Започвате да харчите предварително, защото технологичните новости влияят на икономиката

...
Започвате да харчите предварително, защото технологичните новости влияят на икономиката
Коментари Харесай

Очакваните бъдещи събития променят поведението на хората в настоящето


Започвате да харчите авансово, тъй като софтуерните новости въздействат на стопанската система и упованията на хората

Когато получите новината за доста нарастване на заплатата, можете да резервирате празцнична вечеря в най-близкия първокласен ресторант, с цел да отпразнувате мотива, или да се поддадете на трескаво извършване на покупки, преди нарастването даже да е постъпило в банковата ви сметка. Последните изследвания демонстрират, че тъкмо това се случва в по-широк стопански мащаб, когато излязат вести за бъдещи технологии. Очакванията във връзка с софтуерния прогрес са свързани с подготвеност за по-високи равнища на разцвет в бъдещето. С появяването на хоризонта на нови технологии като 5G клетъчни мрежи или дронове за доставка, ние знаем, че те доста ще трансформират всекидневието, както направиха интернет и смарт телефоните в недалечното минало.

Както при образеца с бъдещото нарастване на заплатите, по този начин и софтуерното очакване, предизвиква хората да харчат пари сега, като покачват Брутният вътрешен артикул даже преди новата технология да е фактически налична. Това изследване също оказва помощ да се разбере по какъв начин заглавията за придвижването на лихвените проценти въздействат върху бъдещето на стопанската система. Почти ежедневно четем и научаваме за идни софтуерни достижения, които оферират вяра за предстоящ разцвет и усъвършенствано качество на живот – без значение дали става въпрос за нов вид телефон, по-добри средства за онлайн конференции или революционни разработки като РНК ваксини или самоуправляващи се електрически коли. Но няма потребност да чакаме, до момента в който тези нововъведения станат налични, преди да стартират да въздействат на живота ни. Поведението ни се трансформира просто в очакване на този софтуерен прогрес: започваме да харчим повече в този момент, до момента в който си представяме по-богатото бъдеще.Икономистите учат тези промени в държанието повече от 100 години, излагайки разнообразни теории за тяхното влияние върху главните стопански индикатори като Брутен вътрешен артикул. Въпреки това инструментите и данните, нужни за премерване на икономическото влияние, стават все по-достъпни и точни. Моето проучване с Кристофър Ган от университета Карлтън и Томас Лубик от Федералната аварийна банка на Ричмънд употребява нови статистики, способи и източници на данни, с цел да рапортува, че новините за предстоящ софтуерен прогрес непроменяемо генерират мощни стопански взривове. Това е по този начин, тъй като тези упования са свързани с подготвеност за по-високи равнища на разцвет в бъдеще. Слуховете за нови технологии ви карат да се чувствате по-богати в този момент и, както в образеца за бъдещо нарастване на заплатите, водят до по-високи разноски даже преди технологията да е налична. Това е в сходство с констатациите, че обвързваните с новините предстоящи шокове или промени в стопанската система е по-вероятно да причинят съмнения в деловия бизнес цикъл, в сравнение с в продуктивността. Разбира се, има още какво да се разбере за доста от аспектите, които водят до поправяне на упованията, в светлината на новините, както и тяхното влияние върху стопанската система. Например, прекомерно рано е да се дефинират всички стопански фактори по време на рецесията с Covid-19, само че горното изследване допуска, че позитивните софтуерни вести смекчиха тежкия спад и способстваха частично за първичното икономическо възобновяване след пандемията. Технологичните разработки, за които чухме по това време, варираха от създаване на ваксини до по-ефикасни видеоконференции и шерване на програмен продукт онлайн.

Очаквайте по-високи лихви

Констатацията, че упованията по отношение на бъдещите технологии са значим определящ фактор за взривовете и спадовете в стопанската система, може да се приложи и към други типове нова информация. В края на краищата освен новините за бъдещите технологии въздействат върху бизнес циклите. В днешно време цените на суровините, решенията за лихвите на централната банка и инфлационните събития са измежду новините, които оформят упованията за бъдещето. Мисленето върху тези въпроси визира ежедневните стопански решения, което има значимо влияние върху стопанската система като цяло.

Когато централните банки афишират желанието си да покачат лихвените проценти, огромните търговски банки се приготвят да покачат лихвените проценти по ипотеки, заеми и спестявания. Следователно, откакто чуят новината за евентуално бъдещо повишение на лихвите, притежателите на жилища с ипотеки постоянно стартират да обмислят прекосяване към по-ниска закрепена рента с по-дълъг интервал на погашение. Те също по този начин стартират да трансферират пари от фондовия пазар към спестовни финансови артикули, които са по-пряко свързани с възходящите лихвени проценти.Централните банки чакат повишението на лихвените проценти да провокира спад в търсенето на артикули и услуги, защото хората икономисват повече и изплащат ипотеки и заеми. Те знаят, че това ще понижи бъдещата инфлация, основна цел в сегашния стопански климат. По този метод новините за бъдещи промени в лихвените проценти освен засягат актуалната стопанска система, само че също по този начин провокират промени в упованията на хората, засягайки и бъдещата стопанска система.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР