Започва 10-тото издание на любимия на пловдивчани и туристи фестивал

...
Започва 10-тото издание на любимия на пловдивчани и туристи фестивал
Коментари Харесай

Тридневна винена фиеста в Стария град

Започва 10-тото издание на обичания на пловдивчани и туристи фестивал Д ефиле В ино и гурме “

„ Дефиле Вино и гурме “ чака вино и гурмелюбители в Стария град на Пловдив за десетото издание на фестивала. То ще се организира на 10, 11 и 12 май. Общо 16 местоположения в Стария град ще бъдат сцена за 55 участника, измежду които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и артикули. Новите участници тази година са 8 на брой. За втора поредна година фестивалът ще се организира в 3 дни – петък, събота и неделя и ще бъде прелестно допълнение на празничната Великденска седмица.

Откриването е в петък – 10 май, обичайно с Дионисиево шествие, което ще тръгне в 13 ч. от пл. Стефан Стамболов, съпроводено от Бог Дионис и отбор „ Тракия “. С музика и танци шествието ще доближи до сърцето на Стария град. Ново ще бъде мястото на формалното разкриване. За първа година то ще се организира на ул. „ Д-р Стоян Чомаков “ 1 пред Туристическия информативен център до Хисар капия в Стария град и храм „ Св. св. Константин и Елена “.

В 14 ч. уредниците и формалните лица ще приветстват участници и присъстващите посетители, след което ще бъде даден старт на тридневната винена фиеста. Това стана ясно по време на провелата се през днешния ден конференция в ДК „ Борис Христов “, която обичайно предшества всяко издание на дефилето. В нея участваха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, ръководителят на УС на „ Съвет по туризъм – Пловдив “ и ръководител на УС на „ Тракийски туристически регион “ – инж. Любозар Фратев и доцент доктор инж. Христо Спасов – зам.-ректор, началник на катедра „ Технология на виното и пивото “ и ръководител на Общото заседание в УХТ.

„ Дефиле вино и гурме 2024 “ се организира под патронажа на Министерство на туризма и с поддръжката на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са „ Съвет по туризъм – Пловдив “ и Община Пловдив с интензивно съдействие на ОИ „ Старинен Пловдив ”, Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2024 година.

На 10 май /петък/ дегустационният ден ще бъде от 14:00 ч. до 19:00 ч. На 11 май /събота/ от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 12 май /неделя/ от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Локациите в които ще се дегустира вино и гурме артикули са: Галерия „ Енчо Пиронков ”, Къща „ Нишанян “ /нова локация/, Резиденция „ Тракарт “, Къща „ Бирдас “, Аптека „ Хипократ “, Експозиция „ Георги Божилов – Слона ”, Галерия „ Златю Бояджиев ”, Галерия Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „ Хиндлиян “ /нова локация/, Къща „ Георгиади ”, Къща „ Недкович “, Къщата на Иван Черноземски,  „ Данчовата къща “ и Хотел „ Бел Вил “.

Посетителите на фестивала щ е могат да опитат над 250 типа виновност и десетки гурме усета . Дегустацията на вино се реализира с жетони по 0.75 лева /един жетон е еднакъв на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информативен пункт, от който посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, направени в Оперативна програма „ Социално дружество за хора с увреждания “ към Община Пловдив. Промоционални дегустационни комплекти ще се оферират в grabo.bg до 8 май.

Организаторите ще продължат и традицията си да дават 5% от облагата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала „ Дефиле вино и гурме “.

Дегустационно жури, ръководено от специалисти от Университета по хранителни  технологии, ще проведат конкурс за „ Най-умело комбиниране сред вино и храна ”. Отличните вкусови комбинации ще бъдат оповестени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с осведомителни табелки.

Посетителите, вино и гурме феновете, също ще могат да гласоподават и да поддържат своите любимци в цифрова анкета за „ Любимо бяло, алено и розе вино “, както и за „ Любим усет “. QR код към анкетата ще бъде наличен в печатния азбучник, който ще се раздава по време на Дефилето.

ФЕСТИВАЛНА   ПРОГРАМА

10 май /петък/

1 3 : 0 0 – Дионисиево шествие съпроводено от фолклорен отбор „ Тракия “ –
пл. Стефан Стамболов

14:00 Официално разкриване на десетото издание на Дефиле Вино и гурме ” –
ул. „ Доктор Стоян Чомаков 1 /площадът пред Туристически информативен център и църквата „ Св. Св. Константин и Елена/ “;

1 4 : 15 Начало на дегустациите в Стария град

17:00 – Представяне на книгата „ Виното сред живота и гибелта “   и диалог на чаша вино с създателя Пламен Димитров – Къща „ Иван Черноземски “.

19:00 Край на дегустациите в Стария град на Пловдив

19:00 Арт работилница на чаша вино „ Направи си самичък фантастична градина от скуленти “ – Регионален Природонаучен музей Пловдив.

19:00 „ Игри и вино за необвързани “ – Капана ул. „ Алцеко “ 14

 

11 май /събота/

11:00 – Начало на дегустациите в Стария град

12:00 – Играй с нас „ Винословица “ – самостоятелна или отборна игра с награди /
Галерия Енчо Пиронков;

1 5 :00   Фолклорно осъществяване на Бистришките баби и техните внучки – Къща „ Иван Черноземски “ /ул. „ Цанко Лавренов “ № 5/.

19:00 – Край на дегустациите в Стария град

*Очаквайте през целия ден в другите местоположения надарените девойки от „ Девическа хорова групировка Евмолпея “.

 

12 май /неделя/

11:00 Начало на дегустациите в Стария град

12:00 Що е то топинамбур? Презентация с Тони Стоев „ Запознайте се с неповторимите свойства на продуктите от земна ябълка “ – Къща „ Иван Черноземски “ /ул. „ Цанко Лавренов “ № 5/.

14:00 „ Малките неща “ Литературно соаре с Паулина и Виделина. По стихове на огромния стихотворец Валери Петров . Музикално-поетично обръщение за  дребните удоволствия, които осмислят живота ни, едно от тях е виното. Музикален акомпанимент Никола Николов – виолончело. Хотел Бел Вил /ул. „ Петко Р. Славейков “ 24, – Хотел „ Бел Вил “ /ул. „ Петко Р. Славейков “ 24/

16:00 – Не се сърди (винено) дребосъче – отборна игра с винени чаши и награди за най-късметлийския тим – Лапидариум, пл. „ Атанас Кръстев “;

10, 11 и 12 май – Включи се в градска игра „ Изпитанията на Дионис “

Впуснете се в градско предизвикателство – помогнете на Дионис да възвърне сетивата си и да се наслаждения на “Дефиле Вино и гурме ”! Очакват ви 9-те тествания за духовитост, досетливост и съобразителност. Разкривайте улики, решавайте загадки и преодолявайте трудности, до момента в който научавате за богатата история и просвета на Пловдив, Стария град и виното. С всяко приключено тестване Дионис се доближава от ден на ден до развалянето на проклятието и възвръщането на сетивата си. Ще съумеете ли да стигнете до края? Всеки стигнал до края ще получи комплимент – 4 жетона за дегустация, а най-бързите 3 тима в нашето класиране

18:00 Край на дегустациите в Стария град

Всички участници и местоположения към този момент са оповестени в формалната фейсбук страница на събитието: www.facebook.com/wineandgourmetfestival и уеб страницата на фестивала: www.wineshowplovdiv.events

Консумацията на алкохол е неразрешена за лица под 18 години .

Спонсори: Бултрако Моторс АД, Техно Акташ АД и Актуал индъстрис ООД,

Партньори и другари: Летище „ Пловдив “, „ Михалково “ АД, „ Енко Пластикс ” ЕООД, ETNHost, Лед на кубчета „ Ледена ера ”, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Сдружение „ Бизнесът за Пловдив ”, Девическа хорова групировка „ Евмолпея ”, Бистришките баби, Професионална гимназия по туризъм „ Проф. доктор Ас.Златаров “, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника.

Медийни сътрудници: Българска национална телевизия – Пловдив, Катра ФМ, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Дарик радио, Вестник „ Марица “, Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „ Комюникейшънс “, Супермаркети „ ЛЕКСИ ”, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, How2Plovdiv, Филибето.

За повече информация:

+359 894 321 401

+359 888 909 960

www.wineshowplovdiv.events

[email protected]

https://www.facebook.com/wineandgourmetfestival/

https://www.instagram.com/Wine_and_Gourmet_Festival
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР