Започва изплащането на безвъзмездната финансова помощ по сключените договори по

...
Започва изплащането на безвъзмездната финансова помощ по сключените договори по
Коментари Харесай

Държавни грантове за над 184 млн. лв. потичат към фирмите

Започва изплащането на безвъзмездната финансова помощ по подписаните контракти по процедура „ Подкрепа за малки  предприятия с оборот над 500 000 лева за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ с общ бюджет 184,6 млн. лева, заяви Министерството на стопанската система. 

По процедурата в началото бяха заложени 78 млн. лева, само че с изменение на ОПИК 2014-2020 и решение на Министерски съвет беше обезпечен спомагателен финансов запас за наддоговаряне  в размер на близо 106 млн. лв.. Това нарастване се наложи, защото имаше прекомерно доста искащи и изначално бе ясно, сумата сигурно няма да стигне - в оценка бяха включени 6 090 планови оферти с общ размер на декларираната помощ 304.5 млн. лв.. 

Осигурените спомагателни средства ще разрешат поетапно наддоговаряне на компании от аварийния лист, като по този метод финансирането ще обхване доста повече компании, отвън в началото утвърдените. Очаква се близо 3700 предприятия да се възползват от безплатна финансова помощ по процедурата, разясняват от икономическото министерство. 

Тази мярка бе обещана още през лятото на 2020 година, само че бе отворена за кандидатстване едвам през февруари тази година.

Подкрепата е за дребни предприятия, които през 2019 година са осъществили оборот от и над 500 000 лева и да са записали средноаритметичен спад от най-малко 20% за три месеца интервала след 1 февруари 2020 година Компаниите би трябвало да имат най-малко две завършени финансови години, с цел да могат да аплайват. Грантовете са на стойност 50 000 лева и покриват напълно оперативни разноски, които са свързани с превъзмогване на последици от пандемията за дребните предприятия.

По време на блиц надзор в парламентарната икономическа комисия отрасловият министър Кирил Петков още един път прикани депутатите да одобряват актуализацията на бюджета, която предвижда 400 млн. лева за подкрепяне на бизнеса в коронакризата. 

Основна ще бъде мярката 60/40. С решение на служебното държавно управление схемата бе изменена. Така нареченият нов дизайн предвижда след 1 юли при спад на оборота на обещано сдружение с от 30 до 40%, то има право да получи 50% от осигурителния приход на лицата, попадащи във включените в мярката стопански действия, а при спад над 40% на оборота - мярката 60/40 се резервира в досегашния си тип и компанията получава до 60% от този приход. В предходния вид на 60/40 дружествата трябваше да потвърдят спад на оборота от 20 %.

С новия дизайн на процедура бе свит кръгът на компаниите, имащи право да аплайват. След рецензии от ГЕРБ и Движение за права и свободи към Петков икономическата комисия даде поръчка, че ще обмисли дали да върне старите параметри на програмата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР