Започналото преустройство на едно от най-красивите и емблематични здания в

...
Започналото преустройство на едно от най-красивите и емблематични здания в
Коментари Харесай

Столичани негодуват срещу префасонирането на сграда паметник

Започналото преустрояване на едно от най-красивите и емблематични сгради в центъра на София – така наречен Банкерска постройка на ул. „ Иван Вазов “ №1 на ъгъла с ул. „ Г.С. Раковски “, провокира недоволството на столичани. Реконструкцията върви от няколко дни. В социалните мрежи могат се прочетат голям брой рецензии по тази причина, че на притежателите е разрешено да вършат промени по покрива за да се оформи мансарден етаж. С позволение за градеж, издадено на 2 юли м.г., основният проектант на София Здравко Здравков разрешава компанията „ БСПФ България “ да извърши „ смяна на наклона и типа на покрива на съществуваща постройка “. Фирмата е част от капиталовата група „ Блек сий пропърти “ и е обвързвана с варненския холдинг „ Химимпорт “. Преди към 5 година „ БСПФ България “ купи Банкерската постройка от „ Уникредит Булбанк “ против 10,5 млн. евро.       

Най-честите мнения са, че решението на Здравков и предходните съгласувателни мнения на Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно завещание са неточности, които за следващ път ще нанесат вреди по образа на София. „ Ще се наруши целият архитектурен отбор, тъй като ще се яви денивелация сред корнизите на двете прилежащи здания “, разяснява един от недоволните. " Това са знакови, красиви здания и всяка непремерена интервенция би могла да ги погуби ", гласи друго мнение. 

Преди дни кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков, на чиято територия се намира Банкерската постройка, заяви във " Facebook ", че е изискал информация какво тъкмо предвижда проекта на вложителя. По-късно от " Средец " допълниха, че такава е била отказана. Трайков коментира още, че районната администрация не е имала никакви пълномощия да се намеси в почналите промени в подпокривното пространство. „ Сградата е монумент на културата и пълномощията за разглеждане и одобрение на капиталови планове са напълно на основния проектант на Столична община, като плановете наложително минават първо през координиране с Министерство на културата и НИНКН. Разрешителното за градеж не е минавало през регион „ Средец “ за съобщаване, защото законовите разпореждания не го изискват “, написа районният кмет.

Недоволство от искането подпокривното пространство на постройката да се префасонира се появиха още през 2019 година, когато се разбра за плановете  на притежателя и за одобренията от някогашния министър на културата Боил Банов и от някогашния началник на НИНК Даниела Джуркова. „ Това, че постройката не би трябвало да се трансформира, тъй като е монумент на културата, значи ли, че не би трябвало безусловно нищо по нея да се пипне и би трябвало я оставим, даже да не я поддържаме? “, попита Джуркова. Банов и НИНК показаха като причина да одобрят плана това, че виcoчинaтa нa cгpaдaтa нямало да ce пoвиши, че нe се пpeдвиждa интервенция във фасадата й, както и че нямало да има промяна нa пpeднaзнaчeниeтo на парцела.

Ведомството на Банов, НИНК и основният проектант на София дават зелена светлина за намесата, макар че против нея се афишира и българската секция на ИКОМОС- международната организация за паметниците на културата и забележителните места. Председателят Габриела Семова е изпратила мнение до Банов, до Йорданка Фандъкова и до Здравков, че ИКОМОС е срещу. " Цялата процедура по оповестяване на „ предлагането “ провокира надълбоко отвращение, тъй като съгласно Закона за устройство на територията с РУП (Работен устройстен план) не може да се трансформират плануваните в настоящия Подробен устройствен план темперамент и метод на застрояване (увеличена етажност с мансарден етаж). С въпросното предложение и още повече с издаденото съгласувателно писмо от МК в отклоняване от Закона за културното завещание и Закон за устройство на територията се цели смяна на обемно-пространствените и съществени естетически характерности на постройката и нейния акцент - купол в покривното пространство. Променя се стилът и визията на постройката (в показания план преднамерено са позволени грешки в графичното й оформление), освен това в ущърб на архитектониката и изявата на обемно-пространствените и композиционни съставни елементи и съотношения. Куполът ще бъде жестоко приклещен от нехарактерните мансардни колажи. С предлагането височината на постройката над главния корниз се усилва с 2.72 м. Не са регистрирани градивните проблеми, които биха зародили, поради няколко надстроявания в историческото й развиване ", се споделя в мнението.

Банкерската сградае издигната за банка на три етажа през 1912 година по план на известния архитект Никола Лазаров. По-късно различен фамозен проектант - Георги Фингов, печели конкурс и я надстроява с два етажа. В нея е бил работният кабинет на банкера Атанас Буров. През 1978 година постройката получава статут на недвижима културна полезност с национално значение. До началото на 90-те години на ХХ век там беше софийският клон на ДСК, а след това емблематичното за София здание стана владеене на " Уникредит Булбанк ". Както към този момент стана дума, след това банката го продаде на " БСПФБългария ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР