажерите й да, с която да изчислят своите излъчвания и да работят по отношение на тяхното количество, в случай че пътуват отвън Обединеното кралство. Това включва въглеродни обезщетения, унищожаване на въглерод и стабилно авиационно гориво (SAF). В такова влага и самата тя.

" Исках да си купя електрически камион, само че коства 350 хиляди евро, а дизеловият е 100 хиляди евро. Биодизелът не е решение, тъй като няма доставки на биодизел, защото няма търсене. Така че, да, аз ще употребявам дизел, само че ще направя нужното да обезщетявам тези излъчвания. Опитвам да поправя нещата, да оказа помощ за по-бързия преход към въглеродно неутрално държание ", изяснява предприемачът.

Аз въздействам на хората и те на мен

Казва, че не би твърдял, че до момента в който е приказвал с хората вървейки, е трансформирал тяхното мислене до степен да стартират свои планове, само че чака да види вбъдеще резултата от тези диалози.

 Да извървиш 4 хиляди км, с цел да изчистиш петролен разлив в небето
© Лили Тоушек

В това дълго вървене самият той е вложил 1 млн. $ от пенсионния си фонд и се чака също да набере средства вследствие на пътуването си. Посочва обаче, че това не е неговият фокус. Разчита по-скоро да спомогне за по-голямата осведоменост на хората и това да ги подтикне да създадат нещо. Например, фермерите от Северна България да понижат излъчванията, а кметът на Пловдив да вкара потреблението на въглероден диоксид в бетон, който да се употребява при строителството на нови здания.

Производството на звук цимент създава същото количество въглеродни излъчвания. Инженери считат, че най-ефективният метод за понижаване на въглеродния отпечатък на промишлеността е " улавянето " и складирането на въглеродните излъчвания. А въглеродният диоксид може да бъде " инжектиран " назад в бетона, което прави материала още по-силен, написа " Икономист ".

Кохон има концепция за десетина плана - от залесяване, до технологии за вложение на въглероден диоксид в бетон, за изгаряне на боклуци при висока температура и използавнето им върху земеделските площи, и т. н.

" Някои ще проработят, други - не ", споделя той.

Смисълът е в шерването на технологии

За него огромният смисъл е да се популяризират по света създадените към този момент технологии. Дава образец с такава от Стокхолм, където се изгарят по екологичен метод боклуци от земеделското произвеждане, а във Ванкувър - за хващане на нездравословни излъчвания. Целта е те да стигнат до всеки град, който има потребност. Самият Кохон е за верификация на такива технологии.

" Не знам дали към този момент имам почитатели. Получавам известия, в които хора споделят, че са били въодушевени от мен. Знам за производител на сирене във Франция, който реши да го прави към този момент по биологичен метод, две деца от Сърбия пък взеха решение да вървят най-малко по 10 км дневно, с цел да смъкват непотребни килограми, въодушевих стара жена от Унгария да продава на открит пазар своите домашни консерви, което беше много забавен случай. Но аз узнавам доста от хората на местата, където минавам ", споделя той.

Майка Русия

В уеб страницата си Кохон има специфична глава, в която написа за " Майка Русия ". Там не е упоменато нищо за настоящите събития, а за неговия житейски и професионален път в станата, другарствата, научаването на езика, пиенето на водка с гардове на Кремъл една вечер...

" Аз разделям Русия на три тематики ", споделя той откакто го запитвам дали към момента счита Русия за своя майка.

" Не съм склонен с войната, считам, че би трябвало да спре от двете страни, тъй като умират прекалено много хора, измежду които и доста млади. Трябва да се създадат взаимни отстъпки и войната да спре изрично ", добавя той.

Не има вяра към този момент в лидерската роля на Русия. " Смятам, че там употребяват остарял разказ, знам за какво го употребяват и това ме прави печален ", добавя Кохон. Обяснява, че обича кулутрата на Русия, литературата, дефинира руснаците като хора с огромни сърца и е обезпокоен за бъдещето им. " Имам доста положителни другари и в Киев, и в Донбас, и в Русия и съм доста печален от това, което се случва там ".

Казва, че не е взел нищо от Русия, а по-скоро е съдействал с бизнесите, в които е взел участие. " Когато войната спре и политика се промени, аз още веднъж сигурно бих правил бизнес там ", споделя той.

Рожден ден в Истанбул

След по-малко от месец Крейг Кахон ще стигне до Истанбул, където ще отпразнува и рождения си ден. Бил е там и преди и споделя мнението, че е извънредно трогателен град. След това ще вземе полет за Чикаго, където отива за завършането на колежа на щерка си.

" И след това ще продължа с дейна акция за нездравословните излъчвания. Искам да срещам хората там, където те са. А не в платформи като " Зуум ", споделя той.

Мисля, че би трябвало да разпространявам ракията в Англия и Съединени американски щати, страхотна напитка!

Опитал е българската ракия и също така е купил за у дома.

И по този начин счита да продължи - с по-малки стъпки от тези 4 хиляди км, само че вървешком в диалог с изпълнителни шефове, политици и други хора. " Ако вървим, да вземем за пример с Вас 8 часа през днешния ден, ще имаме опция за много добър диалог ", споделя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР