Започна разработването на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), съобщи

...
Започна разработването на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), съобщи
Коментари Харесай

Регистър ще свързва хотелиерите, НАП и МВР

Започна създаването на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), заяви отрасловият министър Николина Ангелкова.

В транспортното ведомство бе подписан контракт с компанията "ТехноЛогика ", която ще сътвори регистъра за сумата от 1.125 млн. лв..

Очаква се системата да проработи през месец май идната година, преди началото на дейния летен туристически сезон.

"Още със основаването на Министерство на туризма главната цел бе основаването на този указател, който ще даде опция да се усилят приходите от нощувки. Системата е и част от битката със сивия бранш ", разяснява министърът на туризма.

В системата ще бъдат включени местата за настаняване от клас А и Б, като въвеждането на данните е наложително по закон. Хотелиерите сами ще попълнят информацията и това би трябвало да се прави в действително време при идване на екскурзианта. Министър Ангелкова акцентира, че внедряването на ЕСТИ няма да коства нищо за бизнеса, защото тя ще бъде интегрирана в системата, с която те работят сега. Системата ще бъде по този начин построена, че да дава опция тези данни да се вкарват и през смарт телефони.

Хижи, къщи за посетители, жилищата за посетители и други места за настаняване, които се намират в по-трудно налични региони, ще могат да дават нужната информацията на книжен притежател в кметствата.

Предварителните прогнози демонстрират, че в границите на 3 години след въвеждането на ЕСТИ приходите от нощувки би трябвало да се покачат с 20% по отношение на сегашните стойности, сподели министър Ангелкова.

ЕСТИ ще се управлява от министъра на туризма, достъп до нея ще имат кметовете, Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите – съгласно техните пълномощия. Достъп единствено до личните си профили ще имат представителите на сектора и шефовете на хотелите, които вкарват данните, тъй че оптимално се подсигурява отбраната на персоналните данни, съобщи министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР