Започна строителството на второто разширение с шест километра на третата

...
Започна строителството на второто разширение с шест километра на третата
Коментари Харесай

Започна изграждането на новия лъч на столичното метро през район Слатина

Започна строителството на второто уголемение с шест километра на третата линия от подземната железница в столицата. Със особено събитие беше сложено начало на прокопаването на метростанция до " Арена София " и на Метростанция 6, разположени под южното локално платно на бул. " Цариградско шосе " и пред спирката на Окръжна болница. Изпълнител на двете уреди е ДЗЗД " Метробилд Изток " с водещ сътрудник " Джи Пи Груп " АД.

Кметът на София Васил Терзиев и министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков дадоха началото на строителните действия.
Важен и чакан план
Кметът на София Васил Терзиев разгласи, че се ангажира да продължи тази добра традиция, тъй че през 2027 година, когато този и други планове бъдат подготвени, отново да има кой да пристигна на първа копка и да продължи с развиването на превоза.

" Това е значим и чакан план, който има отношение към това по какъв начин ще се придвижват по-удобно и дейно 75 хиляди софиянци ", сподели кметът на София по време на откриването на разширението. Васил Терзиев добави, че по този метод ще накарат сред девет и 10 хиляди софиянци да слязат от колите и да изберат метрото като средство за напредване. Той уточни, че развиването на градския превоз е съществена тематика на общината, която ще продължава да влага в развиването на метрото.
Реклама
Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков съобщи, че трафикът ще се облекчи със строителството на метрото, което ще обезпечи една по-добра съгласуваност и по-добро икономическо развиване на столицата. " Трябва да привикваме да минаваме към екологичния превоз, каквато е философията на метрото ", уточни министърът.

Ръководителят на " Метрополитен " ЕАД Стоян Братоев уточни, че всеки идващ стадий от построяването на метрото е значим за столичани, само че този е изключително значим, тъй като със относително дребна дължина от шест километра ще обслужва повече пасажери на километър в сравнение с останалите прави от метрото.
Какво включва планът
Строителството на новата трета линия включва построяването на второто уголемение на Линия 3 през кварталите " Гео Милев " и " Слатина " до зала " Арена София ", бул. " Цариградско шосе " и Окръжна болница.

Участъкът през " Слатина " е дълъг близо 6 км и на него ще бъдат ситуирани 6 станции. Трасето стартира от ул. " Шипка ", където при осъществяването на централния сектор на Линия 3 в зоната на Военна академия бе построена огромна трапецовидна шахта с дължина 60 м за отклоняване на линията по трасето. След това трасето продължава под парка на Военна академия, по ул. " Гео Милев ", жк " Слатина ", бул. " Асен Йорданов " и доближава до бул. " Цариградско шосе " и ул. " Йерусалим ".
Реклама
Метростанция " Арена София " е разположена по продължението на бул. " Асен Йорданов " против зала " Арена София " и е изместена към югоизточния тротоар (към " София Тех парк " ). Тя е с един централен вестибюл, като западният вход му е директно пред зала " Арена София ". Източният вход на станцията е ситуиран на източния тротоар на булеварда, пред входа на " София Тех парк ". Към метростанцията не е очакван паркинг, само че югоизточният вход-изход е завършен на бул. " Асен Йорданов ", директно до спирка на градския превоз.

" Джи Пи Груп " АД ще извърши още една метростанция - " Цариградско шосе ". Тя ще е напълно под локалното платно на булеварда, при спирката на градския превоз при УМБАЛ " Света Анна ", и ще стига до кръстовището с бул. " Йерусалим ". Станцията е с два входни вестибюла. Югоизточните входове-изходи ще са два, като единият ще е в локалното платно на 150 м от кръстовището с бул. " Йерусалим ", а другият ще е с нов пешеходен тунел до другата страна на " Цариградско шосе ". Северозападният вход-изход е завършен напълно към съществуващия пешеходен подлез, преминаващ под бул. " Цариградско шосе " и свързващ спирките на градския превоз. За задачата ще бъде построена връзка на вестибюла на метростанцията с подлеза под локалното платно на булеварда. При последната станция ще се строи и под земята двуетажен паркинг за коли с 230 места, като 28 от тях ще са за хора в неравностойно състояние.

За строителството на тунелните сектори ще бъде употребена тунелопробивна машина (ТПМ, така наречен " къртица " ), тъй като няма по какъв начин да се премине през парка на Военната академия, под ул. " Гео Милев ", а и на две места под реки. Технологията на имплементиране е нов австрийски тунелен способ за двете подлезни връзки под ул. " Асен Йорданов " (МС 5) и бул. " Цариградско шосе " (МС 6), а за метростанциите и вентилационните уредби - открит котлован с отвесно подсилване, или така наречен миланска плоча. Станциите са плитко ситуирани и не може да се употребява под земята прийом. Идеята е да се възвърне по-бързо теренът и да се пусне придвижването от горната страна.

Очаква се трафикът да бъде усложнен за към година и половина, след което ще се работи изпод, без да се пречи на автомобилния поток.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР